A neves svájci lap főszerkesztője korábban a remény jelének nevezte Orbán Viktort

2023. november 23. 14:50

Roger Köppelnek elege van abból, ahogy a magyar miniszterelnököt állandóan támadják.

2023. november 23. 14:50
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Hatalmas sikert aratott Zürichben Orbán Viktor, aki a kilencvenéves lap, a Weltwoche meghívására érkezett Svájcba és tartott pódiumbeszélgetéssel egybekötött előadást.

A jubileumi rendezvényt a Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel svájci néppárti parlamenti képviselő moderálta, aki beszédében példaképének nevezte a magyar miniszterelnököt. Roger Köppel a rendezvényt beharangozó videóüzenetében úgy fogalmazott: a szólás- és véleményszabadságot képviselő Weltwoche születésnapi rendezvényéhez nem is illene jobban más, mint a magyar kormányfő, „egy jelentős európai politikus, aki emellett európai disszidens is, mert gyakran van bátorsága ellenkormányozni”.

Köppel elmondta, 

elege van abból, hogy a rengeteg kritika mellett a miniszterelnök politikai sikereiről soha nincs szó 

– ezért félórás különadásában pontokba szedve elmagyarázta, miért becsüli Orbán Viktort.

Például, hogy Orbán kormánya stabilizálta Magyarország gazdaságát a 2008-as pénzügyi válság után, emellett „konzervatív családpolitikát folytat annak érdekében, hogy Magyarország ne haljon ki”. Harmadrészt Roger Köppelnek nagyon a bögyében van, hogy a magyar miniszterelnököt folyamatosan korrupcióval vádolják a német nyelvű sajtóban.

Az 1933-ban alapított svájci konzervatív hetilap főszerkesztője márciusban adott interjút a Mandinernek, amelyben egyebek mellett arról beszélt: nem igaz, hogy a magyar miniszterelnök az Európai Unió ellensége lenne, még akkor sem, ha ezt  sokan gondolják így. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ő még azt tanulta, hogy Európa a különböző gondolatok közötti vita lehetőségét jelenti, a véle­ményszabadságot – hívta fel a figyelmet Köppel. 

„Orbán Viktor nem hajlandó feladni ezeket az alapértékeket.

Magyarországon a férfi még férfi, a nő még nő, a család fontos, az embereknek dolgozniuk kell, és az ország számára lényeges a honvédelem – lényegesebb, mint mondjuk a gendermosdók ügye

– fogalmazott. 

„A magyar miniszterelnök ezeket a liberális-konzervatív értékeket képviseli, az EU számos technokratája, államhívő baloldalija viszont egyáltalán nem veszi jó néven, hogy különböző vélemények vannak” – mondta Köppel. Szerinte Orbán Viktor hasznos az unió számára, mert több európaiságot képvisel, mint Brüsszel. „Egyszer Európa modern Churchilljének is neveztem őt, ami persze nem azt jelenti, hogy mindent jól csinálna. A mostani európai politikai helyzetben számomra Orbán Viktor a remény” jele – mondta a főszerkesztő, aki beszélt arról is, hogy 

határozottan hibás gondolatnak tartja az ukrán NATO-csatlakozás lehetőségét, ahogy Ukrajna uniós tagságát is, amit a közösség nem tudna finanszírozni.”

Erről beszélt a kormányfő

Ahogy megírtuk, Orbán Viktort telt ház fogadta Zürichben, ahol hatalmas sikert aratott.

A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy Európa elvesztette az önrendelkezési képességét, nem tudja felismerni, mik a céljai, és milyen eszközöket kell választania azok eléréséhez. „Amit ma Európában látunk, az fáj” – fogalmazott. Pedig szerinte 

Európának megvolt a képessége, hogy döntsön a saját sorsáról, ezzel az eséllyel azonban sajnos nem tudott élni, a dolog vége pedig az lett, hogy az Európán kívüli erők erősödtek meg.

Orbán úgy látja, hogy manapság már liberális-progresszív uralom van Európában. 1990 után a progresszív-liberális erők átvették az irányítást, és elveiket exportálni próbálják a világ nem nyugati részébe. Így a kormányfő szerint amikor egy európai politikus európai értékekről beszél, a mögött általában egy nagy uniós tagállam érdeke bújik meg.

„Ma Európában politikusokból hiány van, bürokraták vannak mindenütt” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint Magyarországnak sajátos felelőssége van. „Nálunk nincs liberális hegemónia, ezt többször megtörtük 2010 óta. Nincsenek koalíciós civakodások, mert világos felhatalmazásunk van. Nincs migráció, egyetlen darab migráns sincs, nulla” – szögezte le Orbán Viktor. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. november 23. 18:28
Orbán a megoldás Európa bajára!
akkor ki
2023. november 23. 18:28
Orbánnak kell rendet tenni Európában!
akkor ki
2023. november 23. 18:27
Orbánt Európa trónjára!
Roadkill
2023. november 23. 16:42
nem lehet OV Európa modern Churchillje, az a titulus Zselét illeti, állítólag
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!