Ugrott a plázákban dolgozók vasárnapi pótléka

2013. november 23. 10:47

A Kúria döntése szerint nem jár pótlék a plázákban dolgozóknak, mivel a megváltozott vásárlási szokások miatt a plázák boltjai vasárnap is működő vállalkozásoknak minősülnek.

2013. november 23. 10:47

Precedensértékű döntést hozott a Kúria egy 2010-ben munkaügyi eljárás alá vont ruházati kereskedő ügyében: az ítélet szerint a megváltozott vásárlói szokások miatt a plázák boltjaiban dolgozóknak nem feltétlenül jár az 50 százalékos bérpótlék a vasárnapi munkáért – írja a Magyar Nemzet.

Kártyás Gábor, a munkajog.hu online tanácsadó portál szakjogásza szerint a döntés után a bevásárlóközpontok boltjai a munka törvénykönyve szerint külön meghatározott, rendeltetésük folytán vasárnap is működő munkáltatók körébe tartozhatnak, akárcsak a vendéglátóhelyek, a benzinkutak, illetve egyes élelmiszerboltok.

Az ilyen üzletekben dolgozóknak viszont nem jár pluszpénz a vasárnapi munkáért – írja a lap.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bdi
2013. november 23. 21:26
Én olyan nagyon nem erőltetném a vasárnapi zárvatartást, a dolgozók védelmében. Tíz év múlva simán automaták lesznek a hipermárketek, és ha megoldják vasárnapra, menni fog hét közben is.
Monkey4you
2013. november 23. 16:51
Nomen est omen!!!
kuwiq
2013. november 23. 15:19
Precedensértékű szemétség.
bolá
2013. november 23. 13:18
Akkor a kúria is vasárnap dolgozzék! Ha lehet azt egyáltalán munkának nevezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!