Felforgatta Pakisztánt a korábbi miniszterelnök letartóztatása

2023. május 12. 12:51

Imran Hán ellen korrupciós bűncselekmények miatt folyik eljárás, támogatói szerint viszont politikai indíttatásból akarják lejáratni ellenfelei a közelgő választások előtt.

2023. május 12. 12:51
null

Többen meghaltak az erőszakos tüntetésekben, amelyek a héten több pakisztáni városban törtek ki az ország korábbi miniszterelnöke, Imran Hán keddi letartóztatását követően.

Hán 2018 és 2023 között volt Pakisztán miniszterelnöke, akit május 9-én tartoztattak le, a politikust azzal vádolják, hogy korrupciós bűncselekményekben, valamint pénzmosásban vett részt. Támogatói szerint ugyanakkor a letartóztatás politikai indíttatású, mivel Pakisztán jelenlegi miniszterelnöke, Sebaz Sari így akarja lejáratni ellenfelét a közelgő választások előtt. 

Őrizetbe vételét követő órákban erőszakos cselekmények törtek ki fővárosban, Iszlámábádban,

valamint zavargásokat jelentettek több másik nagyvárosokból, többek között Karacsiból, Lahorból, Pesavarból is. A rendőrség vízágyúval és könnygázzal igyekezett feloszlatni a tüntetéseket. Az ország legnagyobb tartományaiban pedig hadsereget is bevetették a zavargások ellen, de a hatóságok tagadják, hogy éles lőszert is bevetettek volna a tüntetők ellen. 

 

Ennek ellenére egy magas rangú kormánytisztviselő szerint az összecsapásokban legalább nyolc ember vesztette életét.

Imran Hán tavaly szorult ki a hatalomból, miután elvesztette az ellene irányuló bizalmatlansági szavazást, ugyanakkor az egykori krikettsztár továbbra is Pakisztán egyik legnépszerűbb politikusa. Még 2018-ban került hatalomra az ország hadseregének támogatásával, de azóta komoly konfliktus tört ki közte és a hadsereg vezetése között, A politikus azzal is megvádolta korábban a hadsereget, hogy merényletet tervez ellene. 

A pakisztáni hadsereg úgy reagált a zavargásokra, hogy azok a „hadsereg tulajdonát és létesítményeit célzó” támadások. Az ország „fekete fejezetének” nevezték az eseményeket és fogadkoztak, hogy „nem engedik meg senkinek, hogy a törvény fölé helyezze magát”. 

Imran Hán pénteken áll újra bíróság elé, a további zavargások megelőzése érdekében a hadsereg betiltotta a tüntetéseket a fővárosban, valamint jelentős katonai erőt küldött a főváros kormányzati negyedébe, „a rend megőrzése érdekében”.

Terrorvád a bukott celebpolitikus ellen - mi folyik Pakisztánban?

Igazi nagypályás játékos, minden értelemben: Imran Hán (angolos változatban: Imran Khan) egykori krikettsztárként, majd vízióval rendelkező pakisztáni vezetőként izgalmas és sűrű életet tudhat maga mögött - legalábbis a bukásáig és az azt követő, e napokat is meghatározó vesszőfutásig. Ha van ország a világon, ahol minden időben meglehetősen forró székbe ül az, aki a hatalom élére kerül, akkor az Pakisztán.

 

Nyitókép: Arif ALI / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Backstab
2023. május 12. 14:41
Majd kuldok nekik egy donerspieszt
need-info
2023. május 12. 14:15
Már alig várjuk a menekülteket onnan is...
Marhajó!
2023. május 12. 13:36
Teljesen egyértelmű, hogy azért akarnak végezni vele, mert nem szolgálta elég alázatosan a bangladesi világelitet.
hlaci83
2023. május 12. 13:28
támogatói szerint viszont politikai indíttatásból akarják lejáratni ellenfelei a közelgő választások előtt. Ez mindenhol így van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!