Cserhalmi György a Filmszemle zsűrielnöke

2011. április 22. 10:54

Cserhalmi György színművész lesz a 42. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrijének elnöke. A filmes mustrán idén először önálló versenyben indulnak az animációs filmek.

2011. április 22. 10:54

A május 5. és 8. között négy budapesti helyszínen zajló mustrán először indulnak önálló versenyben az animációs filmek, és a szemle a közösségi portálokon is nyomon követhető lesz. A fő helyszín az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz, de a Puskin és a Corvin moziban, valamint a Gödör Klubban is tartanak vetítéseket, rendezvényeket. A mustra nyitó filmje Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című alkotása lesz, és a megnyitón adják át Bara Margit színésznőnek a szemle életműdíját.

A jegyek 500 forintos áron kaphatók, a bevételek pedig a moziknál maradnak. A Gödör Klub eseményei ingyenesek lesznek. Durst György producer, a Magyar Mozgókép Közalapítvány képviselője elmondta: a szemle célja, hogy más fesztiválokhoz hasonlóan szabadtéren is jelen legyen. A nagyjátékfilmes verseny nemzetközi zsűrijét Cserhalmi György színművész vezeti, a testület tagja lesz továbbá Gáspárik Attila színész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, Tatiana Dimitrova film- és színházreferens, a Prágai Magyar Kulturális Központ képviselője, Urbán András színházi rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház munkatársa és Vivi Drăgan Vasile ismert román operatőr.

Összesen 409 alkotást neveztek az idei szemlére: a 28 játékfilmből 11, a 146 dokumentumfilmből 24, a 95 kisjátékfilmből 26, a 60 animációs alkotásból 11, az 58 tudományos-ismeretterjesztő filmből pedig 10 kapott helyet a műfajonkénti versenyprogramban. A szemlét támogató Magyar Telekom pályázatot hirdet filmtervekre, a kiválasztott projekteket 10 millió forinttal fogja segíteni.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. április 23. 07:36
hogyhogy nem a tarbéci a zsürielnök? remélem, kap életműdíjat itt is, vagy legalább a németek különdíját
o9o
2011. április 22. 23:29
jó választás, gratulálok!
Honfi-fi
2011. április 22. 13:30
*nagy=vagy bocs
Honfi-fi
2011. április 22. 12:52
Jól néz ki a pali. Van, nagy 60 éves. És kinéz egy jó negyvenesnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!