Ferenc pápa Orbánnal való találkozójáról is nyilatkozott a repülőn

2023. május 01. 13:14

Mindent kész megtenni az ukrajnai békéért Ferenc pápa – a katolikus egyházfő erről és még sok másról nyilatkozott a magyarországi apostoli útjáról hazafelé, Rómába tartó repülőgépen újságíróknak, akiknek részleteket árult el arról is, miről beszélt Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel és Hilarion metropolitával.

2023. május 01. 13:14
null

A pápa fedélzeti sajtótájékoztatójának leiratát a Vatican News ismertette kérdés-válasz formában.

Miről beszélt a pápa Orbán Viktorral és Hilarionnal?

„Hiszem, hogy a béke mindig nyitott csatornákon keresztül jön létre, soha nem lezárással. Mindenkit arra kérek, hogy nyissa meg a kapcsolatokat, a barátság csatornáit. Ez nem könnyű. Ugyanazokat a dolgokat, amelyeket általában elmondtam, Orbánnak is elmondtam” – ezt válaszolta a Szentatya az AGI olasz hírügynökség újságírójának kérdésére. A tudósító arról érdeklődött, hogy Hilarion magyarországi orosz ortodox metropolita, Kirill pátriárka jobbkeze – akivel a katolikus egyházfő nem tervezett módon találkozott és beszélt is Budapesten –, valamint Orbán Viktor magyar kormányfő lehetnek-e a Moszkva felé való nyitottság közvetítői az ukrajnai békefolyamat felgyorsítása érdekében, valamint a pápa és Vlagyimir Putyin orosz elnök között egy esetleges találkozó lehetővé tételében.

Hilarionról szólva Ferenc pápa kifejtette: nagyon tiszteli, intelligens embernek tartja őt, akivel lehet beszélgetni, és mindig is jó kapcsolatban voltak. Ezeket a kapcsolatokat szerinte fenn kell tartani, mert „ha ökumenizmusról beszélünk – ha tetszik, ha nem –, akkor mindenkivel kinyújtott kézzel kell beszélnünk, sőt el kell fogadnunk a kezüket”.
Megjegyezte azt is, hogy

Kirill pátriárkával a háború kezdete óta csak egyszer beszélt, de szorgalmazza a Jeruzsálembe tervezett, de a háború miatt elhalasztott találkozójuk megtartását.

Az újságíró még egyszer rákérdezett Hilarion és Orbán lehetséges közvetítői szerepére az ukrajnai békefolyamat felgyorsításában, valamint a Putyinnal való találkozó tető alá hozásában, amire a Szentatya – felidézve a budapesti megbeszélést – azt felelte: „El tudja képzelni, ugye, hogy ezen a találkozón nem csak a Piroska és a farkasról beszéltünk? Mindezekről a dolgokról beszéltünk, hiszen mindenki érdekelt a békéhez vezető útban. Én hajlandó vagyok megtenni bármit, amit meg kell tenni. Most is folyik egy küldetés, de ez még nem nyilvános. Amikor az lesz, beszélni fogok róla”.

Ferenc pápa véleménye a bevándorlásról

Szintén az AGI tudósítójának kérdésére, miszerint kérte-e Orbán Viktort az általa lezárt balkáni bevándorlási útvonal újranyitására, Ferenc pápa azt felelte: a migráció esetében egy olyan problémáról van szó, amelyet Európának kézbe kell vennie, ugyanis öt mediterrán ország – Ciprus, Görögország, Málta, Olaszország és Spanyolország – szenved miatta a leginkább, a migránsok többsége ugyanis ezekben az országokban köt ki. „Ha Európa nem veszi kézbe ezt az ügyet, a migránsok igazságos elosztását, akkor problémájuk csak ezeknek az országoknak lesz” – mondta.

Szerinte az olyan országoknak, mint például Olaszországnak és Spanyolországnak, ahol alacsony a születési ráta, egy jól végrehajtott migrációs program segítséget jelenthet.

Nyitókép: Simone Risoluti / Vatican Media / AFP

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2023. május 02. 13:16
A Szentatyának ki kellene mondania azt a tényt, hogy a migráció valójában a muszlimok Európát elfoglaló inváziója. S mint ilyen, az itteni több mint 1000 éves keresztény kultúra végleges eltörlése, ami teljes mértékben megengedhetetlen.
Vikijo
2023. május 01. 22:59
Vannak akik nem tartják kívánatosnak sem a vallási sem az etnikai sokféleség elhatalmasodását ugyanis ez lavinaként működik a valóságban a különböző népesedési szokások miatt és az unokáinkból rabszolgákat csinálnak a túlságosan felvilágosult mozgalmak és vezetők. A folyamatot tesztelni kellene a pápai állammal és oda kellene irányítani ötezer migránst teljes ellátási kötelezettséggel.
Papuska
2023. május 01. 21:54
Meggyőződésem, hogy nekünk, akik közel vannak a frontokhoz, de egész Európának alapvető érdeke a béke! Biztos vagyok benne, hogy sok Ukrajnai embernek is ez az érdeke. Azt, hogy az Ukrajnai emberek többsége mit gondol nem biztos, hogy pontosan tudjuk. Valódi demokratikus választás az utóbbi időben nem volt, az egyszerű ember véleményét kevesen kérdezik. Ukrajnában sok nemzetiség él, köztük is az oroszok vannak a legtöbben. Ráadásul a történelmi okok miatt az ukránok jelentős része kettős identitással rendelkezik, hiszen keveredtek és a családjaikban van orosz és ukrán is. Ezt nem lehet letagadni és bún elhallgatni. Emiatt is fontos lenne a mielőbbi béke! Ez sokak esetében testvérharc is! Persze, akik az USA-ból jöttek, azoknak nem annyira fontos, de többnyire ők vezetik az országot. Érdemes ennek is utánanézni! Sokan meglepődnének.
fjancsi
2023. május 01. 21:32
Igazságosan elosztani a migránsokat - igen, de azok között akik támogatják, segítik vagy épp eltűrik a migrációt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!