Erdő Péter: Mindent meg kell tenni, hogy az üldözött keresztények hazatérhessenek

2018. január 22. 07:23

Mindent meg kell tenni azért, hogy az otthonaikból elüldözött keresztények hazatérhessenek – mondta Erdő Péter bíboros az ökumenikus imahét megnyitóján.

2018. január 22. 07:23

Vasárnap este kezdődött az ökumenikus imahét. Az imahét megnyitóján a Szent István-bazilikában Erdő Péter kiemelte: „szorosan egybetartozunk” az üldözött keresztényekkel. Maga Jézus mondta tanítványainak: arról fogják felismerni őket, hogy szeretik egymást. Ez a szeretet pedig nem csupán érzelem, hanem „cselekvő segítség fakad belőle”. A bíboros arra szólított, „tegyünk meg minden tőlünk telhetőt”, hogy „ne tűnjön el a kereszténység éppen a Közel-Keletről, ahol született, ahonnan az örömhír elindult az egész világba”.

Erdő Péter beszélt arról is, hogy minden bajba jutott embernek segíteni kell, hiszen egymással találkozva magával Jézussal találkozunk, aki azt várja, „hogy olyan szeretettel legyünk mindenki iránt, amilyennel neki tartozunk”. Kitért arra: nagyon szegény az élete annak, aki „csak a saját pillanatában él, csak a saját napi feladataiban merül el, saját életkorának és élethelyzetének szemszögéből nézi a világot”. Mert így nem látja az emberi élet teljességét, azt a teljességet, „amit majd az utolsó napon mérlegre tesznek” – fogalmazott a bíboros.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke igehirdetésében hangsúlyozta: „sokféle nyomorúság vesz körül bennünket”. Megtapasztalják ezt az üldözött keresztyének, de „megtapasztaljuk mi keresztyének Európában” is, ahol „a nagy jólétben elkényelmesedett a szívünk és elgyengült a hitünk”. Imádkozni kell tehát az üldözött keresztényekért és imádkozni kell az európai keresztyénségért. E sokféle nyomorúság közepette jó meghallani az örömhírt, hogy „szabadító Istenünk van, aki egykor kihozta népét” az egyiptomi „szolgaság házából” és aki „ma is megszabadít a nyomorúságból és erőt ad a nyomorúságban” – tette hozzá a református püspök.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) közös programsorozatának kezdőnapja 2018-tól egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is. A liturgiai szolgálatban részt vettek a MEÖT tagegyházainak vezetői, továbbá Paul Sayah maronita pátriárkai vikárius, William Hanna Shomali jordániai katolikus püspök és David Hamid anglikán segédpüspök. A szertartáson jelen volt mások mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az öku­me­ni­kus ima­hét idei bib­li­ai mot­tó­ja a Kivonulás könyvében található: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől.” Az ez évi ima­hét anya­gát a karibi keresztények készítették, központi témája a küzdelem, az emberi méltóságtól való megfosztottság és a rabszolgaság.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon több mint két évtizedes hagyományra tekint vissza.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2018. január 22. 10:35
Gyurcsány Ferenc bemutatta pártja képviselőjelöltjeit, akiket a kormány elleni ádáz küzdelemre szólított fel. A Fidesz szerint a DK jelöltjei nem a kormány, hanem Magyarország ellenfelei. Dobrev előremenekülhetett kéretlen vallomásával. Dobrev Klára előremenekülhetett, amikor kéretlenül bevallotta, hogy az Altus Portfólió Kft. 85 millió forint kölcsönt adott a férje által vezetett Demokratikus Koalíciónak – mondta a Magyar Időknek Budai Gyula fideszes képviselő. Közben Gyurcsány Ferenc bemutatta pártja képviselőjelöltjeit, akiket a kormány elleni ádáz küzdelemre szólított fel. A Fidesz szerint a DK jelöltjei nem a kormány, hanem Magyarország ellenfelei. Mint arról lapunk beszámolt: Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára közösségi oldalán is közzétette azt az MNB-nek írt levelet, amelyben az Altus Portfólió Kft. által a Czeglédy-féle Human Operator Zrt.-nek nyújtott, összesen több mint 200 milliós kölcsönök okait magyarázta. Ezek ­miatt ugyanis a jegybank – Budai tavaly októberi bejelentése alapján – jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával piacfelügyeleti eljárást indított az Altus ellen. A levélben Dobrev beszámolt arról, hogy az Altus a Demokratikus Koa­líciónak (DK) is adott kölcsönt: 2017 májusában, júniusában, illetve szeptem­berében 20, 15, illetve 50, azaz összesen 85 millió forintot, a jegybank által meghatározott kétszázalékos kamattal. http://magyaridok.hu/belfold/dobrev-eloremenekulhetett-keretlen-vallomasaval-2707258/
csuka
2018. január 22. 09:22
„Nem csak az derült ki, hogy az adófizetők több tízmilliárd forintjából folytatott migrációs kampány alatt titokban 2300 migránst telepítettek be Magyarországra, hanem most az is, hogy a migránsok albérlet-támogatást is kapnak a fővárosban. Letelepedésüket a kivándorlás okozta munkaerőhiány is könnyíti. Míg magyar fiatalok százezrei szembesülnek azzal, hogy a méregdrága albérletpiacon szinte lehetetlen elindulni az önállóság felé, az Orbán-kormány a migránsokat segíti: a Magyar Nemzet fedte fel, hogy 2016 augusztusa óta titokban lakhatási programot is indítottak a befogadott menekülteknek.” https://alfahir.hu/2018/01/22/migransok_bevandorlas_betelepites_alberlet_orban_viktor_soros_terv_atveres
csuka
2018. január 22. 08:27
„Az évek óta tartó migránsozás közepette nem csak arról felejtette el tájékoztatni a lakosságot a kormány és a Fidesz, hogy 2017-ben 1291 menekültet befogadott Magyarország. Szintén eltitkolták, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára. A Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálról ugyanis kiderült: az Európai Bizottság által létrehozott Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap forrásaira – a 2014–2020-as időszakban 9,9 milliárd forint – sikeresen pályázott a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), amely a fővárosi önkormányzat hajléktalanellátó szervezete. A 2015. június 30-án közzétett pályázatra a BMSZKI eredményesen nyújtott be támogatási kérelmet, és Nemzetközi védelemben részesülők önálló lakhatásának segítése című pályázatával 82,5 millió forintot nyert el. Az Európai Unió az alapokból megvalósítandó projektekhez 75 százalékos támogatást nyújt, amelynek mértékét évente határozza meg. A fennmaradó 25 százalékos forrást pedig a hazai költségvetés állja.” https://mno.hu/belfold/titkos-budapesti-alberletek-menekulteknek-2441798
catalina9
2018. január 22. 08:15
békepapok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!