Óriási tűzvész tombolt Selmecbányán

2023. március 21. 11:03

Az anyagi kár milliós nagyságrendű, az eszmei kár felbecsülhetetlen.

2023. március 21. 11:03
null

Óriási veszteség érte a hétvégén az UNESCO világörökségi listáján szereplő felvidéki Selmecbányát. A belvárosban hatalmas tűz pusztított, melynek következtében több múzeum, étterem és egy kulturális központ tetőszerkezete semmisült meg. A turisták által kedvelt Szerelembankban keletkezett a tűz, onnan terjedt át a szomszédos épületekre. A lángokat csak vasárnap délre sikerült véglegesen eloltani. Az anyagi kár több milliós – írta meg az Infostart

A lap megtudta, hogy

valószínűleg egy elektromos rövidzárlat okozta a tüzet. Az erős szél miatt a lángok pillanatok alatt átterjedtek

a környező műemlék épületekre.

Az Infostart közölte, lángokban állt az Eleuzina Kulturális Központ, a Bányamúzeum részét képező Bányabíróság, a helyi művészeti iskola és néhány étterem tetőszerkezete. A lángok több esetben a felső emeletekre is átterjedtek, az oltást pedig a „Szlovákia ékszerdobozának” tartott kisváros szűk utcái nehezítették. Az oltásban a hadsereg katonái is részt vettek és segítették a hivatásos és az önkéntes tűzoltók munkáját.

A károk

Eddigi hírek alapján személyi sérülés nem történt, viszont az anyagi kár milliós nagyságrendű, és az eszmei kár felbecsülhetetlen.

A legnagyobb pusztítást a 15. századbeli, a Szlovák Bányászati Múzeum ásványtani kiállításának otthont adó Bányabíróság épületében végezte a tűz. A megmentett értékeket a város fölött emelkedő Óvárba szállították. A kisváros polgármestere, Nadežda Babiaková rendkívüli állapotot hirdetett szombaton, a városközpontot határozatlan időre lezárták.

A helyreállítás

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök még szombaton a helyszínre látogatott. A kormányfőt a védelmi, a kulturális és a belügyminiszter is követte a helyszínre.

A kormányfő ígéretet tett, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tűzben leégett műemlékeket mihamarabb rekonstruálják.

Az UNESCO világörökségi helyszínek között számon tartott Selmecbányát sújtó tűzvészben érintett műemlék épületek egyikét sem kell lebontani. Egyelőre azonban nem tudni, a Bányamúzeum részét alkotó Berggericht (bányabíróság) értékes ásványgyűjteményében mekkora kár keletkezett.

Kiderült, az épület nem volt biztosítva 

– tájékoztatott a hírről az Új Szó.

A lap közölte, hogy a cseh államfő, Petr Pavel a hétvégén felajánlotta, hogy Csehország segít a helyreállításban és a műtárgyak restaurálásában.

A sajnálatos tűzvész kapcsán megszólalt Orosz Örs is. „Geográfusként külön fáj a szívem ezért a Kárpát-medencében kiemelkedő gyűjteményért” – írta a Facebook-oldalán.

A tűzvészről és a mentési munkálatokról készült felvételt itt tudják megtekinteni:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2023. március 22. 01:55
Kérdés? Kinek a kezében volt a gyufa? Nem egyszerű dolog úgy ápolni a világörökséget, hogy közben erodálni a magyar múltat. Ugyanis a kettő ugyanaz.
Oldalkosár
2023. március 21. 16:32
A legnagyobb értéket maguk az épületek képezik. A falak állnak, a tetők károsodtak vagy semmisültek meg. Könnyűszerrel újraépítik a műemlékvédelem előírásai szerint eredeti formában. Az ásványkiállítást is újjáépítik. Egy ideig eltart.
Igazszó
2023. március 21. 14:54
A tótok kezén minden pocsékba megy.
Janika50
2023. március 21. 12:42
El kell tüntetni a magyar nyomokat. Nem rég volt Krasznahorka. Ne tudják megmagyarázni értelmes túritáknak, utazóknak, -mégegyszer, értelmes- ha megkérdezik, ő, ők Szlovákiába jöttek és ide az van irva, Magyar Királyság. Nincs válaszuk, eltüntetik inkább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!