Die Welt: Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy függővé válik Kínától

2024. március 04. 08:50

Orbán stratégiája, hogy híddá váljon? – teszik fel a kérdést a Die Welt véleménycikkében.

2024. március 04. 08:50

Az európai közvélemény által nagyrészt észrevétlenül Magyarország új megállapodást írt alá Pekinggel, amely „igazságügyi és biztonsági kérdésekben való együttműködésről szól” – olvasható a Die Welt véleménycikkében. Vang Hsziaohong, Kína közbiztonsági minisztere februárban Budapesten találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Pintér Sándor belügyminiszterrel, ismerteti Dominik Kalus. 

Hozzáteszi: Magyarország évek óta keresi Oroszország és Kína közelségét. 

A cikkíró szerint eddig elsősorban a gazdasági kapcsolatokról volt szó, ám a most megkötött megállapodás messze túlmutat a gazdasági szektoron.

Szerinte a hivatalos nyilatkozatok homályosan hangzanak, és csak napokkal a budapesti találkozó után jelentek meg. Kalus úgy véli, sok minden utal arra, hogy ez hasonló ahhoz a megállapodáshoz, amelyet Kína már megkötött Szerbiával: 

a kínai rendőrök már hivatalosan is járőrözhettek az ottani városokban,

 hogy megfigyeljék a kínai turisták által kedvelt területeket. A kritikusok attól tartanak, írja a Die Welt, hogy a jövőben Magyarországon is lesznek ilyen ellenőrzések.

„A kínai befektetésekkel sok kínai állampolgár is érkezik Magyarországra. Ezeket az embereket pedig a kínai állam szemszögéből kell megfigyelni” – mondta a lapnak Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró, a magyar-kínai kapcsolatok szakértője. Panyi szerint nyilvánvaló, hogy Kína ennek kereteit akarja megteremteni. A szerző szerint 

Orbán stratégiája nem az, hogy a Nyugat és a kínai-orosz blokk új konfrontációjában állást foglaljon, hanem egyfajta híddá váljon, hogy előnyöket és befolyást biztosítson magának.

A lap szerint Magyarország és Kína kapcsolatát illetően egyenlőségről nem igazán lehet beszélni: Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy függővé válik Kínától. Annak, hogy Magyarország jövőbeni biztonsági együttműködése Kínával 

eddig kevés kritikát kapott Brüsszelből,

 az lehet az egyik oka, hogy Magyarország nemrég zöld utat adott Svédország NATO-csatlakozásának, illetve feladta ellenállását Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatban – írják.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. március 05. 00:08
Sokoldalú kapcsolat kell! A gyarmatosítók persze azt szeretnék, hogy mindenben tőlük függnénk...
2024. március 05. 00:01 Szerkesztve
Miközben a németek (amerikai parancsra) elbasszák a kínai kapcsolataikat, irigykedve és mérgesen néznek ránk, hogy mi meg javítjuk ezeket...!
urban63
2024. március 04. 19:42
Akkor jajgasatók, ha fele akkora árú cserét bonyolítanánk velük mind ti!! Addig is kuss!!!
KBA98
2024. március 04. 17:31
A nagy Németországot eladtátok, hogy mertek egyáltalán megszólalni is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!