Nyugat-balkáni bővítés: Montenegrónak jók a kilátásai

2024. április 29. 18:35

A német kancellár szerint „Montenegró rohamléptekkel törekszik a tárgyalási fejezetek lezárására az EU-val”.

2024. április 29. 18:35

Nyitókép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Montenegrónak jók a kilátásai az európai uniós tagságra – közölte hétfőn Olaf Scholz német kancellár a nyugat-balkáni ország miniszterelnökével, Milojko Spajiccsal Berlinben tartott megbeszélésén.

„Meglátásom szerint Montenegrónak nagy esélyei vannak. A térség egyetlen más országa sem halad olyan eltökélten előre a szükséges előfeltételek biztosítása terén” – hangsúlyozta Scholz a nyugat-balkáni ország csatlakozási kilátásai kapcsán

A német kancellár kiemelte, hogy Montenegró különösen a jogállami követelmények terén ért el előrelépést, illetve megjegyezte, hogy Podgorica az Oroszországgal szembeni uniós politikai irányvonalat is követi. 

Ezek fontos elkötelezettségek az Európai Unióba vezető ösvényen” 

– hangoztatta Scholz.

Egyben lenyűgözőnek nevezte, hogy Montenegró rohamléptekkel törekszik a tárgyalási fejezetek lezárására az EU-val, illetve a csatlakozáshoz szükséges uniós követelmények teljesítésére.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Zsigmond Barna Pál

Facebook

Idézőjel

A bővítés nem Ukrajnáról szól, mert Ukrajna a tavaly nyáron megelőlegezett tagjelölti státusz feltételeit sem teljesítette.

Az igazságszolgáltatás terén akarják folytatni a reformokat

Spajic kijelentette, kormánya nagyon eltökélt abban, hogy a reformokat az igazságszolgáltatás terén is folytatni tudja. „Nem akarjuk, hogy ez mindössze egy papírtigris legyen, 

azt akarjuk, hogy a jogállamiságot valóban megtapasztalják az emberek,

 ami egyebek között német befektetőket is vonzani fog az országba” – tette hozzá.

Spajic kiemelte, hogy a befektetők elvárják a jogállamiságot és a jogbiztonságot.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. április 30. 07:57
"német befektetőket is vonzani fog az országba" A turizmusba nem kellenek német befektetők, mert eddig is működött nélkülük is. Fél milliós, magyar megyényi országba,- melynek sem autópálya, sem vasúti összeköttetése nincsen az EU felé - pedig nem fognak ipart telepíteni, mert nincs ipari kultúra sem.
2024. április 29. 20:14 Szerkesztve
EU mitsem változik. Már az alja népek is jólk nekik csak hogy bővülhessenek. No komment (?-hogy fogják kordában tartani Koszovó, Montenegró lázongóit majd, ha m,ost a migrikkel sem bírnak?)
Pernahajder
2024. április 29. 19:00
Ugyan már... A mimagyarokat is megbánták már ezerszer, hogy beengedték, sokkal jobban meggondolják majd, hogy milyen dzsuva népséget engednek megint a nagy, "hanyatló" nyugati fazékhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!