Ki kell mondani, hol a határ

2019. december 16. 12:32

A tüntetés kicsit tisztábbá tette a képet, de a tiszta képen az is jobban látszik, ki mindenki nincs rajta. Interjú.

2019. december 16. 12:32
Mácsai Pál

– Nemrég elfogadták a színháztörvényt, amely az első verzióhoz képest sokat módosult, kikerültek például a legnagyobb tiltakozást kiváltó részek: az NKA megszűnése, illetve a függetlenek támogatásának tilalma. Ön szerint minek köszönhető a gyors átsatírozás?

– Világos, hogy a törvény rapid felpuhítása a közös kiállásnak köszönhető. Ne veszítsük el a józan eszünket: ha tiszta fejjel nézzük ezt a színdarabot, az nem is abszurd, hanem nonszensz. Első felvonás: valakik, valahol, titokban kidolgoznak egy, a teljes magyar előadóművészeti szférát strukturálisan átalakító törvényt, azzal, hogy majd 48 óra alatt átnyomják a Parlamenten. Második felvonás: ezt a törvénytervezetet másvalaki, akit kihagytak a klubból, a beterjesztés előtt pár nappal kiszivárogtatja. Harmadik felvonás: a szövegen és a titokban való munkálódáson felháborodik az előadóművészeti szakma egy nagy része, és nyilatkozni kezd, tüntetést szervez, erre a hatalom és propagandája megpróbálja összemosni a törvényt egy zaklatási üggyel. Erre még nagyobb lesz a felháborodás. Negyedik felvonás: valahol valakik megértik, hogy a felháborodás nem röpke libsi hiszti, ahogy addig magukban nevezik, ezért megint csak titokban egy délelőtt alatt újraírják a törvényszöveget, látszólag szelídebbre, hogy hülyének állíthassák be a tiltakozókat. Ötödik felvonás: a tüntetés sikeres, finálé: a törvényt beterjesztik és elfogadják. Ha a tartalmával nem foglalkozunk is, ez a jelenetsor magában is tragikomédia. Ez ellen tiltakozni szakmai és lelkiismereti kötelesség.

– Másképp látja a szakmai összefogás esélyeit a tüntetés után?

– Kicsit. Felemelő este volt, a tüntetésig egyáltalán nem hittem a szakmai szolidaritásban, csak az egyéni akciókban. A tüntetés kicsit tisztábbá tette a képet, de a tiszta képen az is jobban látszik, ki mindenki nincs rajta. Az összefogással kapcsolatos szkepszisem egyáltalán nem elefántcsonttoronyból való. Több mint húsz évig ültem különböző tanácsokban, egyesületekben, és sarkos kérdésekben sosem volt egység. Húsz évvel ezelőtt is, amikor a Színigazgatók Egyesületében valamiben megállapodtunk – mondjuk, az éppen aktuális állami elvonási roham megfékezésére –, akkor is mindig volt valaki, aki tudott egy-egy telefonszámot, és még aznap éjjel fel is hívta. Lehet, hogy ez az akció összébb zár néhány lelket: majd kiderül. Engem megerősített abban, hogy egyedül vagy együtt, de ki kell mondani, hol a határ.

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2019. december 17. 14:11
Nagyon sok szar,megalkuvó alak van a színészek között..azt hinné az ember, hogy örülnek, hogy a rendszerváltás után esetleg megszabadulhatnának a kommunista diktaturától, aztán kiderül,hogy ők maguk is tagjai és részesei ennek a diktaturának..Jobboldalinak lenni egyet jelent azzal,hogy megsemmisítik,kinyírják..bárkit aki nem tartozik a zsidó melegágyba vagy nem hajlandó belefeküdni, kilökik..ők aztán tényleg az út szélén hagyják.És szégyen a kormánytól,hogy megalkuszik és ezt hagyja.Alföldi, Mácsai, Pintér meg Janusch dirigál a kulturális államtitkárnak..aki ráadásul a pénzt is adja. Ennyire meghunyászkodó kormánya nem nagyon van Európa egyetlen országának sem.. elvesztve és félve saját nemzeti erejüktől és identitásuktól, sorra feladják,visszakoznak..még csak válaszolni sem mernek..Ennyire nem létezhetünk az EU-s pénzek nélkül,hogy érte mindent feladnánk? Rettentően kiábrándító..
scion
2019. december 17. 12:38
ha hallgattál volna...
Sulammit
2019. december 16. 23:23
Szeretem a színházadat, rendszeresen járok is hozzátok, már ha sikerül jegyet kapnom Téged is, mint színészt, rendezőt és igazgatót, de most diszlájkoltalak, annyira nem értek veled egyed, kedves Mácsai Pál.
1000bocs
2019. december 16. 22:25
"Pedig ez a legerkölcsösebb szakmák egyike. Elhasználtságtól függetlenül dolgozik sok ezer ember az országban – színészek, műszak –, estéről estére, a néző élményéért. Ehelyett most azt halljuk, hogy állami beavatkozás szükséges az erkölcs helyreállításáért. Pedig lehetne tőlünk tanulni, tűrést, fegyelmet, áldozatkészséget. Nem a szakmánkról szól egyik szexuális zaklatás sem, hanem egyes emberek eltévelyedéséről." Ez hülye. Ez valóban elhiszi saját magának azt, aminek a "szakma" minden nap, minden pillanatban ellentmond. Hány embernek kell lebuknia, hánynak legyen balesete, magánéleti zűrjei amik mind bizonyítják, hogy ez a "szakma" minden, csak nem "erkölcsös". Mindenki mindenkivel kefél, a szereposztó dívány működik, a megalázás és kihasználás, részegeskedés, kábítószer. Nem mellékesen ez a folyamatos ballib oldalnak való alájátszás...mert annyira függetlenek a szentemék:))))) Egy dolog biztos: a ballib önálló gondolkodásra képtelen, egyenvéleményű, egyenértékű, robotszerű lényeket készít, amik mind meg vannak győződve a "függetlenségükről" és felsőbbrendűségükről. Ebben a felsőbbrendűségtudatban teljesen természetes számukra hogy őket el kell tartani. Hogy ők listázhatnak, megkülönböztethetnek, ellehetetlenítenek, belterjesek. Ők zaklathatnak. Ők mondják meg az egyetemes emberi értékek helyett, hogy mi a jó. Mi az erkölcsös. Ki a jó, Ki kaphat lehetőséget, ki nem. Mácsai, bazmeg. Ez kurvára szánalmas volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!