Felmentették a volt német elnököt

2014. június 13. 11:10

Jogerősen is felmentették a korrupció vádja alól a volt német szövetségi elnököt, Christian Wulffot. Szerinte a német sajtó buktatta meg őt, és a a média és az ügyészség összjátéka súlyosan veszélyezteti a demokráciát.

2014. június 13. 11:10

Jogerőssé vált pénteken a Christian Wulff volt német államfőt a korrupció vádja alól felmentő ítélet, miután a hannoveri ügyészség közölte, hogy nem kéri a döntés felülvizsgálatát. Az ügyészség jogtalan előny elfogadásával vádolta meg a volt szövetségi elnököt egy 719,40 eurós szállodai számla ügyében, a hannoveri tartományi bíróság azonban nem találta bizonyítottnak, hogy bűncselekmény történt, és februárban felmentette a konzervatív CDU egykori vezető politikusát. Christian Wulff az első volt német államfő, aki ellen büntetőper indult. 2012 februárjában mondott le, miután az ügyészség mentelmi joga felfüggesztését kérte a törvényhozástól. 

Wulff a héten mutatta be az ügyről írt könyvét, amelyben kifejtette, csak az ügyészség téves döntései miatt kényszerült lemondásra, és szerinte ma is ő lenne a megfelelő ember a szövetségi elnöki tisztség betöltésére. Nagyon fent és egészen lent című kötetében az ügyészség mellett a sajtót tette felelőssé a német politikában példa nélküli bukásáért, kiemelve, hogy hajtóvadászatot indított ellene az Axel Springer lapkiadó vállalat, a Der Spiegel hírmagazin és a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A sajtó és az igazságszolgáltatás intézményei „egymásnak adogatták a labdákat” –fogalmazott Christian Wulff a kötetet bemutató szerdai berlini sajtótájékoztatón. Úgy vélte, hogy a média és az ügyészség összjátéka súlyosan veszélyezteti a demokráciát, és erről a fejleményről feltétlenül vitát kell indítani a nyilvánosságban. Elmondta, hogy ugyan követett el hibákat, de ebben az egyetlen egy ügyben több igazságtalanság érte, mint amennyit ő az egész eddigi élete során okozott.

Az ügy előzménye, hogy a legnagyobb példányszámú német lap, az Axel Springerhez tartozó Bild 2011 decemberében Christian Wulff gazdag vállalkozókhoz fűződő ellentmondásos kapcsolatairól közölt cikkeket. A bulvárlap ingyenes nyaralástól feltűnően kedvezményes hitelig ügyek egész soráról számolt be. Az ügyészség a cikkek alapján kezdett vizsgálódni, és számos irányban nyomozott. Csaknem 400 aktányi iratot foglaltak le, 45 bankszámlán vizsgálták a pénzmozgásokat és 93 tanút kérdeztek ki. Végül azonban csak egy családi kirándulás, a 2008-as müncheni Oktoberfesten tett látogatás költségeinek részleges – nagyjából 220 ezer forintnak megfelelő összegű – átvállalásával kapcsolatban találták megalapozottnak a korrupciós bűncselekmény gyanúját.

A vádhatóság szerint a 719,40 eurós müncheni szállodai számlát Daniel Groenewold filmproducer fizette ki, Wulff pedig cserébe alsó-szászországi miniszterelnökként segített támogatást szerezni a Siemenstől egy filmhez. Az ügyészség megítélése szerint ez korrupció, a bíróság viszont nem találta bizonyítottnak a bűncselekményt, és a volt államfőt és a producert is felmentette. Az ügyészség eredetileg megvesztegethetőséggel vádolta a politikust, de a bíróság a korrupció egy kevésbé súlyos változatára, a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető jogtalan előny elfogadására módosította a vádat.

Az 54 éves konzervatív politikus a háború utáni Németország tizedik szövetségi elnöke. Ő látta el a tisztséget a legrövidebb ideig, összesen 598 napig.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2014. június 13. 13:50
A LEGÉDESEBB AZ EGÉSZBEN, HOGY ELÖSZŐR A DOKTORI CIMMEL ÉS PLÁGIUM VÁDDAL TÁMADTÁK. A hazai ballibek és a média ezt a receptet választotta anno Schmitt Pál eltávolitására is. Nagyon elégedetek voltak magukkal, hogy sikerült nekik és még a nagyérdemü egy részét is sikerült a csusztatásokkal a maguk oldalára állitani. Mivel Wulff nem mondott le jőtt a következő támadás akkor lett a vád a korrupció ami azt jelentette, hogy egy régi barátja fizette ki a szálodai számláját kerek 400 eurot, ami természetesen nem egészen úgy történt ahogy a sajtó és a vád állitotta. Jőtt egy kis rozsák háboruja is a történetbe. Házasága tönkrement, karrierje és politikai pályája kettétört. Gyomorforgató Volt amit a német szocialisták és a balliberálisok előadtak a hatalomért. Wulff a partvonalra került, mivel Merkel is kihátrált mögüle. Sokan azt feltételezték, hogy neki Sem Volt ellenére az eset, sőt besegitett, mivel abban az ídőben a választások előtt Wulffot Merkel kihívójának is tekintették a választásokon, s Merkel kivédve a veszélyt jelőlte KE-nek, hogy elháritsa azt. Mint KE-t kellett végleg eltakaritani, a politikai szintérről nehogy a mandátuma lejárta után ismét Kancellár jelölt lehesen a CDU-ban. Szerintem most megint napirendre fog kerülni a Story és ki tudja milyen mocskoságok és hatalmi harcok háttér eseményei jőnnek újból felszinre.
drkovax
2014. június 13. 12:00
A demokrácia csúcsa. A sajtó hamis váddal* eltávolíttatja a neki nem tetsző államfőt, de ha most némi eljárás indulna ellenük, akkor meg "jaj, a sajtószabadság". *azt, hogy a vád nem fog megállni, már akkor is lehetett sejteni, a kezdeményezőknek meg tudniuk is kellett...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!