Nem vagyunk sem orosz kormányzati, sem oroszországi cég – A Yandex a Mandinernek

2017. április 09. 12:36

A magyar sajtóban a 444 cikke nyomán megjelent, hogy a Yandex nevű orosz techcég kódja fut a magyar kormány új konzultációs weboldalán. A portál orosz titkosszolgálattal is összefüggésbe hozta a Yandexet. A Yandex.Metrica vezetője, Victor Tarnavski a Mandinernek nyilatkozott az ügyről.

2017. április 09. 12:36

A 444 cikket közölt arról, hogy az orosz alapítású Yandex techcég kódja fut a magyar kormány új nemzeti konzultációs honlapján. A portál orosz titkosszolgálati összefüggéseket is felvázolt a cikkében.

A Yandex.Metrica vezetője, Victor Tarnavski most a Mandinernek nyilatkozott és reagált a 444 cikkére.

„Nem engedjük a saját felhasználási szabályaink szerint a személyes adatokról szóló információk elküldését. Az ügyfeleink felelőssége, hogy ezt ellenőrizzék” – közölte Tarnavski.

Az adatokat a látogatási aktivitást visszajátszó alkalmazás rögzíti, ez a rögzítés automatikusan történik. Tarnavski nem hiszi, hogy ezt a rögzítést szándékosan csinálták. Azt mondta: ez az eszköz minden felhasználói magatartást rögzít, hogy átfogó viselkedési elemzést tudjanak nyújtani.

Tarnavski hozzátette: van lehetőség arra is, hogy egyes mezőket védjenek az adatgyűjtéstől, ezt is ajánlja minden ügyfélnek.

Az orosz kapcsolatokról úgy nyilatkozott: földrajzilag különböző országokban vannak adatközpontjaik. Ezek az adatok szerinte valószínűleg Amszterdamon keresztül a finnországi adatközpontba kerülnek.

„És a Yandex természetesen nem az orosz kormányzat alatt működik” – tette hozzá Tarnavski. „Jogilag nem is vagyunk orosz cég, Hollandiában vagyunk bejegyezve” – közölte a Yandex-vezető a Mandinerrel.

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
janika
2017. április 10. 00:14
Hát......elég nagy gáz van. Itt van Iván. Mindent tud . A nevemet, címemet,a koromat,a telefonszámomat.........Rögtön tudtam,hogy a Yandex, de csak ül itt és röhög, egy órája azon ,hogy csak egy régi telefonkönyve van. Rám nézett látja, hogy akár már Jani is lehetnék, azt meg, hogy mi a véleményem a nemzeti.........akármiről, onnan tudja, itt állt egy percet a kapuba.(mert itt mindig nyitva kell lenni annak a kurva ablaknak.)
Akitlosz
2017. április 09. 18:10
„Jogilag nem is vagyunk orosz cég, Hollandiában vagyunk bejegyezve” Egy cég nemzetiségét nem az határozza meg, hogy hol van bejegyezve, hanem a tulajdonosok nemzetisége. Pl. egy Audi sohasem lesz magyar cég csak mert Magyarországon van bejegyezve, miközben 100%-os német tulajdonban van. Úgy hívják az ilyent, hogy leányvállalat. Ha pedig egy céget nem egy vagy több másik cég alapít, hanem tényleg létező hús vér emberek, akkor pedig az ő nemzetiségük számít. Az számít, hogy ki van a csúcson, a hálózat végén. Nem pedig holmi jogi bejegyzés, amelyből általában megállapíthatatlan, hogy kik a valódi tulajdonosok, mivel egyik cég alapítja a másikat azaz a "jogi személy" szabállyal való trükközés miatt.
atila68
2017. április 09. 18:00
Ezzel az erővel a Google, és a Facebook is ugyanazt csinálja mint a Yandex, csak durvábban.
august
2017. április 09. 17:46
Innentől már csak az a kérdés, hogy akkor mostan a 'Zoroszok Hollandiai fedőcégen keresztül működtetik azt a bizonyos kódot? Hollandiában egyáltalan a fű alatt hogy működhet ilyen? Ott nincs nemzetbiztonság, vagy ez direkt azért van álcázva, és megengedve, hogy az ilyen országokat, mint mi fogni lehessen az "orosz kóddal" amit holland cégen keresztül fut.. Vagy az oroszok a teljes nyugatot hülyére veszik, itt-ott adatgyűjtő központjaik vannak, a teljes világot behálózó amerikai mellett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!