Elhallgatás a német sajtóban? Milyen elhallgatás?! Milyen otromba hazugság?

2016. január 16. 08:54

Mindenki eldöntheti, volt-e itt bármiféle elhallgatás, és hogy a Heti Válasz, esetleg Techet Péter írása-e az otromba hazugság.

2016. január 16. 08:54
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Lendületes megmondással indul Techet Péter Miért hallgatja el a magyar sajtó, hogy semmit nem hallgatott el a német sajtó? című cikke a hvg.hu Nyüzsi rovatában: „A magyar sajtót a kölni szörnyű események kapcsán bejárta egy csúnya kacsa, miszerint a német sajtó elhallgatta volna az eseményeket. Ez azonban – ne hallgassuk el – otromba hazugság.”

Techet elsősorban a kölni hallgatással címlapon foglalkozó Heti Választ vádolja:

„A címlap azt állítja, hogy a német média négy napig hallgatott volna a kölni szilveszteri eseményekről. Ez a vád persze másutt is olvasható volt a magyar sajtóban. Mi is igaz azonban belőle?

Röviden: semmi.”

Techet szerint hallgatásról szó sem volt, egyszerűen csak lassan derültek ki a dolgok, mivel „a szexuális molesztálásoknak azonban az a jellegük, hogy sokszor tényleg csak a feljelentések után derülnek ki” – akkor is, ha az elkövetők létszáma és az esetszám is százas nagyságrendű, és történik mindez egy német nagyváros központi terén. Arra is hivatkozik, hogy egy helyi lap már január 1-jén írt arról, hogy nőket zaklattak Kölnben, a Süddeutsche Zeitung pedig január 2-án (e két hírből még nem derül ki, hogy a zaklatók nem feltétlenül felhevült német ifjak voltak). „Aztán sorra jelentek meg a hírek az Express bulvárnapilaptól a katolikus Rheinische Poston át a neokonzervatív Die Weltig.” – írja.

Nézzük, hogy vezető német híroldalak mikor számoltak be először arról, hogy szilveszter éjjel valami történt a kölni pályaudvarnál (az Express keresőjével nem boldogultam, mivel csak az első néhány találatot mutatja, és nem lehet lapozni (frissítés: aztán a cím alapján meglett)):

Süddeutsche Zeitung: 2016. január 2., 18:36
Express.de: 2016. január 3., 9:20
Bild.de
: 2016. január 3., 9:45
Der Tagesspiegel: 2016. január 4., 14:52
Frankfurter Allgemeine Zeitung: 2016. január 4., 16:43
Die Welt: 2016. január 4.
N24
: 2016. január 4., 17:20
Spiegel Online: 2016. január 4., 17:21
Deutsche Welle: 2016. január 4.
Zeit Online: 2016. január 4., 21:57

Ezek alapján mindenki maga döntheti el, volt-e itt bármiféle elhallgatás (vagy csak szerencsétlen véletlen, hogy a 4-i sajtótájékoztatóig és dpa-hírig nem nagyon izgatták a német sajtót a történtek), és hogy a Heti Válasz, esetleg Techet Péter írása-e az otromba hazugság.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kowecses
2017. április 17. 20:02
A statisztikai adatok alapján átlagban minden 100 bevándorló után 18 bűncselekményt könyvelhetünk el 2015 évben. Ejnye agysebészek, informatikusok és egyéb harcosok!
írmag
2016. október 08. 22:17
Van az igazság, meg a szavahihetőség. Melyiket szeretnéd bizonygatni?
balbako_
2016. április 03. 19:50
Egyébként már korábban is voltak jelei Németországban központi akarat bénítja a média munkáját. Kirúgott újságírók, megfélemlített kommentelők, sőt újabban az áldozatok is meg vannak félemlítve lásd Bayer Zsolt cikke, amiből idézek: "„A 26 éves Selina egy interjúban beszélt arról, hogy arabul beszélő, sötétebb bőrű férfiak molesztálták a kölni szilveszteri éjszakában. Ez után egy videó került fel róla, melyben nyilvánosságra hozták a vezetéknevét, képeit, és azt, hol dolgozik. A lány fenyegető hívásokat kapott, és tömegesen támadják a közösségi médián keresztül. Selina a vezetékneve nélkül szerepelt a német SWR Fernsehen tévécsatornán, miután interjút adott nekik. Ebben leírta támadóit, mint több tucat arabul beszélő, sötétebb bőrű férfit, akik úgy tekintettek rá, mint »ingyen húsra a szupermarketben«. Az interjú részletei bekerültek egy internetes videóba, amely azzal vádolta, hogy muszlimellenes propaganda részese. A videóban – mely állítja, Selina téved – feltűnik a lány teljes neve, munkahelye és képei, például olyan felirattal, miszerint furcsa, hogy a támadás után egy nappal már boldognak tűnt az Instagramon. A videót 250 ezren látták, többen megosztották, köztük egy radikálisnak tartott prédikátor is. Ezek után Selina fenyegető telefonhívásokat kapott a munkahelyén, és hasonló üzeneteket a közösségi oldalán.”
áfonya
2016. február 19. 18:02
REMÉLEM HOGY A NÁCI VADÁSZOK MERKELRE JUNKERRE IS VADÁSZNAK. „Háborús bűnös az uniós elit” Földi László: Ez nem népvándorlás, hanem invázió Ma az európai politikai elit – különösen Németország vezetői – egész egyszerűen háborús bűnös. Olyan feltételrendszereket engednek meg ugyanis, tudatosan vagy jóhiszeműen, amelyeket nem lenne szabad. Szembemennek saját államaik értékeivel és érdekeivel. A történelmi elszámoltatást nem lehet majd megúszni – jelentette ki Földi László titkosszolgálati szakértő a bevándorlás és a terrorfenyegetettség kapcsán péntek este, az Echo Televízió Mélymagyar című műsorában. http://magyarhirlap.hu/cikk/45178/Haborus_bunos_az_unios_elit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!