Esterházy-bemutató a Teslában

2015. november 18. 11:28

Mindössze egy alkalommal látható Budapesten Esterházy Péter új darabja: a Mercedes Benz című történelmi revüt felolvasó színházi formában szerdán este a Kazinczy utcai Tesla Teátrumban mutatják be.

2015. november 18. 11:28

A darab megírására a Szlovák Nemzeti Színház kérte fel Esterházy Pétert, ezért a szerző és a színház külön engedélye kellett ahhoz, hogy a pozsonyi bemutatót megelőzve – egyszeri alkalommal – Budapesten is megszólalhasson a mű. Mint írják, ez a szellemi és nyelvi tűzijáték, ez az utánozhatatlan „esterházys történelmi revü” Az ember tragédiája keretjátékát felidézve, az Úr és Lucifer újabb fogadásáról, párbajáról szól. A fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa: „Vedd el a szerencséjüket, fogadjunk, akkor se fordulnak ellenem, akkor se árulják el a jót” - mondja az Úr. És akkor, Lucifer kajánul figyelve az eseményeket, bedobja ezt a családot az elmúlt évszázadok magyar történelmi kavalkádjába, de különösen a huszadik század históriájának vérzivataros évtizedeibe, ő maga pedig gyakran kísértőként, más és más álarcba bújva próbálja megtörni a család férfihőseit.

 

„Ennek az évszázados családi krónikának hol tragikus, hol távolságtartóan ironikus történetepizódjai és legendás alakjai elevenednek meg ebben a különleges színpadi játékban, miközben újra és újra felhangzik az Úr kedvenc, erőt adó énekszáma, Janis Joplin híres dala, a Mercedes Benz” – olvasható a darab ismertetőjében. Az előadásban Fodor Tamás, Gyabronka József, Menszátor Héresz Attila, Quintus Konrád, Lukáts Andor, Szalay Kriszta, Jordán Adél, Király Adrián és Ponty Tamás szerepel. A felolvasó színházi változatot Radnóti Zsuzsa készítette, az előadást Vas-Zoltán Iván rendezte.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!