Franciák a Szépművészetiben

2010. január 28. 10:27

Csütörtöktől láthatóak Monet, Renoir, van Gogh, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Cézanne és Matisse művei.

2010. január 28. 10:27
A moszkvai Puskin Múzeum gyűjteményéből, a XIX. és XX. századi francia mesterei közül válogatott tárlat többek között Courbet, Monet, Pissarro, Renoir, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Cézanne és Matisse művein keresztül mutatja be a modern műgyűjtés kialakulásának korát.

Baán László az intézmény igazgatója elmondta, a Puskin Múzeum rendelkezik a világ egyik legnagyszerűbb francia festészeti anyagával, Budapestre ötvenöt festményük érkezett. Cserében 2010 nyarán a Szépművészeti gyűjteménye mutatkozik be Moszkvában.

Tatjana Potapova, a Puskin Múzeum gyűjteményvezetője elmondta, hogy a romantikától az impresszionistákon és a fauvizmuson keresztül a kubizmus kezdetéig terjedő anyaggal a rendezők egyik célja éppen a korszak sokszínűségének bemutatása volt. A kiállítás hazai rendezője, Tóth Ferenc hozzátette, az előző századforduló volt a művészettörténet egyik legizgalmasabb korszaka, és ugyanekkor indult a modern műgyűjtés is: a bemutatott anyag három orosz műgyűjtő kollekcióiból származik. A Szépművészeti Múzeum Degas-tól Picassóig című kiállítása április 25-ig látogatható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!