Nyomoznak az MNB adatszolgáltatása ügyében

2013. február 21. 08:01

A gyanú szerint a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött a Nemzetközi Valutalapnak.

2013. február 21. 08:01

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1 Híradónak elmondta: a Fővárosi Főügyészség az ügyben feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg. Hozzátette: a nyomozóhatóság a feljelentés kiegészítése után hivatali visszaélés, valamint gazdasági titok megsértése bűntettének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.

A feljelentést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tette, mivel vizsgálatuk szerint az MNB üzleti titkokat adott át. Az MNB korábban visszautasította, hogy törvénytelenül továbbítottak volna adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak – emlékeztettek a hirado.hu oldalon.

Domokos László, az ÁSZ elnöke múlt szerdán ismertette a jegybankot vizsgáló számvevőszéki jelentést, amely szerint két szempontból sem volt törvényes az MNB működése. Az ÁSZ vezetője azt mondta, hogy az MNB – a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban – a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról az IMF-nek 2010. augusztus 23-áig.

Az MNB visszautasította a jegybank működésének törvényességét megkérdőjelező ÁSZ-megállapításokat. A számvevőszéki jelentése számos, tényekkel nem alátámasztott, valótlan állítást tartalmaz – reagált a jegybank. A jegybank működése törvényes, és az ÁSZ állításával szemben a hitelfelvétellel összefüggő, IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét, a jegybank iratkezelési rendszere pedig megfelelt a jogszabályokban előírt tartalmi előírásoknak – reagált az MNB. Az ugyanakkor tény, hogy az IMF által szabályszerűen igényelt adatszolgáltatásról az érintett hitelintézetek előzetes írásbeli hozzájárulásának beszerzése valóban elmaradt – állt a jegybank közleményében.

Ezzel kapcsolatban az MNB elnöke már az ÁSZ vizsgálata folyamán intézkedett a felelősök és az eljárásrendi hibák kivizsgálása és részletes feltárása iránt. A mulasztást időközben már orvosolták, és az érintett hitelintézetektől az adatszolgáltatásra vonatkozó írásbeli hozzájárulásokat hiánytalanul beszerezték – tették hozzá.

A Fidesz még aznap jelezte, kezdeményezi, hogy az Országgyűlés szakbizottsága hallgassa meg a jegybankelnök tájékoztatását az ügyben.

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2013. február 23. 09:49
Mocskos geci hazaáruló zsidó!!! Akinek nem teccik hogy MAGYARországon él annak a közel-keleten tágasabb!!!!
BőröndÖdön
2013. február 21. 16:17
Annyira undorító,hogy képtelen békén hagyni a Simort az állampárt,bírjátok már ki azt a néhány napot!
Wazze
2013. február 21. 15:33
"Nyomoznak az MNB adatszolgáltatása ügyében" Aztán - zsidókról lévén szó - majd szép csendben elalszik az ügy és minden folyik tovább ugyanúgy!
antala
2013. február 21. 15:06
Szívesen olvasnék már végre egy szakmai kritikát vagy érdemi hozzászólást: vajon miért ekkora ellenség Simor, vagy mit hibáztak el. Az elég sovány, hogy Orbánnak baja van vele, tehát hazaáruló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!