Nem tanul elődei hibáiból az Amerikai Birodalom

2023. szeptember 20. 12:20

Pedig a magyarokkal igazán nem bonyolult dolog szót érteni.

2023. szeptember 20. 12:20
Vésey Kovács László
Vésey Kovács László
PestiSrácok.hu

„Egy-egy birodalom sokféleképpen bánhat a jóval kisebb hűbéreseivel. Henceghet nekik naphosszat a saját felsőbbrendű mivoltával, pökhendin kioktathatja őket a helyes gondolatokról, sőt akár agresszíven fenyegetőzhet, ha nem érzi eléggé érvényesülni a saját érdekeit vagy a csodálatos felsőbbrendű létezése elemeinek az átültetését. A birodalmak erősek, viszont mulandóak is: hol van már a Szovjetunió, hol van a német Harmadik Birodalom, hol vannak a Habsburgok vagy az Oszmánok, és hol lesz valahány évtized múlva az Egyesült Államok… Nemzetek fölött átívelő birodalomnak lenni nem könnyű, hiszen a csúcsragadozónak csak ellenségei vannak, és mindenki le akarja taszítani a kiemelt helyzetéből. Nem sok hiba fér bele. Épp ezért kiábrándítóan buta az a birodalom, amely önelégültségében még a korábbiak hibáiból sem képes tanulni. Pedig a magyarokkal igazán nem bonyolult dolog szót érteni.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahhoz viszont némileg ismerni kell a magyarokat, hogy hatékonyan és gyümölcsözően szót lehessen velük érteni. El kell menni közéjük nyakkendő nélkül – mármint nem a saját magad által kitartott, hajbókoló ügynökcsapatok társaságába, hanem az igazi hús-vér magyarok közé –, és el kell velük beszélgetni a világról, az életről, a múltjukról és a terveikről. Amely birodalom veszi ezt a fáradságot, hogy megismerje a magyarokat, és utána hajlandó szembenézni azzal a valósággal, hogy nem tudja az egész világon önmagához görbíteni a teret, hanem bizony alkalmazkodni kell a helyi sajátosságokhoz, az nagyon sok kellemetlenségtől kímélheti meg önmagát. Mert Magyarország egyik őt megszálló birodalom ellen sem győzhetett, ám mindegyiknek sok-sok kényelmetlen pillanatot szerzett, ugyanis vagy megismerni minket nem voltak hajlandóak, vagy a logikus következtetésekkel szembenézni nem voltak képesek.

Az Oszmán Birodalom kicsit kilóg a sorból, hiszen sosem tudta uralma alá hajtani a teljes országunkat, így ő inkább a magyar küzdőszellemmel ismerkedhetett meg. Persze mi is kivéreztünk a több száz éves harc alatt, mi is csak vesztettünk ezen, viszont a törökök elképesztő erőforrásokat mozgósítva is elhasaltak itt: csak a magyar és a perzsa frontjukon nem sikerült a végső áttörés a főerőikkel sem. A szovjet és pláne a náci német birodalom itteni hatalma történelmi léptékben rövid idejű volt, ám roppant pusztító mivoltuk ellenére is sok idegeskedést okozott nekik a rebellis Magyarország.

A magyar ugyanis ilyen önérzetes és konok fajta, hogy ha nyomasztják, fenyegetik, ütik – akár kintről, akár bentről –, arra csak megkeményedik, kuruc/betyár üzemmódba vált, és előbb-utóbb visszaüt. Ennek ismerete nélkül esélytelen Magyarország hosszútávú, nyugodt kormányzása.”

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 27. 22:51
"Ennek ismerete nélkül esélytelen Magyarország hosszútávú, nyugodt kormányzása.” Magyarországot nem Washingtonból, nem Brüsszelből s nem egyéb más birodalmi központból kellene kormányozni akarni, hanem Budapestről. Kuruc/betyárok ezt tényleg nem hagynák. Csakhogy most nem ők vannak hatalmon.
Akitlosz
2023. október 27. 22:46
Ha Magyarország kuruc-betyár üzemmódban lenne, akkor nem Mária Teréziának hívnák a laktanyát, hanem Petőfi Sándornak, nem Deák Ferenc lenne a pénzen, hanem Kossuth Lajos, nem habsburgok lennének az ország nagykövetei, hanem magyarok, s nem lenne az ország az EU tagja. Magyarországon ma nincsen kuruc politikai erő sajnos. :-(
Akitlosz
2023. október 27. 22:42
Nem kellene a zsidó narratívát tolni, Németország szövetségesként érkezett Magyarországra a romló hadi helyzet miatt segíteni megvédeni az országot a bolsevizmustól. Ha 1944-ben is Moszkvánál lett volna a front, akkor nem jött volna.
Akitlosz
2023. október 27. 22:34
"hol vannak a Habsburgok?" Magyarország nagykövetségein. Középületek elnevezésében. Hála a pesti srácokat is futtató narancssárga rezsimnek. Ha a birodalmak annyira rosszak, akik miért nekik állít emléket, miért a habsburg birodalom iránt nosztalgiázik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!