Szijjártó magyarázatot vár a horvátoktól a menekültek szállításáról

2015. szeptember 18. 21:09

Szijjártó Péter magyarázatot kért Vesna Pusic horvát külügyminisztertől, amiért Horvátország a magyar határra szállítja a menekülteket. Pusic egy állítólag rendőrségi dokumentumra hivatkozott, azonban ennek a megállapodásnak a létezését elutasította a magyar külügyminiszter. A szerbek meglepődtek, hogy máris összeomlott a horvát rendszer.

2015. szeptember 18. 21:09

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Vesna Pusic horvát külügyminiszterrel, magyarázatot kérve a Horvátországban tapasztaltakra – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken. A tárcánál kifejtették: Szijjártó Péter magyarázatot kért arra, hogy Horvátország miért hordja ezrével a regisztrálatlan bevándorlókat a horvát-magyar határra. 

Mivel Vesna Pusic „egy állítólagos belügyminiszteri-rendőrségi megállapodásra hivatkozott, a magyar miniszter világossá tette, hogy ez színtiszta hazugság, nincs és nem is volt ilyen megállapodás” – írták. Kiemelték: Szijjártó Péter utasította Magyarország zágrábi nagykövetét, hogy adjon át tiltakozó jegyzéket a horvát külügyminisztériumban, amelyben Magyarország elítéli Horvátországnak „az európai joggal teljes mértékben ellentétes magatartását”.

A külügyminiszter korábban szerb vezetőkkel folytatott megbeszéléseket és azokat követően elmondta: a horvát rendőrtisztek azt mondják, hogy a menekültek magyar határra való szállításáról a horvát és a magyar belügyminiszter megegyezett.

„Ez hazugság, soha nem egyeztünk meg ilyenben” – szögezte le, majd hozzátette: „kértük a horvát külügyminisztériumot, hogy a horvát kormány és a rendőrök fejezzék be ennek a hazugságnak a terjesztését”. Beremend térségében a magyar honvédség és a magyar rendőrség megkezdte a fizikai akadály megépítését, gyors telepítésű drótakadályt állítanak annak érdekében, hogy megelőzzék az illegális határátlépések lehetőségét – mondta Szijjártó Péter.

A Magyarországgal szembeni horvát bírálatokra a magyar külügyminiszter úgy reagált: Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azért támadta Magyarországot, mert állítólag nem bánt  jól a migránsokkal, a horvát befogadórendszer pedig egy nap alatt összeroppant. Szerinte a horvát kormány most azzal van elfoglalva, hogy a magyar határ felé szállítsa a migránsokat, és nem azzal, hogy biztosítsa nekik a szükséges feltételeket.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter meglepetésének adott hangot, hogy Horvátország már egy éve figyeli a migránsválságot a szomszédos Szerbiában, és nem volt felkészülve arra, hogy hasonló esetben kezelje a helyzetet. Két nap alatt összeomlott a horvát (befogadási) rendszer – fogalmazott Nebojsa Stefanovic.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2015. szeptember 19. 12:53
A horvátok 2 nap alatt megoldották amin a püffedt pávatáncos és csűrhéje 9 hónapja "dolgozik" ( hahaha) Hagyják, hadd menjenek ahova akarnak. Nálunk meg a gyűlölködés - hazug plakátok, - elmeháborodott hívőknek szóló "konzultáció", - röhejes, sz@rt se érő kerítés, és uszítás egyfolytában ablakon kidobott tízmilliárdok. Miközben "embercsempészezik" lézerdzsoni, ők ugyanúgy buszokkal hordták a regisztrálatlan menekülteket. Ez nem tünt fel fideSSbirkák ? A szotyiköpködő gumicsizmás meg játssza a hőst, miközben semmit nem csinált, csak fröcsögött és lázította a népet. De legalább addíg se a lopásaikról (Questor és társai - földek stb) foglalkoztak. Bevettétek a hülyítését rendesen.És közben Európa szégyen országa lettünk. Ja, és mellesleg meghagytak megint háromszoros bóvliban....A MAGYAR REFORMOK MŰKÖDNEK ! GRATULÁLOK !! Tapsoljatok birkák !
csuka
2015. szeptember 19. 08:24
„Bal-Rad komm: Az aprócska Szlovénia kormánya KERÍTÉS NÉLKÜL megoldotta a migránshad feltartóztatását! A “magyar” qrmány a méregdrága, és PILLANATNYILAG SEMMIRE NEM JÓ kerítés mellett döntött! Olyannyira bele is jöttek a kerítgetésbe, hogy már le sem tudnak állni róla! Van tehát kerítésünk, és…mindazok dacára a migránshad! Amely özönlik MAGYARORSZÁGRA! Hol tartózkodnak most ezek a migránsok? Hányan vannak? Mi történik velük? Mi lesz a melldöngető qrmányzati dumával? “IDE MIGRÁNSOK NEM JÖHETNEK!” Hogyan lesz tovább? Hiszen a nyugatnak nem ízlő migránsokat AZ ELSŐ REGISZTRÁLÓ SCHENGENI ORSZÁGBA KÜLDIK VISSZA! Az pedig jelen esetben Magyarország! Mi több! Tegnap már EU-illetékesek bejelentették: AZ UNIÓ HÁROM “HOT-SPOTJÁNAK” EGYIKE MAGYARORSZÁGON LESZ! Semmiféle “magyar” qrmányzati háborgást erre a bejelentésre nem hallottunk! NEM TÁN AZÉRT KERÍTIK KÖRBE -méregdrágán- MAGYARORSZÁGOT, HOGY INNEN SENKI MIGRÁNS SEHOVÁ NE TUDJON MENNI? Tartunk tőle, hogy a KERÍTÉS NEM VESZTETTE ÉRTELMÉT!” http://www.balrad.com/index.php/2015/09/19/keritunk-de-van-ertelme/ ORBÁN SOROS LEGJOBB ÜGYNÖKE.
küllő
2015. szeptember 19. 07:43
Zselésfejűkém, meséld már el ki szálította 100 busszal a menekülteket az osztrák határhoz !!!???
tango47
2015. szeptember 18. 22:09
Ideje lenne már nem a migráns és menekült kifejezéseket használni ezekre a BETOLAKODÓKRA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!