Osztrák értelmiségiek bírálták Balog Zoltánt

2013. február 01. 12:00

A Nobel-díjas Elfride Jelinek drámaíró, Michael Haneke filmrendező illetve négy másik osztrák művész tiltakozott Balog Zoltánnál a kulturális élet szabadságának felszámolása ellen. A Népszabadság közölte ezen bírálatok magyar fordítását.

2013. február 01. 12:00

A bécsi Burgtheater igazgatója, Matthias Hartmann ajánlotta Balog Zoltán Emberi Erőforrások Miniszterének figyelmébe ő és társai levelét a „magyar színházi közélet” jelenére és jövőjére vonatkozólag. Ezekben a Népszabadság által magyarul is közölt írásokban többek között olvashatóak voltak Elfride Jelinek drámíró, Michael Haneke filmrendező és Erwin Wurm szobrász-fotográfus sorai is.

Jelinek szerint kulturális döntésekbe kevernek most bele nacionalista szempontokat, a művészet „ideológiai megregulázásának” okán pedig nemcsak az ország válik szegényebbé, de ez megnyitja az utat a kisebbségek elleni erőszakos fellépés felé.

Michael Haneke szűkszavúan fogalmazott, szerinte „ez nem jobb- vagy baloldal kérdése: a szabad véleménynyilvánítás és a művészet szabadsága alapjogok. Azok az államok pedig, amelyek ezeket a jogokat nyílt vagy burkolt cenzúra bevezetésével aláássák, nem tekinthetők többé demokráciáknak”. Kathrin Röggla író pedig Alföldi Róbert „politikai okokból történő eltávolítását” sérelmezte, és arra kérte Balog Zoltánt, „ne lépjen a régi rendőrállamok nyomdokaiba, és ne ültessen az összes művészeti intézmény élére önhöz politikailag közel álló funkcionáriusokat”.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. február 01. 16:05
értelmiségiek, civilek, demokraták, sőt bázisdemokraták, szakértők, fiatalok, tegyük őket idézőjelbe
Panzergeneral
2013. február 01. 14:45
Michael Hanekenek igaza van! Követelem, hogy jövő héten mutassák be a Jud Süss cimű filmet!
öszödibeszéd
2013. február 01. 14:34
A magyar libsik hülye haverjai. Beveszik Konrádék dajkameséit. Ostobák.
kjkj945
2013. február 01. 14:28
Miért nem viszik ki robertát direktornak a Burgtheater-be???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!