Megvan, hogy költené el az uniós pénzeket a kormány

2014. március 11. 12:46

Benyújtotta a kormány azt a partnerségi megállapodást, amely az uniós pénzek felhasználásának keretfeltételeit rögzíti 2020-ig. A 7500 milliárd forint 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell költeni.

2014. március 11. 12:46

A 7500 milliárdos kereten felül még mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatást is kapunk majd az EU-tól. Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára elmondta, hogy a  pénz 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani, ezen belül is 15 százalékot a kis és közepes vállalkozások támogatására. Ebben a körben az eddig általánosnál jóval célzottabb támogatáspolitika jelenik majd meg.

A jövőben a visszatérítendő források jutnak nagyobb szerephez, a cégek csak akkor kaphatnak majd vissza nem térítendő támogatást, ha ez a gazdaság-, vagy a vállalkozó szektor egészét segíti: ilyen lehet például az ipari parkok fejlesztése. 

Cséfalvay Zoltán a Napi.hu-nak azt is elmondta: továbbra is nettó támogatásfogadó ország vagyunk, azaz több pénzt kapunk az EU-tól, mint amennyit befizetünk. 

A 7500 milliárdos támogatást hét operatív program között osztják majd el, ahol a legtöbb a gazdaságfejlesztésre, a legkevesebb a közigazgatás fejlesztésére jut. 1100 milliárdot költenek majd közvetlenül a foglalkoztatás elősegítésére, valamint felnőtt- és duális képzésre. Szociális felzárkóztatásra ugyanannyi jut, mint korábban.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2014. március 11. 20:46
A Nemzet gázszerelője dörzsöli a tenyereit
freehckr
2014. március 11. 14:46
„továbbra is nettó támogatásfogadó ország vagyunk, azaz több pénzt kapunk az EU-tól, mint amennyit befizetünk” Ez csak az a konkrét adat, hogy mennyit fizetünk az EU büdzséjébe és mennyi támogatást kapunk cserébe. Kétség kívül ebben pozitív a mérlegünk, mivel így működik ez a fajta támogatás. Ellenben arról van-e már valamiféle kimutatás, hogy a piacnyitást, a liberalizációt, az EU kettős adóztatást tiltó rendeleteit valamint a tőke- és munkaerő szabad áramlását lehetővé tévő rendeleteket is figyelembe véve hogyan állunk?! Mert mindezek alapján vélhetően erős mínuszban vagyunk... vegyük csak azt a több mint százezer jól képzett fiatalt, akik itthon szerezték meg képzettségüket, de ma már külföldön dolgoznak és eszük ágában sincs hazajönni... vagy vegyük a multinacionális vállalatokat, amelyek a munkavállalóik jövedelemadóin és járulékain kívül szinte semmit nem adóznak Magyarországon, sőt, még ehhez is vissza nem térítendő állami támogatások százmilliárdjait teszik zsebre. Ideje lenne mindezt végre pontosan felmérni. Továbbá az megvan, hogy az eddig elvert ezer milliárdokkal egy lépéssel sem kerültünk közelebb az EU felzárkózáshoz?! Mi a biztosíték arra, hogy ezután majd nem a kormányzati gazdasági holdudvar fog meggazdagodni az elméletileg felzárkózást segítő források lenyúlásával?! Mert az, hogy Lázár elvtárs lesz a felelős mindezért k*rvára nem nyugtatott meg... :)
thymian
2014. március 11. 14:10
Egyiket a jobb zsebbe, másikat a bal zsebbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!