„Tavaly ötezer keresztényt gyilkoltak meg a hitük miatt” – Világrend

2024. április 03. 17:45

Melyek a világ legveszélyeztetettebb országai, milyen fenyegetéseket élnek át az ott élő keresztények? Az üldözött keleti közösségek hogyan látják a nyugati egyház állapotát? Az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkárt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. április 03. 17:45
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Minden hetedik keresztényt, vagyis 365 millió hívő embert ért erőszakos támadás vagy diszkrimináció a hite miatt 2023-ban szerte a világon az OpenDoors jelentése szerint. A világ országainak egyharmadában, konkrétan 78 államban üldözik a Jézus hitét követő személyeket – ötezer keresztényt gyilkoltak meg, közel ötezer templomot, egyházi intézményt rongáltak meg és 300 ezer kereszténynek kellett otthonát elhagynia tavaly.

Korunk legnagyobb humanitárius és emberi jogi válságáról van szó, amikor a keresztényüldözésről beszélünk, és mégis oda sem jut el a nemzetközi közösség, hogy egyáltalán elismerje, hogy létezik ez a jelenség” – magyarázza az adásban Azbej Tristan.

A statisztika tíz éve romló tendenciát mutat, ennek okait vizsgáltuk meg húsvét ünnepe után.

A keresztény vallású emberek globális biztonsági helyzetéről szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Milyen okokból és milyen típusú üldözést kell elszenvedniük a világ több tucat régiójában a keresztényeknek?


 

– Mi történik Nigériában, Észak-Koreában vagy a Száhel-övezetben?


 

– Miért van az, hogy a nemi orientáció és a bőrszint szerinti diszkriminációra a Nyugat érzékeny, a keresztény hit követőinek védelme viszont szekunder fontosságú számára?


 

– Hány országban milyen segítségnyújtást végez a Hungary Helps?

A műsor vendége: Azbej Tristan, a KKM üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:


--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:


--

A Videán itt érhető el:

--

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­­ö­­g­­­ö­­­s­ ­l­­á­n­­­y­­o­­k­­­ ­­v­­á­­­r­­n­­a­­k­­­ ­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Menhetten
2024. április 04. 09:24
KB. 5000 istent imádott már az emberiség.. De ne aggódj! Csak a tied az igazi..
Polaris
2024. április 03. 22:48
Szegény üldözött keresztények IV. rész 1099. augusztus 12.: Askaloni csata: 200.000 hitetlent mészároltak le “Jézus Krisztus urunk nevében”. Negyedik keresztes háború: 1204. április 12-én Konstantinápolyt kifosztották, az áldozatok száma ismeretlen, több ezer, sokuk keresztény. A többi keresztes háború nem részletezve: Akkon elestéig (1291) 20 millió halott (csak a Szentföldön és az Arab/Török térségben). Megjegyzés: Minden adat kortárs keresztény krónikák alapján.
Polaris
2024. április 03. 22:47
Szegény üldözött keresztények III. rész Tyre érseke szemtanúként ezt írta: “Lehetetlen volt borzalom nélkül nézni a mészárlást; mindenhol emberi testrészek feküdtek, és az egész talajt a lemészároltak vére fedte. Nem csak a minden irányba szétszórt fejetlen testek és megcsonkított törzsek látványa keltette a borzalmat azokban, akik látták ezt. Sokkal szörnyűbb volt rámeredni a győztesekre, akikről tetőtől talpig csöpögött a vér. Bárki aki rájuk nézett, elborzadt. A jelentések szerint csak ebben a templomban egyedül tízezer hitetlen pusztult el.” Aurai Eckehard, keresztény krónikás megjegyezte, hogy “még a következő nyáron is a rohadás szaga szennyezte egész Palesztina levegőjét.” Csak az első keresztes hadjáratnak 1 millió áldozata volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!