Mi történik Amerikában?

2021. január 10. 14:13

Az USA jelenlegi súlyos válsághelyzetének megértéséhez három, összefüggő folyamatot érdemes figyelembe venni.

2021. január 10. 14:13
Fűrész Gábor
Origo

„Az USA az egyik legrégebbi demokrácia, gazdasági vezető pozícióját 1945 után szilárdította meg, meghatározó szerepet játszott a háború utáni újjáépítésben, a világkereskedelem fejlődésében és a dollárt a világ első számú tartalékvalutájává tette. Az 1945 utáni egészséges prosperitás időszakában jelentős kereskedelmi többlettel rendelkezett, alacsony GDP-arányos privát adóssággal, és a növekedés eredménye széles társadalmi csoportok számára tette lehetővé a középosztályosodást. Az időszak 1971-ig tartott, amikor Nixon az ország pénzügyi rendszerének reformjára kényszerült, a dollár elszakadt az aranytól (és úgynevezett „fiat" valutává vált). A magas inflációval és munkanélküliségi problémákkal terhelt 70-es éveket a Reagan-korszak sikeresebb időszaka követte (trendszerűen csökkenő infláció, visszatérő növekedés). A gazdasági konjunktúraciklusok váltakozó dinamikájában és a válságok keletkezésében meghatározó szerepet játszó hitelezés súlya azonban nőtt: a privát (vállalatok, háztartások) GDP-arányos adósságszintje a 80-as években haladta meg a 100%-ot. Az adósság felhalmozódása gyorsabb ütemben zajlott, mint a gazdaság növekedése.

A 90-es években a Szovjetunió bukásával és a hidegháború végével, átmeneti ideig az USA világpolitikai konkurencia nélkül maradt. Az európai centrumországokkal együttműködésben ösztönözte – Dani Rodrik, a Harvard Egyetem közgazdásza nyomán – a »hiperglobalizációnak« nevezett, új világgazdasági integráció létrejöttét. Ami a kezdeti látszólagos sikerek után (Clinton-korszak boomja) az Egyesült Államok pozíciójának romlásához és Kína felemelkedéséhez vezetett.

Az USA jelenlegi súlyos válsághelyzetének megértéséhez három, összefüggő folyamatot érdemes figyelembe venni: a hitelvezérelt gazdasági ciklusok problémáját, a globalizáció paradox, ellentmondásos következményeit (ideértve a pandémiát és a terrorizmust is), illetve Amerika demográfiai, kulturális válságát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2021. január 10. 19:17
azt is figyelembe kellene venni h belülről bontsák le tudatosan, hogy helyet csináljanak a globális megoldásnak...
LAW AND ORDER
2021. január 10. 17:22
Bogár László okos-bölcs, lényeglátó írásaira most nagyon nagy szükségünk volna...! Mandi! Miért bojkottáljátok?!
olajfa1
2021. január 10. 15:23
1985-öt írunk!!! Ez az az év -amikor Karikó Katalin az utolsó fillérjét is összekapargatva külföldre menekül mert a hazájába -AHOL A SZOCIALIZMUS GYŐZEDELMESKEDETT... ÉS AZ "EMBERI ARCÁT MUTOGATTA"...- -most el lehet képzelni milyen volt a "nem emberi arca"...- Szóval Karikó Katalin ekkor kénytelen volt elhagynia az országot, MERT NEM TUDTAK NEKI MUNKÁT ADNI!!! Ugyanebben az évben az USA-ból jött egy házaspár Magyarországra, a nászútjára... és GRATULÁLT KÁDÁR JÁNOSNAK!!! A CSODÁLATOS ORSZÁGÉRT, ÉS AZ EMBEREK SZABADSÁGÁÉRT ÉS JÓLÉTÉÉRT!!!! -Mindezt a Hilton, és a Hotel Füred ablakából megállapítva!!!... Ezt a személyt Joe Biedennek hívják!!! -Szörnyű a nyomtatott sajtó is... HOGY ILYEN NYILATKOZATOKAT ARCHIVÁLNAK!!!! Csak hogy mindenki tudja, hogy KI MERRE FELÉ TART!!!!!!!!!!!!
hátakkor
2021. január 10. 15:00
Ez egy jó összefoglaló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!