Első barátjáról és a marihuána legalizációjáról beszélt Ungár Péter

2023. december 05. 15:41

Nem elég annyit mondani, hogy a drog rossz – jelentette ki Ungár Péter a Drogkutató Intézet kétnapos konferenciájának egyik panelbeszélgetésén. Az LMP-s politikus szerint nő a marihuána legalizációjának elfogadottsága a fiatalok körében, vitapartnere, Ferencz Orsolya viszont úgy véli, nem ok nélkül változnak a trendek.

2023. december 05. 15:41
Klein Ron

„Nem tűnt úgy, mintha az intellektuális képességeinek jót tett volna” – emlékezett vissza Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő első barátjára, aki minden nap marihuánát szívott. A történet annak apropóján került elő, hogy a Drogkutató Intézet kétnapos konferenciát szervezett a drogliberalizáció társadalmi és politikafilozófiai vonatkozásairól a Mathias Corvinus Collegiumban, az egyik panelbeszélgetés keretében pedig Ungár Péter is elmondta a véleményét.

Szerinte tágabban kell elemezni a problémákat annál, minthogy annyit mondunk, a drog rossz.

Úgy véli, bár a teljes liberalizációt senki sem akarja, azt sem szabad elfelejteni, hogy a marihuána érdemben más típusú szer, mint a többi drog, például a heroin, valamint felvetette az alkohol és egyéb legális drogok káros hatásainak kérdését.

Nem ok nélkül nő a marihuána legalizációjának elfogadottsága

„Ez tipikus érvelés a drogliberalizáció mellett” – jelentette ki vitapartnere, Ferencz Orsolya, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta, az alkohol is ártalmas, viszont toxikus hatású, relatív gyorsan kiürül a szervezetből, miközben a legtöbb drogtípus a receptorokhoz kötődik, azaz teljesen más biomechanizmussal hat az emberre.

Ferencz Orsolya csalódásként élte meg, hogy

Józsefváros 2019-ben megválasztott polgármestere, Pikó András megvonta a forrásokat a jól működő prevenciós programoktól,

viszont a tűcsereprogramot újraindította, amely sok esetben csak súlyosbítja a problémákat. „A drogozást segítő vagy fenntartó programokat nem nevezhetjük ártalomcsökkentésnek, hangozzon bármilyen könnyekig hatóan” – közölte a képviselő.

Ungár Péter rámutatott, folyamatosan nő a fiatalok körében a marihuána legalizációjának elfogadottsága, így egyre távolabb kerülnek a szigorú magyar törvények a valóságtól. Ferencz Orsolya erre úgy reagált, hogy nem ok nélkül változnak a trendek, példaként Soros György indoktrinációs tevékenységét említette, hiszen Uruguayban dollármilliókat költött erre, és láthatóan Európában is ezt a receptet követné.

Ezt is ajánljuk a témában

Izlandon kijárási tilalommal védik a drogoktól a gyerekeket

A konferencia más panelbeszélgetésén is felvetődött, hogy Nyugat-Európában egyes zöld és baloldali pártok azért csökkentenék a választói korhatárt és legalizálnák a marihuánát, hogy ezzel szavazatokat szerezzenek a következő választásokon. A szakértők szerint ez veszélyes, hiszen precedensként hivatkozhatnak majd rá és olyan államokra kényszeríthetik, ahol a drogliberalizáció ötlete még csak fel sem vetődött.

Ezt is ajánljuk a témában

Pedig jó példát is látnak a szakértők a világban, Haller József, a Drogkutató Intézet igazgatója előadásában az izlandit emelte ki,

ahol a fiataloknak kijárási tilalmat rendeltek el annak érdekében, hogy este, program nélkül, egyedül vagy a barátok társaságában ne lehessen a drog az alternatív szórakozási mód.

Emellett ingyenes családi programokat szerveznek, a fiatalok pedig sportolási és kulturális kikapcsolódási lehetőségekre kapnak pénzt az államtól.

„Az életmódváltás felé terelik őket, csökkentik a kockázati tényezőket, valamint megerősítik azokat az opciókat, amelyek lekötik a fiatalokat. Ez egyértelműen mérsékli a drogfogyasztási hajlandóságot” – jelentette ki a szakértő, aki adatokkal támasztotta alá, hogy Izlandon nagy a társadalmi elutasítottság a drogokkal kapcsolatban.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC/Molnár Mihály

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 21. 14:50
De azért jó a Technokol Rapid is...
survivor
2024. február 21. 14:49
Ha már kábítószer, akkor legyen atom is, jó ???
survivor
2024. február 21. 14:48
Úgy is van ! Pusztítsatok el MINDENT ! Ragnarök.... Ja nem bocs, ANNAK voltak túlélői...
survivor
2024. február 21. 14:47
Fentanil, Philadelphia ? Csak rajta !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!