Ösztöndíjprogrammal segítenék a magyar diaszpórákat

2013. március 29. 08:20

A kormány 47 ösztöndíjas fiatalt küld öt-hat hónapos időtartamra elsősorban az Amerikai Egyesült Államokba és Kanadába, közölte Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

2013. március 29. 08:20

A Kőrösi Csoma Sándor program célja, hogy minél jobban megismerjék a diaszpórában élők hétköznapjait és segítsék életüket. Teljesen más élethelyzetekről és megoldandó problémákról van szó esetükben, mint a Kárpát-medence magyarságánál – jelezte Répás Zsuzsanna.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a fiatalokat a diaszpóraszervezetek igényeinek megfelelően választották ki, így lesz olyan ország, ahová magyartanár, lesz, ahová néptáncoktató vagy könyvtáros érkezik. Feladatuk még, hogy naprakész és korrekt információval szolgáljanak Magyarországról a diaszpórában élőknek – fűzte hozzá Répás Zsuzsanna.

Az ösztöndíjasok márciusban magyarországi képzésben vettek részt, vizsgát tesznek, ezt követően három hónapot tartózkodnak az adott országban, majd hazatérnek beszámolóra, és augusztusban-szeptemberben további két hónapra visszatérnek. A fiatalok többsége az Egyesült Államokba, Kanadába utazik, de megy ösztöndíjas Ausztráliába, Dél-Amerikába, a nyugat-európai országokba, valamit Dél-Afrikába és Izraelbe is.

A programra mintegy 480 millió forint áll rendelkezésre. A helyettes államtitkár kiemelte: az elmúlt két évtizedben a nemzetpolitikában a diaszpóra háttérbe szorult, bár voltak próbálkozások az ottani magyarság megszólítására, de ezek általában sikertelenek voltak.

Répás Zsuzsanna felidézte: 2010-ben az új kormány elhatározta, hogy a diaszpóra magyarságával is szorosabbra fűzi az együttműködést. Minden magyar számít, akárhol él a nagyvilágban, és a sok ezer kilométer távolságban élő magyarokra is figyelmet szeretnének fordítani – fogalmazott, hozzátéve: a kapcsolattartásnak keresik a módjait. Ezért hozták létre a Magyar Diaszpóra Tanácsot, amely 2011 őszén 47 szervezettel indult, és egy évvel később már 58 tagúra bővült.
 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. március 29. 09:25
47 csókost küldenek a soros agymosásra. Kell a fineszes után pótlás. De, miért az adófizetők pénzén pótolja a kádereit a fidesz? A Fidesz az maradt, ami volt: az SZDSZ ifjúsági szervezete és Soros Gyuri bácsi "édes gyermeke" További részletek: http://kuruc.info/#ixzz2Ouh1PSjU
G. Pantyelejevics
2013. március 29. 09:08
Valaki szóljon a Mandi még álmos szekesztőjének, hogy az "Ösztöndíjprogrammal segítenek a magyar diaszpórákat" cím legalább anyira hülyén hibás, mint amiről szól! :)
kjkj945
2013. március 29. 09:07
Dia spor a?
szintiboj
2013. március 29. 08:54
Vajon kik ezek a "fiatalok" akiket a diaszpóra "igényeinek" megfelelően választottak ki... kiképzett káderek.....sógor,koma, jóbarát kölykei...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!