A Sziget – egy elsőszigetező mérlegén – Sziget-napló II.

2018. augusztus 12. 15:20

Mi már az első szigetezők gyermekeiként érkezünk a 26 éve működő fesztiválra – elsőszigezetőként.

2018. augusztus 12. 15:20
Gacsályi Sára

Kilencvenes évek közepén született gyerekként éppen ahhoz a generációhoz tartozom, akiknek a szülei babakocsival jártak a Szigetre, s aminek tagjai már tizenévesen hónapokig hajlandóak voltak gyűjtögetni, hogy egy-egy napijegyre fusson és eljussanak Budapest legnagyobb nyári bulijára.  

Mindennek dacára sikerült úgy eltöltenem életem első huszonhárom évét, hogy sosem voltam a mára legendássá vált fesztiválon, és habár sok hasonló helyen megfordultam már, mégis mondhatjuk: évtizedes kíváncsisággal érkeztem idén a helyszínre. Ez egy elsőszigetező mérlegvonása.

Mielőtt a pro-és kontra érvek sorakoztatásába kezdenék, a Sziget számomra eddig ismeretlen, teljesen új oldaláról írok – éppen ahogy én találkoztam vele. Első személyes élményeimnek ugyanis részét képezi az adventista egyház, a zsidó meeting point, a NaNe, a Transparency International, a Migráns Segítés Magyarország Egyesület, vagy éppen a Same-sex marriage sátra.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A Szigetről az embernek budapesti lakosként akkor is van egy kialakult kép a fejében, ha sosem volt még a fesztiválon. Tudjuk, hogy tele van külföldiekkel, hatalmas a tömeg és minden nagyon drága. Emellett pedig azzal is tisztában vagyunk, hogy a legnagyobb külföldi előadók sorakoznak fel előttünk, lényegében a szomszédban van a Nagyszínpad, és akárhogy is vesszük, egy jobb napon egy húszasért akár három külföldi kedvencünket is láthatjuk.

Amiről azonban kevesebbet hall az ember, az a Sziget moralitása és ideológiája. Mert az alulöltözött tízen-huszonévesek kétségtelenül komoly lehetőségekkel – iránymutatásokkal – állnak szemben két buli között (esetenként alatt). Példaként említhetjük az idei Sziget szlogenjét; „Join the love revolution”, amiről a honlapon részletesebben így írnak: „Mindannyian mások vagyunk, máshonnan érkeztünk, más a vallásunk, a bőrünk színe, más nyelvet beszélünk, más az érdeklődési körünk, az ízlésünk, különböző dolgokat tartunk fontosnak, de amikor együtt vagyunk, rájövünk, hogy a különbözőség ereje nagy dolgokra képes”.

A szervezők a helyszínen is hűek maradtak a meghirdetett programhoz. Érkezés után az emberek nagy többsége találkozik a Civil Szigettel, avagy az Agorával, ahol a már fent felsorolt szervezeteken túl számos más csoportosulással találkozhatunk. Az egzotikusság – tömeg skálák mentén értékelve végül a Mighelp sátránál ültem le, ahol bárkinek lehetősége van idézetes képeslapokat színezni, egy ugandai hölgytől kosárfonási technikákat ellesni, vagy bejelölni egy térképen, hogy honnan származik/hol járt legmesszebb élete során.

„Ezzel azt szeretnénk megmutatni, valójában milyen kicsi a világ” – meséli Linda, a szervezet egyik külföldi munkatársa  a térkép előtt állva. A Mighelp nemrégen alapult, céljuk a magyarországi menekültek, bevándorlók segítése. Jelenleg főként önkéntesek segítségével nyújtanak szolgáltatásokat; például nyelvleckéket, számítógépes ismereteket oktató kurzusokat vagy gyermekmegőrzést.

Habár a délután egy jó részét ezen a Szigeten belüli NGO-szigeten töltöttem, az eseményre mégis inkább az esti koncertek vonzottak. A szombati fesztiválnap kétségtelen húzónevei, és a mostani pro-kontra lista legnagyobb pozitívumai a Bastille és a Mumford and Sons voltak. Egymás után lépett fel a nagyszínpadon a brit indie pop sztárcsapat és a szintén angol folk-rock együttes. Közös vonás, hogy mindkét zenekar hatalmas népszerűségnek örvend világszerte, és hazánkat is többedjére tisztelték meg látogatásukkal (a Mumford & Sons ráadásul idén egyedül a Szigeten lépett fel Európa-szerte).

A koncertekben egy rajongónak sem kellett csalódnia: mindkét zenekar hozott a régi slágereket és újabb dalokat is, hatalmas bulit szervezve a nagyszínpad köré. A fellépések minőségére technikai szempontból sem lehetett panasz: a hangosításon át az effektekig minden rendben volt – jól hallható, látványos műsort kapott a százszázalékos kihasználtságú Sziget.

A két zenekar közül a Bastille áll közelebb a szívemhez. Ezért kicsit csalódott is voltam a koncert után: minden törekvés és pozitívum ellenére szerintem a tavalyi, Balaton-parti koncertjük élvezhetőbb, közönség-közelibb volt.

MTI Fotó: Sóki Tamás

A folytatás azonban mindenért kárpótolt: a Mumford & Sons fellépése elfeledtette velem, hogy a tömeghez általában a nyomor szó társul, a nagyon hangos többnyire negatív jelző, vagy hogy a tombolás veszélyes lehet. Mumfordék a közönséggel is nagyjából minden hétköznapi nyűgöt elfeledtettek. Előttem egy brit fiú vett a nyakába egy német lányt (majd fordítva!), míg mellettem egy frissen megismerkedett ír srác és mediterrán hölgy kapaszkodott össze, hogy torkuk szakadtából ordítsák kedvenc számaikat.  

Ezen a tömegen jó volt végignézni. Augusztus 11-e, éjjel fél 11, Budapest. Felfoghatatlanul nagy közönség, tele emberekkel, akik a világ különböző pontjairól jöttek ide, a magyar fővárosba, a Duna közepére, mert a bulizás, a zene és a túltolt koncertek segítségével kapcsolódni tudnak egymáshoz, kapnak valamit – mert a Szigeten kérdés nélkül kapsz egy ingert, amit fel kell dolgoznod.

Egy dologból ugyanis biztosan nincs hiány: az intenzitásból. Minden nagyon drága, a zene iszonyatosan hangos, a tömeg hatalmas. Azt, hogy a fesztivál maga hozza-e az elvárt szintet, felér-e régi-új híréhez, vagy egyáltalán látogatásra érdemes-e még, mindenki döntse el maga. Elsőszigetezőként én maradok a szuperlatívuszoknál – a lista mindkét oldalán.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2018. augusztus 13. 08:35
"A rock and roll már csak egy rokkant troll, ez ma a pénzek útja" lásd még: http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/105470/amen/rokkant-troll-zeneszoveg.html És ezt az az ember írta, Aki Annak Idején Komolyan Hitt a Rock And Roll-ban: http://hvg.hu/kultura/20140823_Pajor_Tamas_interju "Egy új dalom arról fog szólni, hogy “a rock’n’roll ma már csak egy rokkant troll”. Azt gondolom, hogy ez fejezi ki azt az önellentmondást, hogy a rock kultúra megfosztva kezdeti idealizmusától, mára, mint szórakoztatóipar, a globális fogyasztás egyik fő mozgatórugójává vált. Gondoljunk csak a tehetségkutatókból ismert groteszk fordulatra, mikor a siker vélt kapujában toporgó fiatalt egekbe dicséri a zsűri: 'ez az papa adjál neki, ez a rock'n'roll', aztán az új kedvenc secperc alatt eltűnik a süllyesztőben, és az adás után három héttel a vidéki kultúrházba kopogva a takarítónő hajtja el. Miközben azért a licence műsor befektetőinek takra hozza a profitot az emelt díjas SMS."
syphax
2018. augusztus 13. 08:18
1.) Amikor én tinédzser voltam, még nem volt "SZIGETELÉS". 2.) Amikor az én gyermekeim tinédzsrek lettek, ugyan már volt, ill akkoriban lett, DE EGYIK FIAM SEM "SZIGETELT" SOHA(!!!)--egyetlenegyszer sem. Mégis fölnevelkedtek, diplomás férfiak lettek.Házasemberek, és családapák lettek, gyermekeik születtek. 3.) Fiaim gyermekei ugyan még kicsinyek, viszonylag távol vannak most még a tinédzserkortól, DE! Alighanem ŐK SEM(!) FOGNAK "SZIGETELNI" SOHA, és nem azért, mert bárki megtiltaná nekik. Hiszen nem tiltotta meg a szüleiknek sem--fiainknak-menyeinknek SEM(!)--senki. Csodabogarak lennénk? Aligha. Mi egész jól megvagyunk--és voltunk is-- SZIGET és SZIGETFESZTIVÁLOK nélkül is. Valahogyan nem éreztük szükségét annak,. hogy "az" kellene. Restellkedünk kéne emiatt? Nem gondolnám.....
robag
2018. augusztus 13. 00:12
1. Sára írásai úgy látom nem túl népszerűek. (egyenlőre) 2. Sára nagyon optimista és keresi a jót, ahol lehet. Zárásként: A hölgy elmegy életében először "szigetezni" és a nap nagy részét az NGO szigeten tölti. Érdekesen alakulnak a dolgok.
igort
2018. augusztus 12. 23:05
egyszer -kétszer az ember kiment, mert tényleg nem mindennapi, de a legtöbb fellépőnek ez egy hakni amit manapság egyre kevesebb magyar tud megifzetni mert ugyebár az új befektető mindent a pénzen keresztül lát, de hát, amíg a rendszerváltás nem hozza el a nyugati bérhez való felzárkózást...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!