K-Monitor: Az MSZP a legátláthatóbb

2014. január 03. 15:09

Az E14 a legkevésbé átlátható párt a honlapja alapján a K-Monitor blog vizsgálata szerint. A második legrosszabb a PM, a harmadik a Fidesz. A K-Monitor szerint a legátláthatóbb az MSZP.

2014. január 03. 15:09

A K-Monitor négy szempontot vizsgált: hogy mennyi információ érhető el a párt felső és középvezetőiről, képviselőiről;  a szervezeti adatok közzétételét; fent vannak-e a legfontosabb dokumentumok, például a párt alapszabálya, beszámolók, szakmai anyagok, pártprogram és az  etikai és működési szabályzat; végül vizsgálták a pártok pénzügyi átláthatóságát is: megtudjuk-e, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak, mire költenek, van-e esetleg nyilvános számlájuk, hogyan számolnak be a pártalapítványok. Az egyes szempontokat nullától ötig pontozták, így összesen húsz pontot lehetett kapni.

Az E14 összesen fél pontot ért el a húszból. Mint a K-Monitor írja: új pártról és csupán választási szövetségről van szó, így lejjebb került a léc, de „ez így is édes kevés. Megnéztük az E14-et alkotó szervezetek honlapját is, de attól sem lettünk bölcsebbek.”
 
A második legrosszabbul a Párbeszéd Magyarországért teljesített, három ponttal: „a választási szövetségről szóló nyilatkozatuk és a rövid programjuk elérhető a honlapon, két pont pedig járt a vezetőik ismertetéséért”. 
 
Három és fél pontot kapott a Fidesz. „A FIDESZ honlapja a tisztségviselőkről alig, a párt gazdálkodásáról pedig egyáltalán semmilyen formában nem nyújt tájékoztatást, még az éves beszámolók sincsenek feltöltve. A dokumentumtár kizárólag a szervezet alapszabályát és a választott testületek vezetőinek felsorolását tartalmazza, egy kereső segítségével pedig megtalálhatóak a helyi Fidesz szervezetek elérhetőségei.”
 
A negyedik Jobbik öt pontot szedett össze, a KDNP nyolcat, a DK kilencet, az LMP tízet.
 
Az élen az MSZP áll, 16 ponttal: „Noha majdnem minden kategóriában vesztettek pontot, még így is az élen vannak a szinte teljes körű dokumentumtár, és a viszonylag részletes pénzügyi adatok miatt. A párt vezetőiről és működéséről is az MSZP ad a legbővebb tájékoztatást, de levonás járt a hiányos életrajzi adatokért.”

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. január 04. 12:21
Most, hogy nincs módjuk lopni áttekinthetőek, de mihelyt van, mint a beton olyan átláthatatlanok.
magnamater
2014. január 04. 12:12
Miután a fő homályosítók - Gyurcsány, Vadai és társai - távoztak az MZP-ből,mindjárt áttekinthetőbb lett ez a párt.
fogd a pénzt és kuss
2014. január 04. 12:01
nocsa a gyurcsótány elmondta honnan jöttek a piskos pénzek???
kuwiq
2014. január 04. 11:02
K-monitor... blog szerint azért kérdezzék meg a böszmét is, ő hogy látta a pártfinanszírozást
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!