Egy kódolt háború elszenvedői vagyunk

2023. augusztus 15. 21:25

Ez a háború bele volt huzagolva Európa földrajzába, geopolitikájába és a két tömb stratégiai kultúrájába. Nincs értelme gonoszokat és jókat keresni.

2023. augusztus 15. 21:25
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Szabolcs Online

A háború kitörésekor még illett óvatosan fogalmazni az okokról, leegyszerűsíteni a megtámadott és az agresszor, a jó és a rossz harcára. Mennyire tartható még ez az értelmezés? 

Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy ezt a háborút Oroszország robbantotta ki, tehát technikai értelemben Oroszország az agresszor. Az is teljesen egyértelmű, hogy ebben közrejátszottak különböző okok. Ha a blame game-t, az egymásra mutogatást félretesszük, és a háború valódi okait keressük, akkor azt láthatjuk, hogy volt egy agresszívan kelet felé terjeszkedő NATO, és volt egy Oroszország, amely egyre öntudatosabb, egyre erősebb lett, gazdaságilag és katonailag is. Az energiahordozóinak köszönhetően lehetővé vált hadseregének megerősítése, képessé vált, hogy a Szovjetunió széthullásával elveszített pozícióit visszaszerezze. Az előzményekhez tartozik, hogy a NATO kelet felé rohant, Oroszország nyugat felé, s mint két vonatnak, össze kellett ütközniük egy még semleges területen, amely a NATO keleti, Oroszország nyugati határa. Ez a háború bele volt huzagolva Európa földrajzába, geopolitikájába és a két tömb stratégiai kultúrájába. Nincs értelme gonoszokat és jókat keresni. 

Egyre többen és egyre nyíltabban beszélnek az Egyesült Államok döntő háttérszerepéről. Merész a hasonlat, hogy az USA most egy olyan határvonalat lépett át, mint annak idején a Szovjetunió Kubánál? 

Egyáltalán nem merészség párhuzamot vonni a két eset között. Minden hatalom körül van egy holdudvar, egy befolyási övezet, s amikor egy másik hatalom oda betéved, akkor az „nyolc napon túl gyógyul”, abból feszültség, konfliktus, háború lesz. Ez történt a kubai rakétaválság idején, és ezt láthatjuk napjainkban is, különböző helyszíneken. Ilyen például, amikor Irán megpróbál beférkőzni két, Izraellel szomszédos államba, Libanonba és Szíriába. Valahányszor egy külső hatalom megpróbál behatolni egy helyi hatalom érdekszférájába, akkor ezt látjuk. A felvetett hasonlat teljesen helyénvaló. 

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2023. augusztus 16. 13:28
Sokunk szerint az uki ügyben -a puccsal megcsinált zsici bábkormánnyal az usai deep state (világuralmista) zsidai provokálták ki a háborút-"rátolva" a következményeit az eubéli szolgáira-a 30 éve létező Brezinsky doktrina szerint. (Eu-orosz egymás általi meggyengitése ,és a kapcsolataik tönkretétele. Castel is tudja ezt-de nem mondhatja ,faji meggondolásbol.
Gordon.
2023. augusztus 16. 10:03
Ügyes, ügyes! De végül csak ismét a régi, hamis tézisssel próbálkozik. Ez pedig az az állítás, hogy a NATO állítólagos nyomulása Oroszország környezetében azonos fogalom az orosz "érdekszféra" fenntartásának és kibővítésének törekvésével. Pedig ezek nem azonosak!!! Ilyen nyomulás a NATO részéről nem létezik! A NATO nem nyomul, hanem a magukat veszélyeztettnek érző országok csatlakoznak önként a védelmi szervezethez. Ez a veszélyeztetettség pedig nagyon is valós, miután Oroszország agresszív és mindíg is az volt. Még ide tartozik, hogy az önkéntes csatlakozás az egyik oldalon nincs meg az orosz oldal "érdekszféra-országainál". Ezeket Oroszország kényszeríti erre a szerepre, akár fegyveresen, megszálással. Az azonosság ezen a területen tehát 0!!! A másik hamis párhuzam a két tábor jelentette fenyegetés. A NATO-nak esze ágában sincs megtámadni Oroszországot, nem is volt, pedig megtehette volna. Ezzel szemben Oroszország ezt megteszi, nem létező agressziós fenyegetettségre hivatkozva.
powerage
2023. augusztus 16. 09:57
"Ez a háború bele volt huzagolva Európa földrajzába, geopolitikájába és a két tömb stratégiai kultúrájába." Jaja. Tarthatatlan volt az az állapot, amiben az olcsó orosz energiára és nyersanyagra a nyugati ipar ráépült és a két blokk egyre jobban együtt tudott működni. Ebbe bele kellett pogózni, mert a végén még teljesen összeépült volna az egész és akkor mi a fasznak tartjuk fent a NATO-t? Ez a majom is csak egy szaros propagandista.
Ben Jeremiah
2023. augusztus 16. 08:06
Mondjuk azért árnyaljuk már egy kicsit a képet. Oroszország mindig is OTT volt. A nátó az meg nem, az valamikor létrejött a Szovjetunió ellen, a Szu szétesett, a nátó megmaradt, és új ellenség kellett neki. Irakba, Afganisztánba beletörött a bicskája, az oroszoknak nem mert nyíltan nekimenni, hát a buzi ukránokat ugrasztotta nekik. A nátónak már rég nincs létjogosultsága, de a hadiiparnak és a politikusoknak olyan vastag kifizetőhelye, hogy egyszerűen nem lehet megszüntetni. És inkább kreál háborúkat, hogy bizonygassa saját létezésének értelmét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!