Ukrajna világörökségi státuszt szeretne Csernobilnak

2021. április 23. 17:58

Harmincöt éve következett be a világ eddigi legnagyobb nukleáris katasztrófája Csernobil közelében.

2021. április 23. 17:58
null

Ukrajna az UNESCO világörökségi listájára pályázik Csernobillal, ahol 35 éve következett be a világ eddigi legnagyobb nukleáris katasztrófája. Az ukrán kormány abban bízik, hogy az egykori atomerőmű és környékének világörökségi státusa finanszírozási forrásokhoz juttatná és nőne az idegenforgalom is.

A világ egyik legnagyobb atomkatasztrófája

Az egykori szovjet tagköztársaságban 1986. április 26-án következett be a fővárostól, Kijevtől 108 kilométerre északra fekvő csernobili atomerőmű katasztrófája. Az erőmű reaktorában egy elrontott teszt miatt következett be robbanás, amit azóta is a világ legsúlyosabb nukleáris baleseteként emlegetnek. A katasztrófa radioaktív felhővel borította be Európa egy részét, emberek ezreit kellet evakuálni a térségből.    

A katasztrófában több tucatnyian haltak meg azonnal, köztük az erőmű dolgozói és a mentéshez érkezett tűzoltók. Később pedig

sok ezren vesztették életüket a sugárzással összefüggésbe hozható betegségek miatt.    

Úgy véljük, hogy Csernobil felkerülhet az UNESCO örökségi listájára. Jegyzékbe vétele az első és fontos lépés afelé, hogy ez a rendkívüli hely az egész világ számára egyedülállóan érdekes úti cél legyen” – mondta Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter. A tárca szeretné, ha a hetvenes években Csernobil közelében épült hatalmas katonai radar, valamint az atomerőmű teljes elzárt zónája 30 kilométeres körben a világörökség része lenne. 

Megnőtt az érdeklődés a sorozat miatt 

 Az elhagyott atomerőmű körüli terület nagy részén üres épületek, bozót és törmelék található. Az erőmű melletti városban, Pripjatyban egykor 50 ezer ember élt, ma már csak szellemváros. Tkacsenko arról is beszélt, hogy Csernobil az utóbbi években a kalandturisták kedvelt célpontjává vált és bár a koronavírus-járvány megakadályozta a nemzetközi utazások nagy részét, a jövőben reményei szerint ismét sok látogató keresi fel. 2019-ben az HBO nagy sikerű, Csernobil című minisorozata nyomán ugrásszerűen megnőtt a turizmus, mintegy 120 ezer látogató kereste fel az erőművet és a közeli Pripjatyot.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2021. április 24. 18:03
Anyátok picsája. Világörökségnek csodálatra és tiszteletre méltó emberi alkotásokat szoktunk választani, ami az emberiség jó oldalának, nagy teljesítményeinek hírnevét öregbíti. CSernobil egy katasztrófa sújtotta terület, ahol azon kellene gondolkodnotok Oroszországgal közösen, hogy miből és hogyan rekultiváljátok, tisztítjátok meg a területet és bontjátok le a négy, plusz két félbemaradt reaktort.
Box Hill
2021. április 24. 12:33
Csernobil világöröksége az a kommunista hazugság dömping, ami akkor bekövetkezett.
cutcopy
2021. április 24. 08:59
Inkább a világökörségek közé kéne felvenni Csernobilt..
adonyi29
2021. április 24. 01:46
Ez a história sokmindent elmond az ukrán néplélekről.... Lehet ennyi a stratégia, áldozati pózba kerülni, zéró felelősség és nemzetközi pecsét az egészre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!