Ünnepelt a héten a magyar tőzsde

2012. április 29. 10:32

Nagyot emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe az elmúlt héten, miután az Európai Bizottság szerdán bejelentette: készen áll a tárgyalások megkezdésére Magyarországgal egy elővigyázatossági hitelkeretről.

2012. április 29. 10:32

Nagyot emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe az elmúlt héten, a részvényáraknak az adott lökést, hogy az Európai Bizottság szerdán bejelentette: készen áll a tárgyalások megkezdésére Magyarországgal egy elővigyázatossági hitelkeretről. A BUX értéke egy hét alatt 4,13 százalékkal, 724 ponttal nőtt, pénteken záráskor 18.235,03 ponton állt.

Az ország befektetői megítélésére rendkívül kedvezően hatott az EU-bizottság bejelentése: a forint euróárfolyama 300 közeli szintről 287 forintra süllyedt, az állampapír-piaci hozamok 9 százalék közeli értéke nagyjából egy százalékponttal került lejjebb, az ország törlesztési kockázatára kötött ügyletek londoni árazása pedig 600-ról 530 pontos szintre esett vissza.

Bár a hivatalos tárgyalások kezdetének időpontját még nem tűzték ki, a piacon arra számítanak, hogy néhány héten belül elindulhatnak a tárgyalások a nemzetközi hitelezőkkel, és nyáron megszülethet a megállapodás.

A globális piacokon továbbra is bizonytalan a hangulat, nincs határozott iránya a kereskedésnek, az éppen megjelenő hírek hatására mozdulnak az árfolyamok lefelé vagy fölfelé. Az európai adósságválsággal kapcsolatos negatív hír volt a héten, hogy Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő megvonta Spanyolország elsőrendű adósbesorolását. A héten megjelent vállalati gyorsjelentések viszont inkább pozitív hatást váltottak ki.

A magyar piacon a vezető részvények mindegyike nyereséggel zárta a hetet. Az EU-Bizottság döntéséből leginkább az OTP profitált, a bankpapír csaknem 10 százalékkal drágult. A részvénypiac összforgalma 69,1 milliárd forint volt az elmúlt héten, míg az előző héten 50,4 milliárd forint értékben születtek üzletek.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!