Az ellopott hajtincs

2010. április 10. 13:58

Azt hiszem, lélekben egy kicsit még mindig Ocskay brigadéros népe vagyunk.

2010. április 10. 13:58

Azt hiszem, lélekben egy kicsit még mindig Ocskay brigadéros népe vagyunk. Elvárjuk egy írótól, hogy izzadva, kínlódva és főként saját kútfőből szolgálja a hazát és az irodalmat, műveiben a honleányok szépek, a honfik szikrázóan okosak legyenek. Lehetőleg ne használjon trágár szavakat, a téma legyen fennkölt, a nyelv pedig hajoljon meg olvasói akaratunk előtt. Vagyis elénk jöjjön a mű, és ne nekünk kelljen loholni utána. Ezért van inkább Wass- és nem Bodor-kultusz. Ezért nem találja nagyon a helyét Tar és Petri.

Mert szinte hihetetlennek hangzik, hogy »lopkodva« közönségesen, saját kiismerhetetlen alkotói szabadságukat megélve tennének naggyá minket. Hogy úgy vannak értünk, hogy eközben fikarcnyit sem törődnek ezzel. Hogy nincs pántlika, póz, parádé. Mert rajongani igazából ezért tudnánk. Az igazi alkotást mímelő középszerért. Azzal nincs baj, hálás minden gesztusért, imádja a külsőségeket, és főként, mert mindenével kiszolgál minket. Nem kell megfejteni, átgondolni, hozzátenni. Úgy emel fel, hogy közben lenyom a giccs, az egyszer használatos értékek közé.

Márai emigráns létének legrosszabb időszakában, amikor nem nagyon kereste az emberi kapcsolatokat, régi, kipróbált barátait a New York-i Modern Művészetek Múzeumának kávézójába hívta találkára. Mert arra biztosan nem jár magyar. Pedig ha járt volna, biztosan feltűnik, hogy a most Esterházy szemére vetett idézetek és újrafestések kora már akkor elkezdődött...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shulc
2010. április 10. 17:08
Veretes, szép szavak ezek a magyar irodalomról. Igen, árulók népe vagyunk. Ahelyett hogy könnyedén gúnyolnánk minden régimódi, elavult dolgot (magyarság, nemzet, vallás), itt búslakodunk mint a búsuló betyár, meg trianonozunk, meg jár a szánk, ahelyett, hogy Esterházy meg Nádas briliáns írásműveit olvasnánk. Tapló állatok vagyunk, egy szar kis országban. Kezet foghatunk magunkkal.
röviden
2010. április 10. 16:59
A legbölcsebb az idő. Ítéljen az utókor.
miloka
2010. április 10. 16:36
Papp papolhat amit akar. Csak egy cél vezérli: Esterházy piedesztálra helyezni, s kikiáltani a legnagyobb magyar írók egyikének. "Mozartból, Gaudíból, Van Goghból simán megél egy-egy város, ország. És egyszer talán mi is így leszünk majd Máraival, Csontváryval vagy Bartókkal. Úgy adnak el ők a világnak minket, ahogy mindig is szerettük volna: kreatív, okos, az értékeket szerető és művelő emberekként. Magyarokként. Szerintem egyszer ilyen lesz Esterházy is." A felsorolt magyar nagyságokkal elérhetjük azt amit Papp szeretne. De Esterházyt ilyenekkel összehasonlítani?? Hol üti ő ezt a mércét??? Csak azért, mert balliberális szellemű, még nem jelenti azt, hogy megfelelő színvonalúak az írásai!
ÁkiBáki
2010. április 10. 15:26
Nem ildomos Márait Eszterházyval egy lapon említeni. A lábnyoma közelébe sem érhet. Viszont Eszterházy nagyon jó házi szerzője lehet a ballib oldalnak. Na ez az amit Márai soha nem tett volna meg. Pedig felajánlották neki. Nos ez az az elementáris különbség, ami többek között kettőjük között leledzik. Az elproletarizálódott arisztokrácia legméltóbb képviselője Eszterházy az összes mocsok írásával együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!