Belép a közéletbe a Negyedik Köztársaság

2010. április 09. 07:34

Indulni kíván az önkormányzati választásokon a Negyedik Köztársaság (4K!) nevű mozgalom, amely eddig játékos utcai akciókkal hívta fel magára a figyelmet. A fiatalabbakat megmozgató 4K! főszervezői, Istvánffy András és Nagy András kiforrott (és lesújtó) véleménnyel vannak a magyar politikai életről, elsősorban az elmúlt négy év kormányzatáról. A 4K!-sok a Mandinernek beszélnek először politikai ambícióikról. Terján Nóra és Rajcsányi Gellért interjúja.

2010. április 09. 07:34

Megoszlanak rólatok a vélemények, öntsünk tiszta vizet a pohárba: radikális huligánok vagytok, vagy pedig unatkozó belvárosi liberális hülyegyerekek?

Nagy András: Az igazság szokás szerint a kettő között van. Egyrészt nem is vagyok budapesti, nem is unatkozok, másrészt pedig nem huligánkodtunk sohasem, még ha épp egy ezerfős tömeget mozgattunk is meg.

Vannak, akik szerint a tömeges párnacsata és a metrópartizás huligánkodásnak számít.

Istvánffy András: Az igaz, hogy feszegetjük a határokat ezekkel az akciókkal, de alapelv, hogy anyagi kárt nem okozunk. Alapelv az is, hogy feltakarítunk magunk után. A 4K akciói nem maradnak a komfortzónán belül, de nem is lépik át a civilizált közmegegyezést.

Mi az a határ, amit feszegettek?

Istvánffy: Az, hogy mit tehet meg az ember abban a városban, amiben él, mit tehetünk meg abban a közösségi térben, amit használunk nap mint nap.

Nagy András szemmel tart (nyitóképen Istvánffy igazgat)

A Negyedik Köztársaság játékos programokkal indult, de egyre inkább beleszóltok az aktuálpolitikába: konkrétan ajánljátok a kedvelőiteknek, hogy a Fideszre, az LMP-re vagy a Civil Mozgalomra szavazzanak.

Istvánffy: A kezdetektől fogva politizáltunk, onnan kezdve, hogy Negyedik Köztársaságnak nevezzük magunkat. Ez nem pártpolitika, de állásfoglalás azzal kapcsolatban, ami ebben az országban történik. Sose akartunk egy kedves, ártatlan civil szervezet képében tetszelegni, amely becsukja a szemét és nem foglal állást a társadalom állapotáról. Most azt mondtuk, hogy 2010 nem a valódi változás éve, de ha már szavaznak, szavazzanak egy ellenzéki pártra, és ezért ajánlottuk ezt a hármat. Fontosnak tartottuk, hogy a Jobbikhoz behúzzuk a határt. Akik részt vesznek az akcióinkban, jellemzően gimnazisták és egyetemisták, azokban látszik egy erős nemzedéki düh, lázadó kedv, főleg amiatt, ami az utóbbi négy évben történt.

Mi történt az utóbbi négy évben?

Istvánffy: Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az ország vezetősége minimális szinten sem dolgozik a közért. Korábban is volt korrupció, végtelen mennyiségű cinizmus és technikai politizálás, de ilyen szinten nem köpték pofán a közakaratot, mint ami az utóbbi négy évben zajlott. A mi résztvevőink egyébként nem azok, akik a Jobbik vagy Toroczkaiék rendezvényeire járnak...

Biztos, hogy nincs átfedés a fiatalok között?

Istvánffy: A legfiatalabbak között van átfedés: a lelkes 16 évesek körében, akik most értelemszerűen nem lesznek Jobbik-szavazók. Ahogy nő az életkor, úgy távolodik el egymástól a két dolog. Mi, akik elindítottuk a 4K!-t, pár éve diplomáztunk, az ezredforduló körül voltunk tizenévesek, és az az idő nagyon más volt. A mi korosztályunk lázadása nem az egész rendszer ellen irányult, szemben a mai fiatalok egy részének nézeteivel. A rendszerváltás körül születettekben van egy generációs érzés: ők nem tudnak azonosulni azzal, ami most folyik az országban. Az ezredforduló idején még lehetett hinni, még a rendszeren belül ment a csata. 2002-ben a fiatalok energiái is a két oldal közötti küzdelemben találtak csatornát. Én akkor szavaztam először...

Elárulod, hogy kire?

Istvánffy: Én személy szerint a Fideszre, de van közöttünk olyan, aki akkor az SZDSZ-re vagy a MIÉP-re szavazott. Ezen már mind túlléptünk. A 4K-nak az az egyik értéke, hogy minden oldalról tömörített össze kiábrándultakat.

Kiábrándultságról beszélsz, de a Fideszt, az LMP-t és a Civil Mozgalmat ajánljátok a kedvelőiteknek. Miért őket, és a többieket miért nem?

Nagy: Nyilván összeköti őket, hogy mind ellenzéki erők. Az MSZP-t és az SZDSZ-t, hát, SZDSZ, hol van az már (legyint)... nyilvánvalóan azért nem ajánljuk, mert látszik, hogy mi történt itt az elmúlt nyolc évben. Az MDF azért esett ki a támogathatók közül, mert az ámokfutás, amit az elmúlt hónapokban végeztek, és persze a kormánnyal való többszöri együttszavazásuk nem teszi őket igazán ellenzéki erővé

Istvánffy: Pláne, hogy az SZDSZ-szel indulnak együtt.

Ma már alig esik szó a közéletben a liberálisokról, szerintetek hova tűnt az SZDSZ?

Istvánffy: Mint pártformáció, nyilván felszívódott, de az SZDSZ-hez köthető kulturális hegemónia nem tűnt el. Mi többek között azon is dolgozunk a 4K-ban, hogy ezt hogyan haladjuk meg, hogy miként lehessünk teljes természetességgel otthon az országban. A hiteltelen nemzeti giccset és a kozmopolita liberalizmust sem szeretjük.

A régi keretek meghaladásáról írtok a január elsejével keltezett, nagyívű manifesztumotokban, aminek a fő üzenete: a 4K szabad, közösségi és patrióta.

Nagy: A patriotizmus egy lényeges kérdés: hogyan lehet meghatározni a hazánkhoz fűződő egészséges viszonyt úgy, hogy az ne csússzon át a nemzeti giccsbe.

Istvánffy: Az akcióink egy része is a gyakorlati patriotizmusról szólt...

Utcai párnacsata hazaszeretetből?

Istvánffy: Az a kérdés, hogy tudsz otthon lenni abban a világban, amiben élsz. Hiteles és élő viszonyt kell kialakítanod az országoddal, a városoddal, és ilyen értelemben a párnacsata is erről szól, bármennyire profán is ez a példa.

Ifjúság 2010

Most még ellenzéki pártokat ajánlotok szavazásra, de ősszel a Buda Libre akció keretében a 4K képviselőjelölteket indítana a budapesti önkormányzati választásokon. Hogyan feszegetitek majd a határokat, ha bekerültök a képviselőtestületekbe?

Nagy: Két és fél éve megy a maga medrében a 4K!, és próbálunk továbbfejlődni. Tavalyig az urban playground jegyében szerveztük az akciókat (a Keresd a zászlót, a párnacsata, a plázafoglalás). A következő lépés az, hogy miként tudunk érdemben részt venni a rólunk szóló döntésekben, állást foglalni és cselekedni a felmerülő problémákkal kapcsolatban. Tavalyi ügy volt a terézvárosi csendrendelet-próbálkozás, amibe mi is bekapcsolódtunk egy abszurd akcióval: kampányba kezdtünk, hogy vezessenek be rögtön kijárási tilalmat, hívjanak be észak-koreai nemzetközi megfigyelőket.

Milyen volt az akció visszhangja?

Nagy: Úgy alakult, hogy átadhattuk a kerület jegyzőjének a követeléseinket. Komoly arccal át is vette a jegyzéket.

És úgy belejöttetek a politizálásba, hogy elindult a Buda Libre akció.

Istvánffy: Az I., a II. és a XII. kerületben próbálunk meg bejuttatni embereket a képviselőtestületekbe a Negyedik Köztársaság képviseletében. Az önkormányzati választásokon civil szervezetek is indulhatnak, és úgy éreztük, itt az idő, hogy beleszóljunk a kerületi politizálásba. A stílus azonban maradni fog, és a mozgalmat is tovább folytatjuk. Ha bejutna pár emberünk az önkormányzatokba, akkor nagyobb erővel tudnánk föllépni a saját programunk mellett. Készítettünk egy 20+1 pontból álló programot, ami erre a három budai kerületre vonatkozik.

Azzal biztos nem támadhatnak titeket, hogy nincs programotok.

Istvánffy: Titokban gondolkodni is szoktunk (nevet). Szeretnénk minél több jelöltet állítani, és az a cél, hogy minden kerületben bejusson egy-egy emberünk a testületekbe.

Tehát arra számíthatunk, hogy ősszel a kerületi tévékben öltönyös 4K!-jelöltek fognak vitázni, mondjuk Pokorni Zoltánnal?

Nagy: A kampányolást komolyan vesszük, de maradunk a 4K! stílusánál. A potenciális szavazóinkat jól el lehet érni alternatív eszközökkel. Nem lesz egy olyan hirtelen váltás, mint amikor Tomcat szövetkabátba öltözött, és elkezdett a Ferencvárosban ügyetlenkedni.

Tényleg, mit gondoltok róla? Ő is köztéri médiahekkekkel alapozta meg a hírnevét.

Istvánffy: Tomcat a legutóbb épp egy korrekt kis videót készített az utcai párnacsatánkról a Bombahírre, tehát szabályos újságírói szerepet vett föl, nem fenyegetett meg minket (Nevet).

Úgy tűnik, mentek előre a saját logikátok alapján, de ezzel keresztezhetitek a Lehet Más a Politika útját. Milyen a viszonyotok az LMP-hez?

Istvánffy: Vagyunk páran a 4K!-ban, akik korábbról személyesen ismerjük az LMP védegyletes szárnyát. De a 4K!-nak nincs hivatalos kapcsolata az LMP-vel.

Méregetitek egymást?

Istvánffy: Érdeklődéssel és fenntartással figyeljük őket. Régebben sokak számára kis-LMP-nek tűnt a Negyedik Köztársaság, mindig rákérdeztek az LMP-s kapcsolatunkra. De más belső logikája van a két kezdeményezésnek.

A Fent és Lent blog hogyan kapcsolódik hozzátok?

Istvánffy: Nem a hivatalos blogunk, a főszerkesztő nem is 4K!-s, a szerzők fele tartozik a csapatba (mi is írunk oda). Műhelyként használjuk a blogot, ahol naprakészen tudunk megfogalmazni dolgokat.

A BKV-pótló akciótok a sztrájk idején sikeresen sült el, minden média foglalkozott veletek.

Istvánffy: Az egyik 4K!-s srác már régóta foglalkozott a kérdéssel, hogyan lehetne megvalósítani a telekocsi rendszert, amikor is idegenek együtt utaznak autóval a városba és vissza, ezzel csökkentve a forgalmat és az üzemanyag-fogyasztást. A BKV-sztrájk idején próbáltunk kitalálni erre egy rendszert, ami működhet. Ezt elkezdtük terjeszteni a hírlevelünkön és a sajtóban, és jó pillanatban mondtuk ki a megfelelő dolgot.

Egy másik alkalommal bezárt miattatok egy McDonald's.

Istvánffy: Ősszel egy flashmobbal ünnepeltük meg a Harmadik Köztársaság huszadik születésnapját, amihez egy szakítós kerettörténetet is kitaláltunk. A sztori szerint a vágányfelelősként dolgozó, Sanyi nevű karakter hiába várja a Jászai téri McDonald's-ban a huszadik évfordulóra a Képviselői Irodaházban dolgozó feleségét. Sanyi átmegy oda, és kiderül, hogy megcsalta őt egy politikussal. Sanyi erre a Dunának menne, de végül az akció résztvevői megmentik őt. Búcsúzóul pedig régi aprópénzt szórunk az irodaházra. A flash mob során a tömeg először a McDonald's-ba ment volna, de az bezárt egy kamu áramszünetre hivatkozva. Az irodaház körül rengeteg rendőrautó parkolt már a flash mob előtt egy órával. Mi is odamentünk egy kormányőrhöz, hogy ne lepődjön meg, ha jön egy kisebb tömeg, de ő barátságosan válaszolt: "Ja persze, lesz ez a flash mob, jöttök majd a Jászai felől" - tehát jól felkészítették a játékunkból. A rendőrök végül sorfalat álltak az irodaház körül, így végül rájuk szórtuk az aprópénzt.

A metrópartit is a rendőrségi kivonulás zárta.

Istvánffy: A Negyedik Köztársaságot soha nem büntették meg semmire ezalatt a két és fél év alatt, szabálysértési eljárás sem indult ellenünk. Az viszont a történtekből látszik, hogy tudnak rólunk, figyelik az akcióinkat. Lassan már várok egy hívást a rendőrségtől, hogy menjek be, és beszélgessünk egy kicsit, miről is szól ez a 4K!

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3k-
2010. április 13. 16:59
örülök a médiamegjelenésnek, csak kár, hogy a mandíner újságírói ilyen "kik voltak rád nagy hatással"-kaliberü impotentátok.
bryan
2010. április 10. 00:28
SzDSz 3.0, valaki? Már vagy tíz komment volt és még senki? Nem is értem. :)
Arivistus
2010. április 09. 18:37
Alapvetően szimpatikusak. Meggyőződésem, hogy kevesebb kárt tudnak okozni, mint az MSZP. :)
medve
2010. április 09. 16:52
Nem lesz Mandiner állásfoglalás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!