Már Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs

2023. augusztus 25. 16:00

Az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában.

2023. augusztus 25. 16:00
null

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) európai terjeszkedése végül elérte Magyarországot – olvasható a Magyar Természettudományi Múzeum Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint a faj hazai megjelenése várható volt. Az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) 2004-ben hurcolták be Franciaországba, 

azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. 

Évről évre közeledett Magyarország felé, végül ideért. Pánikra azonban nincs ok: ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro), és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink. 

„A félelemkeltés elkerülése érdekében fontos, hogy a vonatkozó híradásokban az ázsiai lódarazsat, vagyis a Vespa velutina-t ne keverjék össze az óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia), amely darázsfaj szintén Ázsiában él, és tényleg hatalmas (akár 5–6 cm), de sosem telepedett meg Európában!” – írják a bejegyzésben.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. augusztus 26. 01:55
Tudtátok ? Kádári időkben a krumplibogarat Hollo 10E permettel irtották DDT -hez hasonlóhatású volt . A DDT leggyakoribb formált termékei Matador, Nikerol, Holló, Permit néven kerülnek forgalomba. A készítmények többségét 1966-ban visszavonták, de néhány termék nagyüzemi használatát engedélyezték 1967 végéig. A 10%-os Matador maradék készleteit raktár fertőtlenítésre is használták. Legkésőbben a Holló 10E-t tiltották be 1970-ben, de a készletek kifogyásáig ennek is engedélyezték a nagyüzemi felhasználását. A DDT kivonása ösztönzően hatott a DDT-Lindán kombinált készítmények alkalmazására, ám 1970-re ezeket is kivonták a forgalomból. Reneszánsza A fejlett országokban történt betiltása óta napjainkban is kiterjedten használják olcsósága és hatásossága miatt a harmadik világban. Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában a maláriavektor moszkitók irtására, a banán-, kakaó- és kávéültetvények védelmére alkalmazzák. Legnagyobb gyártói India, Kína és Észak-Korea.
bagira002
2023. augusztus 26. 01:40
Azért hogy ázsiai darázs Amerika elengedhette akár csak a vírust . Volt hasonló a krumplibogár (Kolorádó bogár) Európára rászórták .
bagira002
2023. augusztus 26. 01:35
Merkel-Ursula két főbűnös eut eladta Amerikának lepaktáltak, azóta Európát egymás után érik a csapások , nem véletlen . Soros volt a közvetítő . Európa lejtőn megállíthatatlan a vén gazember rögön tovább állt. Eus vezérek háttérben zsebüket tömik egymást fedik .
Oldalkosár
2023. augusztus 25. 21:23
Először én is megijedtem. Az óriás (japán) lódarázsra gondoltam. De előbb utóbb jöhet még az is, bár a távolság önmagában nagy. Az USÁ-ba is a 2011-es cunamit követően az óceánba kerülő uszadékon "hajózva" jutottak be ezek a veszélyes rovarok. De a világkereskedelem a fajok modern terjedésének segítője. Egy árú szállítmány, benne megbújó egynéhány királynő és kész. És onnantól X idő múlva meg fog történni az első haláleset is :( Soha ne legyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!