Bangó Margit – Schmuck Andor: Halló, Cherry! (Az Idősek világnapjára)

2013. október 01. 13:07

A Szocdemek elnöke dalban és prózában is köszönti a szépkorúakat az Idősek Napja alkalmából.

2013. október 01. 13:07

Egy Bangó Margittal közösen előadott dallal üdvözli az Idősek világnapját Schmuck Andor, a Szocdemek elnöke.

Schmuck a lírai duett mellé nyílt levelet is írt ugyanerre az alkalomra:

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Szépkorú Honfitársaim!


Sütő András gondolatát idézem: »Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.«
A mi világunk Önökkel: édesanyáink, apáink, nagyszüleink, dédapáink életével, munkásságával kezdődött. Önök építették számunkra azt a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg. Mindennapi munkánkhoz az elődök példáiból meríthetünk erőt, hitet és bátorságot.

Magyarország egyik legnagyobb társadalmi szervezete, a kilenc évvel ezelőtt alakult Tisztelet Társasága elsődleges céljául tűzte ki a szépkorúak, az idősek érdekeinek képviseletét. Számomra óriási megtiszteltetés, szavakkal alig leírható mindennapi öröm Önökért, a szépkorúakért dolgozni.

Mindannyiunk tágabb, vagy szűkebb környezetében élnek idősek. És mi is szeretnénk egyszer megöregedni. Tisztességben, nyugalomban, szeretteink körében. Nem mindegy tehát, hogy az időskort milyen testi, szellemi állapotban, milyen társadalmi közegben éljük meg. A fokozatosan kialakuló új élethelyzet szinte minden idős embert elgondolkodtat és megráz, mert felhívja a figyelmet az ember korlátainak valóságára. Nem magától értetődő elfogadni mindezt, de nem is kell félnie senkinek a sötét és nyomasztó kilátásoktól.

Talán ezek voltak azok a gondolatok, amelyek vállalt politikai tisztségemben, a Magyar Szociáldemokraták Pártja elnökeként arra inspiráltak, hogy a közéletben is nagyobb figyelmet kell fordítani a szépkorúakra. A SZOCDEMEK a társadalom alapegységének a családot tartják. Azt a családot, amelyben az idősek szeretett szülők, megbecsült nagyszülők. Politikai céljainak megvalósításában kiemelt szerepet kapnak tehát az időskorúak, valamint a saját érdekeik képviseletében bármilyen ok miatt korlátozottak iránti közfelelősség is.

A párt számára a társadalmi szolidaritás nem csupán üres szólam, hanem felelősség és kötelezettség is. A szociális leszakadás megállítása az állam feladata, ehhez azonban konkrét intézkedésekre van szükség. A rendszerváltás óta eltelt közel negyedszázad során számos társadalmi csoport sodródott egzisztenciális válságba. Ezt felismerve, a Magyar Szociáldemokraták Pártja a szépkorúak védelmében alapvető állampolgári jognak tekinti, és minden eszközzel követeli a társadalombiztosításhoz és a nyugellátáshoz való állampolgári jog alkotmányos deklarálását. A SZOCDEMEK szerint a nyugdíjak nem adóztathatók, a szépkorúakat pedig minden eszközzel segíteni kell mindennapjaikban.

Tisztelt Idős Honfitársaim,

Október elseje az idősek világnapja. Ebből az alkalomból köszöntöm Önöket a Tisztelet Társasága és a Magyar Szociáldemokraták Pártja nevében.
Fontosnak tartom, hogy közéleti szerepvállalásomat civil szervezetként és politikai pártként is segítik azokat az emberek, akik hosszú élet munkáját, tapasztalatait tudják maguk mögött. A SZOCDEMEK 15 pontban összeállított programját közvetlenül Önökkel, közel 80 ezer fő bevonásával egyeztettük.
Az Önök segítségével ápoljuk a hagyományainkat, tapasztalatukkal tudjuk helyükre tenni közös dolgainkat, Önök pontosan tudják mi a jó, amit tovább adhatnak, s tudják mi az a rossz, amit el kell kerülni a következő generációnak.

Sokszor elmondtuk már, abban az országban ahol nyugdíjasnak lenni nem jó, ott fiatalnak lenni nem érdemes. Talán éppen ezért, saját magunk által meghatározott legfőbb feladatunk, hogy lehetővé tegyük Önöknek az öregkorhoz méltó életet, támaszt nyújtsunk a pihenés éveiben. Vigyáznunk kell Önökre, és segítenünk kell abban, hogy a hosszú évek kemény munkája után örömteli életet élhessenek.

Biztosíthatom Önöket, hogy mi valóban nem hagyjuk magukra az időseket. Nem politikai okokból, nem rövidtávú közpolitikai érdekek miatt. Hanem azért, mert Önök fontos részei életünknek. Azért, mert szüleink és nagyszüleink mosolya, gondoskodása rengeteg erőt sugároz felénk, a kitartásuk, szeretetük felbecsülhetetlen kincs számunkra. Bismarck német kancellár mondta egyszer: »Nagy baj az öregség, de ez az egyetlen esély a hosszú életre…«

Még több esélyt, jó egészséget, tartalmas, boldog életet kívánok minden idős honfitársunknak!

Schmuck Andor

Magyar Szociáldemokraták Pártja elnöke
Tisztelet Társasága ügyvivője”

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2013. október 01. 22:29
Ettől a disznófejű zsúrfiútól minden jóérzésű ember elokádja magát.
Nick:Hornby
2013. október 01. 18:39
Hogy is mondta Kónya Péter a dopmenes nótára:"hát ez BESIKERÜLT!" Na, Kónya, a dopmenes lófasz ehhez az elmebeteg duóhoz képest!
bulafon
2013. október 01. 17:49
Magasságos úristen ! 10 másodpercig bírtam......Feri kakadu násztánca is jobb. Azon lehet nevetni, de ez......
kjkj945
2013. október 01. 17:17
""Bangó Margit több százezer forintért vállal egy 35-40 perces fellépést. ""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!