Nő az állam adóbevétele – rendkívüli tartalékra és az MTVA adósságára költik

2015. november 03. 10:49

Az Országgyűlés a növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot visszapótolt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretébe, továbbá átvállalta az MTVA 47 milliárd forintos adósságállományát. A migrációs válság kezelése miatt szinte teljesen elfogyott a „vésztartalék”.

2015. november 03. 10:49

Az Országgyűlés kedden a növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot visszapótolt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretébe, hogy az év hátralévő részében is kezelhetőek maradjanak a váratlan események. A változtatással a kormány egyúttal átvállalta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47 milliárd forintos adósságállományát.

A képviselők 112 igen szavazattal, 9 nem ellenében és 26 tartózkodás mellett járultak hozzá a 2015-ös büdzsé átírásához. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indoklása szerint a módosítás azért vált szükségessé, mert a migrációs válság kezelése miatt szinte teljesen kimerült az eredetileg 100 milliárd forintos rendkívüli kormányzati intézkedések kerete, a felmerülő feladatok hatékony megvalósításához pedig további források szükségesek.

A tárcavezető hangsúlyozta, a növekvő kiadásokat a tervezetthez képest kedvezően alakuló forgalmiadó- és jövedékiadó-bevételek biztosítják.
A büdzsé módosításában a kiadási és bevételi főösszegek azonos mértékben változnak, vagyis nullszaldósak, így sem a pénzforgalmi, sem az uniós módszertan szerinti hiányt nem változtatják. 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2015. november 03. 14:25
nevetséges, hogy az összes többi csatornának az önállo készitésü müsoraikkal együttvéve kisebb a költségvetésböl tartják fent magukat mint az MTVA... leforditom magyarra..az MTVA egy párt kifizetöhely oldaltol függetlenül..most éppen a fidesz emelte a tétet..elötte a gyurcsányék talicskázták ki az adonkat..summa summarum modszeresen lopják az adofizetök pénzét...a jelesül a fidesz 2010 ota 450 milliárdot költött erre a förmedvényre.. a valos költsége 10-12 milliárd lenne évente egy ilyen szinvonalu televizionak..60-65 milliárd vándorol magánzsebekbe a pénzünkböl..csak egyetlen példa, a köztudottan baloldali kötödésü jákso laci 1 milliárd forintot vett fel..nem egyszer kézzel irott számláknak tünö fecnikre fizettek ki 60 milliot..de itt van rögtön fábry ur..akinek az éves bohockodása 450 milliot emészt fel..és a többiek..
Morgen
2015. november 03. 12:39
Köszönjük, szépen! Nem az adóbevételeket kell növelni, hanem a felelősségre vonást. Mi az, hogy önkormányzatok és TV-k adósságait vállalja az állam? Meg bárkiét? Migróc meg nem kell!
Berecskereki
2015. november 03. 11:17
Népszava|2010. jan 25. Egyre mélyebb anyagi válságba kerül a köztévé, nemrég kiderült, több, mint 2 millió euróval tartozik az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének.
liberálzöld.
2015. november 03. 11:12
Na, ebből nyugodtan le lehet vonni a "Ha Magyarországra jössz ..." c. plakát - és egyék kampányköltségeket (10-20 milliárd ?) és a számlát átküldeni a Fidesznek. AZT MTVA 47 milliárdos bukójat szintén. A többiről lehet beszélgetni.... "a migrációs válság kezelése miatt szinte teljesen kimerült az eredetileg 100 milliárd forintos rendkívüli kormányzati intézkedések kerete"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!