40 érdekesség a születésnapos, szexvámpírnak tartott Mick Jaggerről

2022. július 26. 06:55

Ma 79 éves a rocklegenda Mick Jagger, aki dacol az idővel, habár a dédunokája is megszületett már, szerencsére képtelen nemet mondani a színpadnak. A Mandiner 40 érdekességet gyűjtött egy csokorba az énekesről és a Rolling Stones-ról.

2022. július 26. 06:55
null
Sal Endre
Sal Endre

1. Michael Philip Jagger 1943. július 26-án született az angliai Dartfordban. Az édesapja tanárember volt, és arra törekedett, hogy Mickből is az legyen egyszer. Hamar szertefoszlottak az álmok.  

2. Fiatalon templomi kórusban énekelt, majd rátalált az Elvis Presley, Buddy Holly, Chuck Berry trióra, és végképp eljegyezte magát az énekléssel.  

3. Kifejezetten jó tanuló volt, a középiskolát is sikeresen elvégezte Dartfordban, majd a  ösztöndíjasként hallgatott közgazdaságtant a Londoni Egyetemen, az újságírói és a politikusi pálya is érdekelte, ám a zenélés miatt félbehagyta az iskolát. 

4. Még tizenéves korában a dartfordi vasútállomáson futott össze régi általános iskolás társával, Keith Richardsszal. Mivel mindketten oda voltak a zenéért, eldöntötték, hogy zenekart alapítanak. Ebből lett később a Rolling Stones.

5. A zenekar hatvan éve, 1962. július 12-én, a londoni Marquee Clubban adta az első koncertjét.  

 

Mick Jagger egy 1971-es felvételen. Fotó: Arcanum/Ifjúsági Magazin

 

6. A Rolling Stones név egy bizonyos Muddy Watersnek köszönhető, aki 1950-ben az egyik zeneszámának adta ezt a címet, ami Jaggeréknek is megtetszett.

7. A nyelvöltős embléma hozzánőtt az együtteshez, de azt kevesen tudják, hogy készítőjét nem Mick Jagger nyelve ihlette, hanem Káli: a halál és az átalakulás hindu istennőjét gyakran ábrázolták kinyújtott nyelvvel.

8. Az angol Decca kiadó elmondhatja magáról azt a bravúrt, hogy nemet mondott a Beatles lemezére, ám a Rolling Stones esetében már jobban figyeltek, így szerződtették a bandát.

9. Első koncertjükön a Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Ian Stewart és Dick Taylor felállásban léptek fel. A dobokhoz 1963-ban érkezett Charlie Watts. Bill Wyman 1963-tól 1993-ig volt a csapat basszusgitárosa. Brian Jones halála után Ronnie Wood 1975-ös érkezéséig Mick Taylor gitározott Richards mellett. Charlie Watts 2021-ben meghalt, azóta háromtagú a Stones, Mick Jagger, Keith Richards és Ronnie Wood alkotja.

10. Az együttes első slágerlistás nótáját, az I Wanna Be Your Mant a Beatles két tagja, John Lennon és Paul McCartney írta a számukra.

11. Sokáig nem Jagger volt a frontember. Hanem a számtalan slágert jegyző Brian Jones, aki 1969-ben otthagyta a csapatot, nem sokkal később pedig holtan találták a villája medencéjében. A szervezetében kábítószert és alkoholt is kimutattak, a rendőrség balesetként zárta le a nyomozást.

 

Jagger és Keith Richards. Tizenévesként álmodták meg a Rolling Stonest. Fotó: Arcanum/Ifjúsági Magazin

 

12. A zenekar 25 stúdióalbumot adott ki 1964 és 2016 között, és több mint 200 millió lemezt vásároltak a rajongók.

13. Működésük ötödik évében, 1967-ben csaknem megszűnt a Rolling Stones, mivel Jaggert és Richardsot is kábítószer-fogyasztáson érték, rövid időre rács mögé kerültek. A közönséget nem zavarta az ügy, a csapat a későbbiekben is sikert sikerre halmozott.   

14. Az FBI volt ügynöke szerint a Hells Angels (Pokol Angyalai) nevű szélsőséges motoros banda tagjai a hetvenes évek elején meg akarták ölni Mick Jaggert. Az váltotta ki a dühüket, hogy a zenekar minden kapcsolatot megszakított velük, amikor 1969-ben egy koncertjükön az egyik bandatag hátba szúrt egy fekete fiút, aki fegyverrel a kezében indult a színpad felé. Jaggert a Long Islanden lévő házában akarták meggyilkolni. Csónakkal közelítették meg az épületet, de viharba kerültek, és a ladik felborult. Később elálltak a gyilkosság ötletétől.

15. Meglepő lehet, de a megjelenés előtt csak Mick Jagger hitt a Satisfaction című dal sikerében, Keith Richards a lemezre sem tette volna fel.

16. 1970-ben, Jagger szerepelt a Performance című moziban. A Times újságírója ízekre szedte a produkciót, azt írta: „A legjelentéktelenebb film, amit valaha láttam.”

17. Jagger első gyermekének, Karisnek 1970-ben adott életet Marsha Hunt énekesnő. A Rolling Stones frontembere sosem élt egy fedél alatt a kislánnyal, ennek elelnére jó viszonyuk volt, az esküvőjén is részt vett.  

18. 1984-ben a dobos Charlie Watts Amszterdamban fejbe vágta egy tányérral Mick Jaggert. Az előzmény, hogy Jagger  hajnali ötkor hívta fel a hotelszobájában Wattsot, és azt kiabálta a telefonkagylóba, hogy hol van a dobosom? Watts erre megjelent az énekes ajtajában, és csak annyit mondott: „Ne hívj többet a dobosodnak!”, majd egy tányérral fejbe vágta. 

19. Jagger szólókarrierje nem lett kiugróan sikeres. Ennek ellenére minden idők száz legjobb énekese között a 16. helyen rangsorolta őt a Rolling Stone magazin.  

20. Sosem titkolta, sokat tesz azért, hogy jó kondiban legyen a koncerteken, amelyeken nem egyszer 20 kilométernyit ugrál. Fiatalabb korában  napi 12 kilométert futott, úszott és kerékpározott, mellette balett-, jóga- és pilatesórákat is vett. Ma már  kevesebbet sportol.

21. Mindig is vékony volt, de odafigyel a táplálkozására. Alkalmanként szigorú diétát tart, ilyenkor csak csirkét és halat fogyaszt, köretnek pedig rizst és babot eszik.

22. Mick Jagger 2003-ban kapta meg a lovagi címet II. Erzsébettől. Pontosabban a fiától, Károly, walesi hercegtől vehette át a kitüntetést, a királynő ugyanis távol maradt a ceremóniától. Azt mondják, Jagger zavaros magánélete miatt. 

23. A Rolling Stones kétszer lépett fel Budapesten. Először 1995-ben, majd 2007-ben adtak nagy sikerű koncertet.

24. Mick Jagger a Rolling Stones tagjaként Grammy-díjas, és a rock and roll halhatatlanjai közé is beválasztották.

 

Jagger és Richards egy 2006-os felvételen. És még mindig a színpadon. Fotó: MTI-archív

 

25. Nyolcszoros apa, ötszörös nagyapa és egyszeres dédnagyapa. Jerry Hall modelltől született a legtöbb gyermeke, szám szerint négy: Elizabeth, James, Georgia May és Gabriel Luke.   

26. A világ egyik leggazdagabb zenésze, még 2007-ben 700 millió angol fontra becsülték a vagyonát, ami azóta is szépen nő.

27. Nyolcadik gyermeke, Deveraux Octavian Basil Jagger 2016-ban látta meg a napvilágot. A kisfiú édesanyja Melanie Hamrick táncművész. A gyerek második neve (Octavian) utal arra, hogy ő a nyolcadik Jagger-csemete.

28. 2016-ban öngyilkos lett L’Wren Scott, Mick Jagger akkori barátnője. A felkapott divattervező-stylist egy kendővel akasztotta fel magát, amelynek végét egy ajtó kilincsére kötötte. A tragédia nagyon megviselte az énekest.

29. 2017-ben sokan aggódtak  Jaggerért, mivel szívbillentyűcsere miatt kórházba vonult, a Rolling Stones pedig megszakította a koncertkörútját.

30. Nem rajong a politikáért, és a politikusokért sem. Néhány éve például ő is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben felszólították az amerikai politikusokat, elnökjelölteket, hogy ne kampányoljanak világsztárok dalaival, de ha mégis, akkor azt legalább az érintettek engedélyével tegyék. 

31. Ahhoz a petícióhoz is csatlakozott, amelyben arra kérték Velence város vezetőit a világsztárok, hogy a környezetszennyezés miatt tiltsák ki a Szent Márt tér közeléből a hatalmas tengerjáró üdülőhajókat.  

32. Tavaly őt sem kímélte a koronavírus, néhány órával a Rolling Stones amszterdami koncertje előtt derült ki, hogy pozitív a tesztje. A koncertet természetesen lefújták.   

33. Habár a karakteres énekest szinte mindenhol felismerik, nem is olyan régen Észak-Karolinában, Charlotte városában, egy kocsma teraszán iszogatta baseballsapkában a sörét, észrevétlenül. Ő maga is elcsodálkozott ezen, de  kifejezetten örült neki.

34. A ma divatos énekest, Harry Stylest gyakran hasonlítják Mick Jaggerhez, főleg a testalkata és a színpadi mozgása miatt. Mindez a Rolling Stones legendájához is eljutott, és tömör véleményt alkotott az újságoknak: „Nincs is olyan hangja, mint nekem, és a színpadon sem úgy mozog, mint én.”

35. Számtalan értékes ingatlan tulajdonosa. Tavaly 2 millió dollárért vett egy floridai villát, Londonban, azon belül Chelsea-ben is van egy luxuslakása, továbbá egy karibi szigeten és Franciaországban szintén van háza.

 

Mick Jagger 79 évesen is hódít. Fotó: MTI-archív

 

36. A Rolling Stones ma is dollármilliókat keres a koncerteken, az ügyes könyvelőknek köszönhetően azonban alig fizetnek adót, mindent leírnak költségként. 2021-ben például 36 millió fontot koncerteztek össze, és csupán 325 ezer fontot utaltak az adóhivatalnak.

37. Világszerte számtalan rajongója van az együttesnek, közülük is az egyik legnagyobb a szintén 79 esztendős filmrendező, Martin Scorsese. A maffiafilmek koronázatlan királya minden lehetőséget megragad, hogy elmondja, nagy Stones-fan.

38. Jerry Hall, Jagger egykori kedvese szexuális ragadozónak nevezte az énekest a botránykönyvében. Jaggert súlyos szexfüggőnek nevezte, akinek több mint 4000 szeretője volt már, közülük nem egy az ő kapcsolatuk alatt is Jagger karjaiban kötött ki.

39. „Megszállottja a hírnévnek, ő a hollywoodi dívák popverziója, aki számára az ismeretlenség rémisztőbb, mint a halál” – így jellemezte Jaggert Rick Cohen, aki a Rolling Stones-ről írt könyvet, majd folytatta: „Nem arról van szó, hogy Mick lenne Lucifer, ő csak maga a két lábon járó showbiznisz. Az első pillanattól kezdve pontosan tudta, mit akar.”  

40. Natasha Terry, Jagger terapeutája még tovább ment, ő következőt mondta Jagger szexualitásáról: „Ő egy igazi szexvámpír. Fiatalnak érzi magát attól, hogy ennyi emberrel fekszik le, ez ad neki energiát.” Nem mellékesen, Terry kisasszonyt is többször ágyba vitte…

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bocskai István
2022. július 26. 17:07
Mi az a szexvámpír?
antares007
2022. július 26. 16:27
Jókat derültem ennyi kis jelentéktelen nobody pöcsön akik fikázzák Jaggert ,minden idők egyik legnagyobb nem komolyzenei mágusát.Tudjátok kis verebek a porban jó szutykoskodni,de meg kell ám adni a nagy kőszáli sasnak az elismerést a repülésben.Jagger egy hetében több élet lendület energia és zene volt,mint az összes károgó összes jelentéktelen újraszületésében
optimiska
2022. július 26. 15:01
Több a sajtója, mint a tehetsége.
fatman
2022. július 26. 14:42
4000? gratulálok!!! :))) nem semmi egy fickó, én főleg a késői dalait szeretem, a Bridges to Babilon óta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!