Frank Füredi keményen beolvasott a briteknek egy „agyhalott” tanulmány miatt

2024. március 24. 16:58

Sikerült brit közpénzből azt kikutatni, hogy William Shakespeare túlságosan „fehérré, férfiassá és ciszneművé” tette a színházat. A szociológusnak ez nagyon nem tetszett.

2024. március 24. 16:58
null

Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

 

Szombaton a The Telegraph hasábjain egy olyan tanulmányt mutattak be, amely szerint William Shakespeare túlságosan „fehérré, férfiassá és ciszneművé” tette a színházat.

A hírre vasárnap Frank Füredi is reagált.

Ez a fajta, úgynevezett »tanulmány« bizonyítja, hogy a társadalomtudományok és a bölcsészettudományok területén a sokat finanszírozott kutatások nagy része agyhalott.”

– írta az MCC Brussels ügyvezető igazgatója.

Megjegyezte, hisz az akadémiai szabadságban, de muszáj azt a következtetést levonnia, hogy a Művészeti és Bölcsészettudományi Kutatási Tanács – amely ezt a tanulmányt finanszírozta – „egy csapat szellemi könnyűsúlyú emberből áll, akik elidegenedtek a valódi tudományosság eszméitől”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bayer Zsolt

Bádog

Idézőjel

Olyat én még nem láttam, hogy valaki felveszi a feleségével és a (volt) legjobb barátjával folytatott beszélgetéseit.

***

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lofejazagyban-2
2024. március 25. 09:11
brit tudósok hülyék, de ezt miért egy vén komcsival kell kimondatni, lehetőleg külföldivel? (Pár éve még Füredi is "brit tudós" volt. Csak elégedetlen lett a nyugdíjával.) Mi ez a kibaszott jobbos sznobbéria?
Kovács Ubul
2024. március 24. 23:39
Magyar közpénzből: "Frank Richards álnéven a Revolutionary Communist Group vezető tagja volt, majd a RCG-ből való kizárása után a Revolutionary Communist Tendency alapítója és elnöke, mely később Revolutionary Communist Party (RCP) néven vált ismertté."
rasdi1
2024. március 24. 19:22
"...egy csapat szellemi könnyűsúlyú emberből áll, akik elidegenedtek a valódi tudományosság eszméitől..." - jaj, de finoman fogalmaztál. De sajnos ez nagyon sok "tudomány" esetén érvényes. De amikor a "tudományosságot" a hivatkozások mennyisége és "súlya" jelzi, és nem elsősorban az új, megalapozott gondolatok, annak ez lesz a következménye. Amikor egy "tudomány" beáll a politika szolgálatába akkor ez természetes valami, és nagyon hosszú idő telhet el, amikorra a "hivatalos" tudomány elismeri, hogy valamiben az adott tudomány korábbi művelői tévedtek, vagy kiszolgálták a maguk korának politikáját. Ezt olykor nagyon nehéz bizonyítani, és ilyenkor a tudomány "neves" művelői, akik a maguk nevét és súlyát az érvényes "változat" (értelmezés, magyarázat) hirdetésének köszönhetik, teljes tudományos elismertségüket latba vetve védelmezik az "érvényes", aktuális változatot.
kizokkentido
2024. március 24. 18:42
Aki fizeti a tanulmányt annak a kedvére való végeredmény születik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!