A művészet tudományáról

2020. szeptember 24. 10:51

Ha ennyire életszerűtlen a szabályozás, akkor esetleg nem kellene azt megváltoztatni?

2020. szeptember 24. 10:51
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Origo

„A minap egy társaságban előkerült, hogy Ascher Tamásnak nincs nagydoktorija. Hogy azért vezethet doktori iskolát, mert 1992-ben a Kossuth-díját elismerték DLA-fokozatként. És nem értettem, hogy ez miért baj. Aztán kiderült, hogy miért. Ha jól fordítom le magamnak a felsőoktatási kiselőadást, akkor ma Magyarországon a felsőfokú művészeti képzésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más felsőoktatási intézményre, magyarán a tudománymetria abroncsába zárják azt is. Tehát, hogy ma ahhoz, hogy ugyanazt csinálhasd, mint Ascher Tamás, végig kell galoppírozni az összes értelmetlen akadémiai állomáson, annak minden személyi és bürokratikus akadályaival.

Ez abszurd. Egyszerűen nincs értelme. Valaki lehet egy kötettel is világraszóló költő, de száz nagydoktori dolgozat sem pótolhatja a tehetség hiányát. Basszusgitárosként nem nézem, hogy Jaco Pastoriusnak vagy Póka Egonnak milyen papírjai vannak. Arra figyelek, mit tudnak, és mit tudok tőlük tanulni. És ha jól értem, akkor az SZFE körüli vitában a szakmaiságot minden oldal így érti: melyik mestertől mit lehet tanulni. Ezért csak halkan kérdem: ha ennyire életszerűtlen a szabályozás, akkor esetleg nem kellene azt megváltoztatni? Már attól kiütést kapok, amikor kilóra mérik a tudományt, de hogy a művészeteket is...”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2020. szeptember 24. 15:00
tudjuk, ők különleges emberek, az előnyök meg a címek járnak nekik, mert művészek
avízazúr
2020. szeptember 24. 14:05
Mocsai Lajos sporteredményekre való tekintettel díszdoktor, majd professzor, majd rektor lett.
BőröndÖdön
2020. szeptember 24. 12:45
Dilis ez a srác.
avízazúr
2020. szeptember 24. 12:29
Semmi pénzt nem sajnáltam volna arra, hogy a magyar kormány ezt a két határon túli ártnokot a szülőföldjükön maradásban és boldogulásban támogassa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!