Uniós biztos: Ideje visszatérni a schengeni határok rendes működéséhez

2017. szeptember 14. 11:32

A menekültügyi vészhelyzet csökkent, így eljött az ideje annak, hogy Európa visszatérjen a schengeni határok rendes működéséhez – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi biztosa csütörtökön Brüsszelben.

2017. szeptember 14. 11:32

Tekintettel arra, hogy már nem állnak fent a belső, uniós tagországok közötti határok ellenőrzésének ideiglenes, újbóli bevezetését kiváltó okok, nem indokolt meghosszabbítani a schengeni övezeten belüli rendkívüli határellenőrzést – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi biztosa Brüsszelben, a bel- és igazságügyi miniszterek tanácsának ülésére érkezve csütörtökön.

Az uniós biztos hangsúlyozta: a menekültügyi vészhelyzet csökkent, úgyhogy eljött az ideje annak, hogy Európa visszatérjen a schengeni határok rendes működéséhez. Több uniós tagország a migrációs nyomás miatt 2016-ban ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést az övezet belső határain. Az Európai Bizottság korábban elővigyázatossági okokból indokoltnak tartotta, hogy az érintett tagállamok kivételes eszközként és szigorú feltételek mellett alkalmazhassák az ideiglenes belső határellenőrzést.

Jelenleg az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon, a német-osztrák határon, a dán-német határon, a Svédország déli és nyugati rendőrségi körzetében található kikötőkben és az Öresund hídnál, a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötőkben ellenőrzik a ki- és belépőket.

Sajtóinformációk szerint az érintett tagállamok képviselői a brüsszeli tanácskozáson a belső határvédelem lehetőségének további fél éves meghosszabbítását fogják javasolni.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2017. szeptember 14. 15:12
Ez a Dimitrisz Papucsosz igen csak aktívan tüsténtkedik ott az EUban ahhoz képest hogy a németek hogy átbszták a görögöket.
nemlibbant
2017. szeptember 14. 14:00
Pofátlan gazember.
Spiltyu
2017. szeptember 14. 13:18
Dimitrisz Seggbetoszuloszt pofán kellene már verni mert faszságokat beszél egyfolytában...
NeMá
2017. szeptember 14. 12:53
Akkor működik Schengen ha a külső határok le vannak zárva, addig kuss!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!