Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

2024. május 01. 19:02

Az 1902-ben emelt Nozyk zsinagóga az egyetlen zsidó szentély a lengyel fővárosban, amely fennmaradt a második világháború előtti időszakból.

2024. május 01. 19:02

Nyitókép: X

Egyelőre ismeretlen elkövető próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket. Az incidensről a varsói rendőrfőkapitányság  tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget. A hatósági vizsgálat folyamatban van. Andrzej Duda lengyel elnök az X-en azt írta:

Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek.   

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az X-en Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva közölte: valaki Molotov-koktélt dobott az épületre, az incidensben senki sem sérült meg. „Érdekes, ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját?” – utalt Sikorski a bejegyzésben arra, hogy Lengyelország is szerdán az uniós csatlakozás 20. évfordulóját ünnepli. Hozzátette: 

netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?”.   

A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint „Palesztina győzni fog” feliratok is. A szerdai incidenst a varsói izreaeli és amerikai nagykövetség is elítélte a közösségi médiában. Az 1902-ben emelt Nozyk zsinagóga az egyetlen zsidó szentély a lengyel fővárosban, amely fennmaradt a második világháború előtti időszakból.

(MTI)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. május 02. 17:16
A zsinagóga sabbathkor nem lehet krematóriumoit csinálni egy molotov koktéllal... (tökre agyament volt az amatuer elképzelés)
lofejazagyban-2
2024. május 02. 11:14 Szerkesztve
mióta Tusk kormányoz, azóta Lo. egy európai mintaállam. A zsidókat az egész haladó világ gyűlöli, csak a reakciósok, mint a magyarok, hagyják őket békén.
ujujuj
2024. május 02. 08:19
10 évvel ezelőtt erre azt mondtuk volna, hogy szélsőjobber. Ma az elkövető valószínűleg egy progresszív értelmiségi világpolgár volt.
pipa89
2024. május 02. 07:47
Ha már a lengyeleknél is.... Cudar világ jön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!