Nagy-Britannia tízezer drónt ad Ukrajnának

2024. március 07. 22:55

A brit kormány 150 milliárd forint értékű beruházási csomagot állított össze élenjáró technológiával készülő drónok gyártására és ukrajnai szállítására.

2024. március 07. 22:55

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

***

Nagy-Britannia több mint tízezer drónt szállít az idén az ukrán fegyveres erőknek – közölte csütörtökön a londoni védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a megállapodás Grant Shapps brit védelmi miniszter csütörtöki kijevi látogatásán született. Shapps találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akivel közölte, hogy

a brit kormány 325 millió font (150 milliárd forint) értékű beruházási csomagot állított össze élenjáró technológiával készülő drónok gyártására és ukrajnai szállítására.

A drónokat brit hadiipari vállalatok gyártják. Rishi Sunak brit miniszterelnök januárban már bejelentett egy 200 millió fontos (92 milliárd forintos) drónszállítási programot Ukrajna számára, és a csütörtökön ismertetett újabb megállapodás ennek a programnak az értékét egészíti ki 325 millió fontra – áll a londoni védelmi tárca beszámolójában.

A minisztérium tájékoztatása szerint a több mint tízezer drón nagy része videótávirányítással üzemeltetett (first-person view, FPV) eszköz,

illetve egyszer használatos támadó drón, de szerepelnek a csomagban felderítési és haditengerészeti feladatokra alkalmazható drónok is.

A nagy manőverező képességű FPV-drónokat, amelyek valós idejű, precíziós irányítást tesznek lehetővé, eddig is sikerrel használták az ukrán fegyveres erők az orosz légvédelem kikerülésével végrehajtott csapásmérésekre – áll a brit védelmi minisztérium csütörtöki ismertetésében.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­­ö­­­g­­ö­­s­­­ ­­l­á­n­­­y­o­­­k­­­ ­­­v­­á­­r­­n­­a­­­k­­ ­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
kisgazda-4
2024. március 08. 17:01
Igazi magyar tarka marhák! Kik vannak itt fizetett orosz propagandisták?, Csupa hazaáruló. Ilyen hordalék a magyar nép nagy része a felcsúti vajda irányításával.
Dixtroy
2024. március 08. 13:38
Az angolok drónokat gyártanak, és majd az eu kifizeti nekik, ugye, ez a kurvanagy terv?
Turius
2024. március 08. 12:50
Az a Britnnia, akik egy rakétát nem tudnak kilöni, és a fejükre esik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!