Orbán Viktor elárulta, mire épül Magyarország nemzetgazdasági stratégiája

2023. november 24. 15:33

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy eddig mi volt az európai gazdasági növekedés titka.

2023. november 24. 15:33

A nemzetgazdasági stratégiánk arra épül, hogy a keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az azerbajdzsáni Bakuban pénteken.

A kormányfő gratulált az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja (SPECA) kezdeményezés újraélesztéséhez. Kifejtette: 33 éve van a nemzetközi politikában, és ezért megoszthatja azt a tapasztalatát, hogy az utolsó 10 év egészen különböző volt a megelőző 20 évhez képest. Volt egy pénzügyi válság, Európát nyolc éve sújtja egy bevándorlási válság, jött a világjárvány, kitört a háború Ukrajnában, most pedig itt a közel-keleti biztonsági válság – sorolta.

Kiemelte:

arra kell készülnünk, hogy a jövőben is viharos ügyek között kell megtalálnunk az országaink fejlődését elősegítő megoldásokat”.

A SPECA felélesztése ebben a helyzetben sokat segíthet – tette hozzá Orbán Viktor. Azt mondta: az említett kihívásoknak Európa belekerült a frontvonalába, Európában háború van, a versenyképessége romlik, egyre több európai országban vannak párhuzamos társadalmak, és folyamatosan nő a terrorfenyegetettség.

Az európai gazdasági növekedés az elmúlt három évtizedben biztos alapokon nyugodott, az ötlet egyszerű volt, de zseniális:

a fejlett nyugati technológiát kötötték össze a könnyen és olcsón hozzáférhető keleti, alapvetően orosz energiahordozókkal – mutatott rá. Hozzátette: azonban a háború miatt és az arra adott válaszok következtében ez az együttműködés szétesett, ráadásul úgy, hogy közben semmilyen új stratégia nem jött létre.

A miniszterelnök arról beszélt, ezért van az, hogy egy nagy vita zajlik most Európában arról, hogy miként kapcsolódjon Európa a tőlünk keletre lévő világhoz. Ebben a vitában két iskola van: az egyik inkább leválni akar, a másik pedig összekapcsolódást akar – mondta Orbán Viktor.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. november 25. 12:13
A hozzászólások alapján úgy tűnik, Orbán valami nagyon fájó dolgot talált telibe a globalistáknál.
cccbasatu
2023. november 25. 05:55
Orbán gazdasági tervei lózungok! Idő kérdése hogy Mikor rúgnak ki az EU-ból vagy mikor lépünk ki! Bármelyik bekövetkezik totális csőd lesz Magyarországon.Szóval Orbán politikája menekülés a semmibe!Itt változás csak akkor lehetséges ha Orbán és bandája eltünik a hatalomból és minden területről mert az ő tevékenységük a nemzet halálát idézi elő!
Kovács Ubul
2023. november 24. 18:29
Izrael leghűbb keresztyény-konzervatív szövetségese: "Azerbajdzsánnal nem „gázbarátságot”, hanem testvéri barátságot építünk, testvéri nemzetek vagyunk."
altercat1
2023. november 24. 18:19
Nyavalyognak a libbantkák a bérek miatt... Nosza! Tüncikézés a szoci vállalkozóknál, (kerítés-szaggatással!), basszanak ki a Fidesszel, adjanak német bért! Mutassák meg ki a legény a magyar ugaron!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!