A magyar közönség zavara

2013. április 06. 14:21

Mintha a magyar szakma kínosan kerülné Konrád irodalmi munkásságának értékelését.

2013. április 06. 14:21
PJA
gondola.hu

„Konrád György megítélése már csak azért is zavarba ejtő, mert érezhető szakadék van az író külföldi és itthoni recepciója között. Ha a német eredményeket konvertálni lehetne, Konrádot itthon Ottlik Gézának hívnák, a magyar irodalmi tudatban azonban ez még sincs így. A Magyar Irodalmi Recepciós Adatbázisának adatai szerint (ahol a magyar szerzők nemzetközi jelenlétét lehet nyomon követni) a »szabadságharcos« Konrád 290 találatával szemben Weöres Sándornak csak tizede, 29 jut, Ottlik is csak 37-es eredménnyel szerénykedik, de Bodor Ádám 78-as találata is jócskán elmarad Konrádtól, akivel kapcsolatban Hans-Henning Paetzke azt nyilatkozta: volt egy időszak, amikor Konrád György számított a legnagyobb kortárs magyar írónak a német közegben, jelenleg pedig »a legnagyobbak egyike«.


Szintén elgondolkodtató, hogy a német nemzeti könyvtár katalógusában Weöres Sándor, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes együtt sem ad ki annyi találatot, mint Konrád egymaga. A német bibliotéka adatbázisában nevére összesen 99 rekord jön ki, míg Pilinszkyére 22, Weöresére 55, Nemes Nagy Ágnesére 20 (de ez utóbbi esetében is a találatok mintegy felét Brecht-fordítása teszi ki), míg Ottlikéra 21.

A két nemzeti könyvtár találati arányának összevetésekor azonban a hazaiban már Weöres »győz« óriási fölénnyel: itt 763 találat áll szemben Konrád 259-vel, ami meglehetős egyértelműséggel helyezi el Konrádot, az írót a magyar irodalomban.

Az olvasóközönség így hát csak pillog az eltérő »helyezés« láttán, s ha ez a megbillent sorrend nem kap valami magyarázatot, a lábszagú pórnép még a végén valami kínos következtetésre jut.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. április 07. 20:08
H vkinek nem értékelik a munkásságát jelentheti, h nincs is ilyen.
Agricola
2013. április 07. 13:46
„A két nemzeti könyvtár találati arányának összevetésekor azonban a hazaiban már Weöres »győz« óriási fölénnyel” Mi lehet a magyarázata Konrád győzelmének a német értékelésben? Valószínűleg valami olyasmi, ami a svéd Nobel-díj bizottság döntéseit is befolyásolja, és minek eredményeképpen a zsidóság elképesztően túlreprezentált a Nobel-díjasok körében. 1. „Világviszonylatban a díjat 137-szer gyakrabban, míg Amerikában 26-szor nagyobb gyakorisággal adományozták zsidó jelölteknek, mint ami a zsidó népességszám alapján várható lenne. 2. A zsidó díjazottak aránya több mint megkétszereződött (2,3-szorosára nőtt) a második világháború után annak köszönhetően, hogy a zsidók és a nem zsidók között megosztva kiadott díjak száma ugrásszerűen (8,8-szorosára) megnőtt. 3. A magasabb IQ, illetve az a tény, hogy a zsidók előszeretettel választják a tudományos pályákat, nem támasztja alá kellően ezt a zsidó túlsúlyt. 4. Sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az üzleti beállítottságú zsidó tudósok kiterjedt és jól szervezett személyes kapcsolatrendszere és az adományozó testület svéd képviselőinek egalitárius, liberális és közömbös hozzáállása együttesen idézi elő ezt a kedvezőtlen jelenséget.” (Jan C Biro MD., PhD Karolinska Institute, Stockholm, Sweden & Homulus Foundation, Los Angeles, CA, USA.”
sellafield1957
2013. április 07. 09:59
kitüntetések súlya alatt rogyadozó heller nénike tudna arról mesélni hogy ha a zsidó önfényezés médiagépezete nem lenne ... akkor a nevét se igen tudnánk , így legalább azt tudjuk mit nem olvasunk : egész pontosan egy betűt se
Zokni
2013. április 07. 09:36
"a lábszagú pórnép még a végén valami kínos következtetésre jut." - írja. Ez így egyrészt puszta irigység. Hisz a közönség értékítélete ezer dologtól függ. Arról nem is szólva, hogy egy Konrád evidensen érdekesebb író a NÉMET irodalmi ízlés számára, mint Ottlik. Ugye, aki a NEM tipikus egykönyves szerző... Nemes Nagy Ágnes nevét meg ki ismeri? Akár itthon is. Weörest meg miért kéne jobban értékelni Németországban, mint itthon!? Miért olvassák az emberek a Nők Lapját? Meg a Kiskegyedet? Meg azt sem, hanem a Blikk-et? Vagy semmit. Másrészt, félő, hogy a fenti rejtelmes célozgatással másra utal, amit nem mer kimondani... Hát én sem, mert tévedhetek, kedves PJA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!