Bázelben „csak oda” jeggyel oldják meg a hajléktalankérdést

2021. május 10. 22:43

A város hajléktalanjai egyirányú vonatjegyet kérhetnek, amely elviszi őket bármelyik városba Európában. Nem térhetnek vissza.

2021. május 10. 22:43
null

A svájci Bázel városa különleges módszert talált ki a hajléktalanprobléma kezelésére. Egy útra szóló vonatjegyeket kínál fel nekik Svájc határain túli, európai városokba. A hajléktalanoknak megállapodást kell aláírniuk arról, hogy nem térnek vissza az országba. Ha megsértik és mégis visszatérnek, a kitoloncolást kockáztatják.

A város hajléktalanjai vonatjegyet kérhetnek, amely bárhová elviszi őket Európában.

„Bizonyos esetekben a hatóságok repülőjegyet is kínálnak. Ezen felül 20 svájci frankot (18 eurót) kapnak” –  mondta a bázeli igazságügyi minisztérium szóvivője, Toprak Yerku. „A kedvezményezetteknek vállalniuk kell, hogy nem térnek vissza Svájcba, legalábbis egy ideig. Ha ismét észreveszik őket, azt kockáztatják, hogy végleg kitiltják őket az országból”

Eddig összesen 31 ember élt már az ajánlattal

Köztük 14-en Romániából, heten Belgiumból, heten Németországból, ketten Olaszországból és egy Franciaországból érkeztek.

Basel számos román koldusnak kínált fel 60 svájci frank (55 euró) értékű repülőjegyet is.

Svájc kemény a hajléktalanokkal szemben

A svájci hatóságoknak nincsenek összefoglaló adataik az ország hajléktalanjainak számáról, de az Északnyugat-Svájci Alkalmazott Tudományok Egyetemének (FHNW) 2019-ben végzett kutatása szerint Bázelben mintegy 100 ember alszik az utcán illetve menedékhelyeken.

Svájc a hajléktalanokkal szembeni kemény hozzáállásáról ismert.

2016-ban Vaud kanton törvényt vezetett be, amely megtiltotta a nyilvános koldulást.

Genf kantonban hasonló törvény van érvényben már 1946 óta. 2014-ben a rendőrség 500 svájci frank (455 euró) bírságot szabott ki egy hajléktalan nőre, de mivel nem tudott fizeni, ezért öt nap börtönt róttak ki rá. 

Az ügy kapcsán az Emberi Jogok Európai Bírósága azzal érvel, hogy „a rendőri intézkedés nem volt összhangban a közjogok védelmének céljával,” és a város 922 euró értékű kártérítés megfizetésére kényszerült.

Bázel nem az egyetlen város, amely úgy próbál megszabadulni a hajléktalanoktól, hogy elutaztatja őket. A The Guardian szerint 2015 és 2018 folyamán számos brit város cselekedett hasonlóan és adott „csak oda” szóló vonatjegyet, hogy vagy az ország távoli részeire, vagy egyenesen a kontinensre távozzanak a főleg külföldi származású kéregetők. 

Fotó: MTI/EPA-PA/Claudio Peri

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. május 11. 20:09
Ha ez a kemény eljárás, akkor milyen lehet a puha?
apika2
2021. május 11. 13:05
Kevés álszentebb hozzáállás van, mint az, hogy a törvénysértők "igazát" rendre kimondják a bíróságok. Mondjuk az se semmi, hogy a világ egyik leggazdagabb országa ilyen trükközéssel "kénytelen" élni.
MZperXXL
2021. május 11. 12:24
20 svájci frank adomány után kedvezményezettnek nevezni bárkit is a kedvezményezett szó jelentésének kiüresítése... :(
nick89
2021. május 11. 09:48
Magyarországon a korrupció kérdését oldanám meg hasonlóan. Meg a kínaivírus-kiszolgáló alkotmányosköltségesekét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!