Kvótát vezetne be a kormány a külföldi munkavállalókra

2015. április 29. 07:42

A kormány honlapjára kedden kikerült tervezet szerint limitálnák, hogy hány harmadik országbeli, tehát nem EU-s külföldi munkavállalót lehet foglalkoztatni Magyarországon. A kvóta igazodna az előző évi bejelentett munkaerőigény havi átlagához.

2015. április 29. 07:42

Limitálni fogják, hogy mennyi harmadik országbeli, azaz EU-n kívüli külföldit lehet foglalkoztatni Magyarországon. A kvóta pontos számát a nemzetgazdasági miniszter idén július 1-jéig, azt követően pedig minden év február 1-jéig fogja közzétenni. Az erről szóló rendelet tervezete kedden jelent meg a kormány honlapján.

Az Európai Unión kívüli harmadik országbeli állampolgár munkavállalók száma nem haladhatja meg a tárgyévet megelőző évben bejelentett munkaerőigények havi átlagát. A bejelentett munkaerőigény azt a létszámot fedi, amelyet a munkaadók a munkaügyi hatóságnál regisztráltak. Az összegzett statisztikai adatok alapján teszi közzé a miniszter a foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számát.

Az EU-n kívüli külföldiekre kivetett munkavállalási kvóta egyébként az EU több tagállamában gyakorlat, az EU-jog erre lehetőséget ad.

A tervezet a Magyarországon tartózkodási engedéllyel, illetve munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldiekre vonatkozik.

A 444 által megkérdezett szakértők azt mondták: a menekültek munkavállalását a rendelet nem érintheti. Aki megkapja a menekültstátuszt, az automatikusan vállalhat munkát Magyarországon, ezt nemzetközi egyezmények garantálják.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laibach
2015. április 29. 09:29
Mi van a Quaestor üggyel?
Laibach
2015. április 29. 09:24
Gumicsont.
kaffogó hebrencs
2015. április 29. 09:23
A bevánsrolóknak elég azt a címert megmutatni (Hajdúnánás): http://www.nemzetijelkepek.hu/pictures/onkormanyzat/Hajdunanas.jpg Akinek nem testik, az ne jöjjön ide.
választópolgár
2015. április 29. 09:06
A határontúli magyaroknak jár a munkavállalási engedély, valamint maximum a magas képzettségű az országhoz a nemzetgazdasághoz értéket hozzáadni tudók számára korlátozottan, a képzetlen nyelvet nem beszélő, csak terhet és veszélyforrást generáló kockázatos háborús övezetből bevándorolni akaróktól szigorúan meg kell védenünk a munkaerőpiacunkat, és az ellátási rendszerünket. Ennek látjuk a következményeit nyuga európában a tőlünk gazdagabb országok is megszenvedik és kezelhetetlenné válik a helyzet ott is. Adófizetőkként a belünket is kidolgozzuk, európa legtöbbet dolgozó nemzete a magyar, és legtöbb elvonással működik a rendszer, ahhoz hogy most minden magyar család még eltartson egy szomáliait is. Ez nem humanitás hanem öngyilkosság lenne. Nem azért harcoltunk és áldoztunk drága emberéleteket a történelem során a szabadságunkért,éa kutúránkért, hogy most álhumánus megfoghatatlan és életszerűtlen elméletekre alapozva egy generáció alatt beengedjünk bárki aki jönni akar és eltartatná magát mert, hagyjuk elárasztani az országot terhet jelentő idegenekkel, leromboltatni mindazt amit felépítettek az őseink, apáink nagyszüleink.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!