Váratlan fordulat: az Európai Tanács elnöke kiállt Magyarország mellett

2024. április 30. 10:38

Bár a La Repubblica újságírója mindenáron ki akart belőle húzni valami rosszat Magyarországról, Charles Michel optimista a soros elnökséggel és a jövőbeli együttműködéssel kapcsolatban.

2024. április 30. 10:38
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir; MICHEL, Charles

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A La Repubblica újságírója mindent megpróbált, hogy a Charles Michellel készült interjúban rosszat írhasson Magyarországról, ám az Európai Tanács elnöke az olasz lapnak nyilatkozva nem tette meg ezt a szívességet.

Claudio Tito többek között azt kérdezte, nem aggasztja-e, hogy Magyarország veszi át az EU soros elnöki pozícióját, amire Michel azt felelte, nyugodt és bizakodó, mert Orbán Viktorral végül úgyis megtalálják a közös hangot. A szerző felvetette, hogy az európai döntéseket lassítja az egyhangúság elve, amit felül kellene vizsgálni, de Magyarország ellenzi. Az ET-elnök erre is határozott választ adott:

A szerződések megváltoztatása nélkül is fontos döntéseket hoztunk. Elsősorban a védelemre és a versenyképességre összpontosítunk. De feladhatjuk-e az összképet a nehézségek miatt? Nem hiszem.

Tito erre azt kérdezte, a populizmus növekedése megállíthatja-e ezt a folyamatot, de Michel úgy véli, csak meg kell győzniük a polgárokat az európai projekt jóságáról és szükségességéről.

„Ez egy politikai csata, amivel szembe kell néznünk. A miénk egy demokratikus projekt. Valódi európai szuverenitásra van szükségünk, nem a szuverenizmus szuverenitására" – mondta az Európai Tanács vezetője, aki szerint Orbán Viktornak igaza van a migránspaktum ügyében.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz64
2024. május 03. 16:57
Mi ez a nagy kiállás? Nem kell a kamuzás ! A hülyék a túlodalon vannak ám!
auditorium
2024. április 30. 13:52
A fenti napilap 2O1O-től kigyót-békát ir Mo-ról és a kormányról, ezért sokan nem veszik már ezt a volt 68-asok szemellenzős lapját. Folytatják a tradiciót, most ez a Tito nevű ijesztgeti az olasz olvasókat Magyarországgal. Rettegnek, h. jún.9-én a jobbközép veszi át a hatalmat az EU-vezetésében és a régi stáb mehet valami más hivatalba vegetálni. A tagországok biróságai most igen felgyorsultak az itéletekkel, mert a nem kivánt jobbos elemeket elitélik még a választások előtt. A balosok megússzák mint mindig. Michel jószándékú embernek néz ki, elege lehet a quótanőkből és szivesen látna egy tapasztalt és bölcs politikust is az EU-Tanácsban.
csapláros
2024. április 30. 13:44 Szerkesztve
gilou-au-clavier 2024. április 30. 12:02 ..."Először az Európa elvakart kárpáti alfelében tenyésző narancstálib, románkodó csúszómászók ordasmagyar rendszerével kell kezdeni valamit. Ez a nulladik lépés, otthon rendet rakni."... Ne reménykedj, hogy azon túl hogy itt büntetlenül randalírozik a CIA ügynök, LIBERÁLNÁCI ballibbant, nemzetáruló törpe kisebbség csürhéje, egy jottányit is megkaparinthat a fajtátok a hatalomból és a nép nyakába cserdítheti a fekák faszát szopó, országrabló, a magyart legatyásító DIKTATÚRÁTOKAT. Rakj OTTHON magadnak rendet bazdmeg, vagy Petőfire hajazva, kezdj valamit a kurva anyáddal, de ne a mi édes hazánkkal, kerítésen túlról bekiabáló bozgor!
Galsó Atya
2024. április 30. 13:10
"Vigyázz a göröggel, ha ajándékot hoz is!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!