DK: Nincs garancia a pedagógusbérek értékállóságára

2014. december 21. 10:19

A Demokratikus Koalíció szerint nincs arra garancia, hogy a minimálbértől elválasztott pedagógusi fizetések megőrzik az értéküket a jövőben. A párt politikusa, Arató Gergely szerint a kormány nem tartja be a pedagógusoknak tett ígéretét az életpályamodellel kapcsolatban.

2014. december 21. 10:19

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint semmi sem garantálja, hogy a pedagógusok fizetése megőrzi értékét. Arató Gergely, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa vasárnapi közleményében azt írta: a kormány a jövő évi költségvetésben elválasztja a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok fizetését a mindenkori minimálbértől. Ez azt jelenti, hogy ha jövőre esetleg emelkedne a minimálbér, a pedagógusok fizetése akkor sem fog emelkedni – fejtette ki. Hozzátette: a tanárok ezzel éves szinten akár 60-70 ezer forinttal kevesebbet fognak kapni jövőre az államtól.

Arató Gergely véleménye szerint a kormány ezzel minden pedagógusoknak tett korábbi ígéretét megszegte, üres hazugsággá téve a pedagógusi életpálya-modellt. A DK felszólítja a kormányt, hogy azonnal vonja vissza a pedagógusok jelentős bércsökkentését eredményező intézkedést – közölte. 

Az elmúlt napokban a Nemzeti Pedagógus Kar, és több neves középiskola igazgatója nyilvánosan kérte, hogy az előterjesztők és a döntéshozók vonják vissza a költségvetést megalapozó törvény azon pontját, amely megszünteti a pedagógusbérek minimálbérhez kötését. Az előterjesztést végül hétfőn ezzel a ponttal együtt fogadták el. 

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára szerdán azt mondta, a pedagógus életpálya és a hozzá kapcsolódó keresettöbblet fedezete egyaránt rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben, minden ellenkező ellenzéki felvetéssel szemben.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. december 22. 16:30
Mit ne mondjak, NEM SZÉGYENLŐSEK!
doncamillo
2014. december 22. 10:29
Bezzeg a szocik - paprikajancsi - gordonka idején!!! Garancia volt a csökkenésre! - elvették a 13. havi nyugdíjat - elvették a 13. havi fizetést - a nyugdíjszámítást a nettó bérhez kötötték - kirúgtak több tízezer pedagógust és közszolgát - az egekbe emelték a rezsit - eltűrték a drogozást és a tanárverést az iskolákban - eltörölték az osztályozást az alsóban - lecsökkentették a tananyagot a liberalizmus jegyében, persze - félanalfabétákat neveltek az iskolákban, a felvételiző diákok is alig tudtak olvasni - ennek a következményei mostanra "értek meg" - nem véletlen, hogy megink ajvékolni kezdtek az "oktatás tönkretétele" miatt! SOHA TÖBBÉ SZOCLIB KORMÁNYT!!!
Tintamin
2014. december 22. 00:39
Mivel a fidesznek nem kellenek gondolkodó emberek, mert azok nem békemenetelnek minden baromságra, ezért le kell építeni szellemileg a választókat. Úgyhogy módszeresen kell szétkúrni az oktatást. Európában mi költjük a legkevesebbet oktatásra. GDP-arányosan. Ultragáz.
imres
2014. december 21. 15:24
Arató elvtárs! Te síkhülye! Persze, hogy nincs. Hiszen ezentúl a pedagógus bérek az életpálya-modell értelmében teljesítéshez kötöttek. Bizony, Arató elvtárs! Megszűnt a langyos vít. Ahhoz, hogy a pedagógus a pályán maradhasson tenni is kell. Neki is. Mert mi is volt az alapvető kifogás a pedagógusokkal szemben? Lassan már évtizedek óta? Hogy a pedagógusok elkényelmesedtek. Olyanok, mint a befőtt. Elvannak. Ez megszűnt. Innentől, aki teljesít, annak emelnek, aki nem teljesít, annak nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!