A legjobb karácsonyi vásárok Budapesten

2016. december 20. 13:14

Karácsonyi hangulatot árasztó vásárok sokaságát lehet felfedezni Budapest számos pontján, csodálatos fényekben programokon lehet részt venni, kézműveskedni, korcsolyázni, a még elmaradt ajándékokat megvenni, és mindenhol sok-sok finomságot kóstolgatni. A család.hu összeállítása.

2016. december 20. 13:14

Aki kedveli a karácsonyi vásárok hangulatát, a nyüzsgést, az illatkavalkádot, és szívesen választ ajándékot a számtalan kézműves portéka közül, nos az Budapest számos pontján hangolódhat ily módon az ünnepre – írja a család.hu.

A Vörösmarty téri, mindig nyüzsgő, hivatalos nevén Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárt Európa legjobbjai között tartják számon. Sokan munka után csak egy forralt bor vagy egy tea miatt állnak meg, és szippantják magukba az igazi karácsonyi hangulatot. A külföldiek körében is népszerű a vásár: évente több százezer turista fordul meg itt, és válogat a szebbnél szebb kézműves termékek vagy az 1200 négyzetméteres gasztroterasz kínálata között. A téren egy kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a látogatókat. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncerteket tartanak minden este, míg a gyerekeket hétvégenként bábszínházzal és zenés-táncos előadásokkal szórakoztatják. A kézműves játszóházban óvodás és iskolás csoportoknak, illetve családoknak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget. Idén fából készült egy karácsonyfát formáló installáció, amely titkos kuckóként várja a gyerekeket, akik titkos kívánságaikat is elküldhetik az angyaloknak. Egészen január elsejéig tart nyitva.

Nem messze egy másik klasszikus karácsonyi vásár várja a látogatókat: a Bazilika előtt a Szent István tér hangulatos, élményekkel teli pont az ünnepek előtt. Különlegességet jelent, hogy a Bazilika minden este színpompás fénybe borul: a monumentális fényfestés során új, 3D hatású filmet csodálhatnak az érdeklődők. Mindezt korcsolyázás közben is megtehetik, ugyanis a téren jégpályát is felállítottak, amely ingyenesen használható. Aki itt szerezné be a karácsonyi ajándékot, például ékszereket vagy kerámiát, az rengeteg árus kínálatából választhat. Attól sem kell tartani, hogy éhen marad az ide látogató, ugyanis mézeskalácsot, kürtöskalácsot, valamint a street food legjobb fogásait is meg lehet kóstolni.

A Városháza Parkban, a Deák Ferenc tér közelében negyedik alkalommal rendezik meg a Téli Fesztivált és Karácsonyi Vásárt. A csodás fényligetben idén is felállították a város karácsonyfáját, a gyerekek környezettudatos fenyőket díszíthettek fel, emellett óriási adventi koszorú is a látnivalók közé tartozik. A családias rendezvény egyik központi eleme a jótékonykodás: idén a fő támogatott a daganatos és leukémiás gyermekek gyógyulását segítő Érintettek Szülői Egyesület. A gazdag kulturális programokat nem kell fagyoskodva hallgatni, hiszen fűtött Üvegház is üzemel. A kézműves kirakodóvásár is számtalan kincset tartogat, érdemes bóklászni a pavilonok között.

A Várkert Bazár előtti terület is benépesült egyedi faházakkal, ahol kézművesek kínálják meseszép portékájukat, közben pedig ínycsiklandozó fogások és különleges forralt borok között lehet válogatni, és gyönyörködni a budapesti látnivalókban. Itt mindig történik valami: hétvégenként kórusok lépnek fel, lélegzetelállító jégszobrok készültek, és a gyerekek számára is változatos programokat tartanak. Aki nagyon fagyoskodna kint, megnézheti a Régi korok karácsonya című tárlatot vagy az interaktív játékkiállítást is.

A Duna másik partján, a Bálna épületében és annak teraszán egészen január 2-ig tart az Advent Fesztivál, amelyen minden korosztály jól szórakozhat. A korcsolyapálya ingyenesen használható, és sportolás közben olyan egyedi panoráma tárul a látogatók elé, amilyen máshol nem látható. A kézműves kiállítóknál rengeteg ajándék beszerezhető, közben pedig ingyenes koncerteket is lehet hallgatni.

Az egyik legbarátságosabb hangulatú vásár a díszes óbudai Fő téren található, a varázsát éppen visszafogottabb mérete adja. Elég csak néhány percre benézni ide, garantáltan ünnepi hangulatba lehet kerülni. Az óriási karácsonyfa tövében ingyenes koripálya áll, a jégen siklás után pedig érdemes megkóstolni a kürtős kalácsot és a kenyérlángost, amelynek illata messziről érződik. A kézműves vásár bódéi között is el lehet időzni, az árusok kedvesek, mosolygósak.

Az újpesti Szent István téren is jégpálya várja a vásárba érkezőket. Az ünnepi fényekben úszó Városháza mellett rengeteg családi program, finom falatok, forró italok és kézművesek portékák között lehet válogatni december 24-ig – zárul a család.hu írása.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!