Így találgat a baloldali sajtó a kormányalakítással kapcsolatban

2022. május 04. 18:00

Számos találgatás látott napvilágot az új kormány személyi összetételéről, de ezek közül egyet sem erősítettek meg hivatalosan. A legvalószínűbbnek Kásler Miklós távozása tűnik, míg Szijjártó Péter és Varga Mihály helye biztosnak mondható. Navracsics Tibor alighanem visszatér. Összegyűjtöttük az eddig megjelent híreket.

2022. május 04. 18:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Miután Áder János köztársasági elnök Orbán Viktort kérte fel kormányalakításra, és ezek után az államfő az Országgyűlés mai, alakuló ülésén is arra tett javaslatot, hogy a parlament a választásokon győztes Fidesz elnökét és listavezetőjét válassza meg kormányfőnek.

Az április 3-án kétharmados többséget szerző Fidesz elnöke ugyanakkor már a választás után tartott sajtótájékoztatóján jelezte, hogy nem lesz gyors kormányalakítás, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múltkori Kormányinfón pedig megerősítette, hogy az új kormány a május 16-i héten alakulhat meg.

Orbán Viktor szavai alapján biztosra vehető, hogy lesznek személycserék az új kabinetben. Mint fogalmazott, ha megnézzük az elmúlt 16 évet,

minden választás után jelentős átalakítások voltak a kormány szerkezetében és így a személyi kérdésekbe is.

Orbán hangsúlyozta: meg kell érteni, hogy melyek azok a nagy kérdések, amelyek Magyarországra várnak az elkövetkező négy évben. Ebből kell levonni azt a következetéseket, hogy pontosan milyen kormányszerkezetre, milyen típusú emberekre, hol milyen vezetőkre van szükség.

Az elmúlt hetekben többféle találgatás jelent meg az esetleges személycserékről, szerkezeti átalakításokról, leginkább a baloldali sajtóban, de ezeket hivatalosan senki nem erősítette meg.

Az egyik ilyen Lázár János reaktiválása. A korábbi kancelláriaminiszter 2018-ban „visszavonult” a kormányzati munkától, így miután az az évi választáson megnyerte egyéni körzetét, képviselőként dolgozott a parlamentben. Most azonban ismét nyert, simán legyőzve a hódmezővásárhelyi körzetet az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péterrel szemben. Orbán Viktor pedig kérdésre válaszolva ezt mondta Lázár kormányzati szerepéről: „Nem lehetetlen.”

Orbán Viktor még egy miniszteréről beszélt az április 6-i sajtótájékoztatóján:

a kormányfő jelezte, azt szeretné, ha továbbra is Szijjártó Péter vezetné a külügyi tárcát.

A változások között azonban Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének távozását valószínűsítik a legtöbben, azzal együtt, hogy az eddigi csúcstárcát feldarabolják, így önálló irányítás alá kerülhet az egészségügy, az oktatás és a kultúra is. Ennek kapcsán felmerült Csák János neve is, ám a Design Terminal alapító társtulajdonosa az Indexnek cáfolta a felkérés tényét. A Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Bús Balázs is szóba került a kultúrával kapcsolatos vezető kormányzati pozíciók egyikében, de ő sem tud ilyesmiről.

A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely ugyanakkor már cáfolta az önálló oktatási és egészségügyi tárca megalakítását. Előbbi kapcsán emlékeztetett, hogy az oktatási tárca a korábbi kormányok idején sem volt teljesen önálló, egy vagy két területből (kultúra vagy felsőoktatás) állt össze. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy adott esetben a oktatás területe kikerül az Emmi irányításából.

Az önálló egészségügyi minisztérium létrehozást Gulyás a baloldali kampány részének nevezte.

A hvg.hu szerint ugyanakkor egy friss törvényjavaslat megerősíti azokat a korábban kiszivárgott híreket, miszerint az új kabinetben az egészségügyi terület átkerülhet a Belügyminisztériumhoz, miután abban egy eddig nem létező poszt „az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter”  szerepel.

A Népszava biztosra veszi, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter marad, ugyanakkor alakulhat egy önálló, gazdaságai stratégiával, energetikával, a fejlesztések koordinálásával foglalkozó szaktárca is.

Visszatérhet a kormányba Navracsics Tibor volt miniszter-helyettes, igazságügyi valamint külügyminiszter, aki az elmúlt éveket Brüsszelben töltötte, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként. Navracsics mandátumának lejárta után hazatért és kormánybiztosként dolgozott.

Navracsics pozícióját tovább erősítette, hogy ő is megnyerte egyéni körzetét április 3-án.

A hírek szerint biztosra vehető, hogy Szijjártó Péter és Varga Mihály mellett miniszter marad Pintér Sándor és Gulyás Gergely, sőt, akár a portfoliójuk is bővülhet, de nem látszik indokoltnak személycsere az igazságügyi tárca élén sem.

Arról is jelentek meg hírek, hogy a köztársasági elnökké kinevezett  Novák Katalin helyét a családokért felelős miniszteri poszton Gál Kinga, a Fidesz jelenlegi EP-képviselője töltené be, de ez a teória megdőlt: Gál marad Brüsszelben és magyar képviselői mandátumát sem vette fel.

A kormányalakítás menetrendje szerint a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai választják meg, nyílt szavazással. A kormányfő megválasztásához a képviselők felének többsége szükséges. A minisztereket a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, akiket a parlamenti bizottságok is meghallgatnak – egy jelöltet akár több bizottság is.

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte: a kormányfő megválasztása után egy-két nappal megalakul az új kormány.

Nyitókép: a most leköszönő negyedik Orbán-kormány (Fotó:MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marabukok
2022. május 05. 00:55
"az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter” Vicc, hogy senki nem olvassa el a közlönyt, ugyanis az az "egészségügyért felelős miniszter" ÉS a "közbiztonságért felelős miniszter” ként említi őket, két külön emberként...
Teréz A Piréz
2022. május 04. 21:48
Nem távozik Kásler Miklós.
szárma
2022. május 04. 21:17
A kormány összeállítása - ti. kivel akar együtt dolgozni - a miniszterelnök kompetenciája, de ezt már többször sikeresen meg is oldotta - újságírói segítség nélkül.
Draco Paladin
2022. május 04. 20:55
A kakadu Orban buzibaratja lehet, merthogy letenni eddig semmit nem tett le az asztalra. Igaz, vegulis Orban se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!