Ezért nem csökkenti a kormány a hús áfáját

2013. október 28. 14:57

Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke elmondta: addig nem fogják csökkenteni a hús áfáját, amíg nem látják biztosítottnak, hogy a fogyasztók is érezni fogják az áfacsökkentés teljes hatását.

2013. október 28. 14:57

A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke szerint a hústermékkör általános forgalmi adója (áfa) esetleges csökkentésének hatását garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknak is, az áfacsökkenés teljes mértkének a fogyasztókhoz kellene jutnia.

Font Sándor (Fidesz) a testület hétfői ülésén, az adótörvényekről szóló törvényjavaslat tárgyalása során kijelentette: a beterjesztő az áfacsökkentéssel kapcsolatban figyelembe vette a Fidesz-frakció döntését: amíg a frakció nem látja egyértelműen, hogy a fogyasztókhoz is eljuthat az áfacsökkenés teljes mértéke, addig nem javasolja a bevezetését. 

Nem közvetlen bevételi oka van az időleges elutasításnak, hanem az, hogy korábban előfordult, hogy az áfacsökkentés hasznát a gyártók és kereskedők „lenyelték” – jelezte a politikus, aki példaként hozta az első Orbán-kormány idején a papíralapú pelenka 25 százalékos áfakulcsának csökkentését.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. október 28. 21:24
Amúgy meg nem kell annyi húst enni. Az az utolsó élelmiszer, aminek az áfáját csökkenteni kell. És jól meg lehet lenni nélküle.
Secnir
2013. október 28. 21:15
" amíg a frakció nem látja egyértelműen, hogy a fogyasztókhoz is eljuthat az áfacsökkenés teljes mértéke, addig nem javasolja a bevezetését. " vén faszfej, akkor lettél volna ilyen tudálékos okoskodó, amikor bevezettétek a bankadót, és azt mondtátok, hogy nem fogják a bankok áthárítani az emberekre. meg a telekomadót. meg a növelt áfát. meg a...
MacElek
2013. október 28. 20:32
Hatósági árat csak nem lehet bevezetni piacgazdaságban. De mondjuk az egészséges és az egészségtelen árukra lehetne különböző áfát kivetni. A magyar árú lenne az egészséges, a külföldi dömpingárú meg az egészségtelen. Oszt akkor a piacon olcsóbb lesz, mint a tescoba.
kjkj945
2013. október 28. 20:30
http://index.hu/gazdasag/2013/10/22/hus/ Sokan keserűen csalódtak, igazán meglepő mégsem volt, amikor kiderült, az előzetes nyilatkozatok ellenére a pénteki adócsomag mégsem számol a húsáfa csökkentésével. Az igazi meglepetés ezután következett, Rogán Antal azt mondta, jöhet kisebb húsáfa, de csak akkor, ha egyben hatósági árassá teszik a húst. A Fidesz frakcióvezetője ötletét azzal védte, hiába csökkentenék az áfát, attól még nem lenne olcsóbb a hús a boltokban, a kereskedők ugyanis zsebre tennék a különbséget. .. Abban bízni, hogy a kieső pénz majd visszajön az áfaoldalon erősen kockázatos, hiszen ez a hatás csak nagyon pontatlanul becsülhető. Megnyugtató megoldás az lenne, ha az áfacsökkentéssel párhuzamosan valahol máshol adót emelnének. Kérdés azonban melyik szektort, melyik társadalmi réteget kérné most a választások előtt nagyobb áldozatvállalásra a kormány csak azért, hogy a húsosoknak jó legyen. Nagyobb meglepetést így végül nem okozott, hogy a kormány minden előzetes támogató és a szakmát biztató bejelentés ellenére végül mégsem kezdeményezte a húsáfa csökkentését a benyújtott adócsomagban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!