A szerb Blikktől a hvg címlapjáig: így terjedt az RTL álnéven jegyzett kritikája

2022. január 18. 18:38

A probléma ott van, hogy a kiválasztott és hivatkozott szakértőt teljesen félreértelmezi.

2022. január 18. 18:38
null
Hegedűs Anna

„A szerb libertariánus közgazdász véleményéből pár nap alatt tényállítás lett, ráadásul amíg a tévés nyilatkozat a HVG címlapjára ért, többször módosult is. Ebben a folyamatban az RTL Klub frissen indult híroldalának oroszlánrésze volt, ők voltak ugyanis azok, akik álnéven jegyzett cikkben hivatkozták Mihailo Gajic, szerb közgazdászt. A szakember megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy nem keresték meg a magyar sajtó képviselői a véleményével kapcsolatban. Kampány vagy véletlen egybeesések? Nem tudjuk. Egy biztos: álhír.

A tegnapi nap folyamán írtunk arról, hogy az RTL hírportálja álnéven írt kormánykritikus cikket tett közzé az árstoppal kapcsolatban. A Kocsányos Pálma néven író újságíró arról értekezett, hogy nem működik a Szerbiában bevezetett árplafon, amelyhez hasonló intézkedést vezetett be a magyar kormány is. Azzal önmagában nem is volna probléma, hogy egy újságíró utánanéz, hogy egy adott kormányzati döntéshez hasonló döntésnek milyen hatása volt külföldön, a probléma ott van, hogy a kiválasztott és hivatkozott szakértőt teljesen félreértelmezi. Később pedig nem a szakértői vélemény, hanem a félreértelmezés terjed tovább.

Egy olvasónk figyelemfelhívása után számunkra akkor lett gyanús a történet, amikor azt láttuk, hogy Kocsányos Pálma néven publikált cikket az RTL. Megkerestük a portált, akik megerősítették, Kocsányos Pálma valóban álnév,  ilyen nevű újságíró tehát nem létezik.

Az álnevet használó szerző cikkében »több közgazdászra« hivatkozik, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy az árbefagyasztás miatti bevételkiesést a termelők más termékek árának megnövelésével kompenzálhatják. A több közgazdász az valójában egy közgazdász: Mihailo Gajic. A szerző az espresso cikkére hivatkozik, amely sajtótermék körülbelül olyan, mint itthon a Blikk. Egy gazdasági témában való hivatkozást már önmagában ez a tény is gyengíti, azonban Mihailo eleve nem is az espressonak adott interjút, a portál csupán szemlézte egy tv-interjúját, amit a TV Prvanak adott.”

Nyitókép: 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perczel Éva
2022. január 19. 04:48
"Nem így terjed", hanem így terjesztik!
matykox
2022. január 18. 21:12
Lassan annak is ideje lenne, hogy az ilyen álhíreket gányoló bárcás ribancoknak megvonják a bárcáját! Magyarul: a hírhamisító újseggírót seggberűgás után el kellene tiltani mindenféle közéleti tevékenységtől legalább 5 évre és pl. választójgát is meg kell vonni. Legalább erre az időre.
nemecsekerno_007
2022. január 18. 20:00
Ezt a pofátlan média manipulációt baszd meg. Ez nettó propaganda. És micsoda véletlen, hogy épp választás előtt.
Pierre
2022. január 18. 19:37
rendkívül érdekelheti a fideszes álcivil, álszakmai szervezetet a félreértelmezésen alapuló álhírgyártás. Hiszen naponta százával tolja azt a gazdája, átvéve a putyin féle dezinformációs háború minden elemét, de ők ezt egyáltalán nem veszik észre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!